ADVERTISEMENT

Vlada Srbije usvojila Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2021. do 2025. godine – „Moć znanja“,  usvojen je danas na sednici Vlade Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da ova Strategija prepoznaje znanje i nauku kao temelj budućeg ekonomskog  napretka i razvoja obrazovanja.

Strategija naučnog i tehnološkog razvoja omogućava nastavak započetih reformi u ovoj oblasti i donosi mere koje će obezbediti neophodne uslove za dinamičan razvoj nauke, istraživanja i inovacija“, rekao je Ružić.

Cilj Strategije je da omogući da se kroz unapređenje naučno-tehnološkog i inovacionog sistema ubrza razvoj Srbije, kao i integracija u evropski istraživački prostor.

Predviđeno je dodatno osnaživanje naučno-istraživačkih institucija i ulaganje u infrastrukturu, kako bi bile  prepoznatljive na regionalnom i evropskom nivou  i sposobne da samostalno rešavaju kompleksne probleme.

Strategija predviđa i veće ulaganje u pojedince, naročito u mlade naučnike. Cilj je da vodeći istraživači budu prepoznatljivi na svetskom nivou, a da istraživački timovi budu sposobni da učestvuju u kompetitivnim projektima i stvaraju novo znanje, tehnologije i radna mesta.

Predviđena su i ulaganja u nove naučno- tehnološke parkove, centre izvrsnosti i  institute.

U izradi Strategije i konsultacijama učestvovali su predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj, Zajednice instituta Srbije, Konferencije univerziteta Srbije, Fonda za nauku Republike Srbije, Fonda za inovacionu delatnost, Centra za promociju nauke, Naučno – tehnološkog parka Beograd i drugi ugledni naučnici.

Sastavni deo ove Strategije je i Akcioni plan za njenu primenu za trogodišnji period od 2021. do 2023. godine.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

isplata-studentskih-kredita-i-stipendija-i-stipendija-za-nadarene

Isplata studentskih kredita i stipendija i stipendija za nadarene

Isplata desete mesečne rate studentskih kredita i stipendija, za školsku 2020/2021. godinu, počinje u sredu, 16. juna 2021. godine. Jedanaesta i dvanaesta mesečne rate stipendija izuzetno nadarenim studentima i studentima koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanjapočinje istog dana biće, takođe isplaćene danas. Mesečni iznos studentskih kredita i stipendija je...