ADVERTISEMENT

Vlada Srbije usvojila Strategiju obrazovanja i vaspitanja 2030 i dva zakona iz oblasti visokog obrazovanja

Vlada Srbije usvojila Strategiju obrazovanja i vaspitanja 2030  i dva zakona iz oblasti visokog obrazovanja

Vlada Srbije usvojila je Strategiju razvoja obrazovanja i vaspitanja 2030, kao i dva zakona iz oblasti visokog obrazovanja – Predlog zakona o studentskom organizovanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

 Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je da je Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja 2030. usvojena u cilju unapređivanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa, čime je fokus na obrazovanju usmerenom na učenika i razvoju njegovih kompetencija, kao i primena savremenih pristupa, metoda i tehnika.

Strategija obrazovanja i vaspitanja do 2030. predstavlja plan za nastavak reformi koje će omogućiti da više dece bude obuhvaćeno obrazovanjem, da obrazovni sistem odgovori na zahteve tržišta rada, odnosno da kod učenika razvije znanja, veštine i kompetencije koja su neophodne za svet rada i budućnost. Strategija uvažava potrebe unapređivanja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripadnika nacionalnih manjina, kao i učenika sa smetnjama u razvoju“, rekao je ministar.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju omogućava da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) i produžetak roka za završetak studija za takozvane stare studente.

 Predlog Zakona o studentskom organizovanju omogućava stvaranje različitih studentskih organizacija, poput studentskih konferencija, koje će imati u nadležnosti usaglašavanje stavova i koordinisanje studentskih parlamenata i uticaj na upisnu i javne politike od značaja za studentsku zajednicu, kao i unapređenje njenog položaja.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

isplata-studentskih-kredita-i-stipendija-i-stipendija-za-nadarene

Isplata studentskih kredita i stipendija i stipendija za nadarene

Isplata desete mesečne rate studentskih kredita i stipendija, za školsku 2020/2021. godinu, počinje u sredu, 16. juna 2021. godine. Jedanaesta i dvanaesta mesečne rate stipendija izuzetno nadarenim studentima i studentima koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanjapočinje istog dana biće, takođe isplaćene danas. Mesečni iznos studentskih kredita i stipendija je...