Viček: Za pravično okruženje i dobre uslove za odrastanje dece neophodna saradnja svih

ADVERTISEMENT

Viček: Za pravično okruženje i dobre uslove za odrastanje dece neophodna saradnja svih

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je onlajn susret „Intersektorska saradnja u interesu sve dece“ u okviru Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Konferencija je na jednom mestu okupila više od 100 predstavnika lokalnih samouprava.

Uspešna saradnja koja se trenutno na lokalu realizuje između obrazovnih institucija, lokalne samouprave, sistema socijale, sistema zdravstva i nevladinih organizacija pokazuje kako je neophodan angažman širokog spektra zainteresovanih strana kako bi se svakom detetu obezbedilo pravično okruženje i dobri uslovi za odrastanje“, istakla je državna sekretarka Anamarija Viček.

U okviru treće komponente Projekta „Komunikacija sa porodicama i decom iz osetljivih društvenih grupa“, realizuje se program grantova, ukupne vrednosti od 1,8 miliona evra kroz koji su 34 lokalne samouprave dobile finansijsku podršku, na osnovu izrađenih kvalitetnih predloga lokalnih projekata koji će se sprovoditi tokom tri godine, sa ciljem da se uspostavi i ojajača partnerstvo lokalnih institucija koje treba da doprinese inkluzivnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Nakon godinu i po dana realizacije lokalnih projekata adaptirano je i opremljeno ukupno 48 novih prostorija za vaspitno-obrazovni rad, preko 2500 dece za sada je ili uključeno u predškolski sistem kroz poludnevni svakodnevni program ili pohađa fleksibilne programe (2-3 puta nedeljno) a preko 2300 roditelja je učestvovalo u radionicama o roditeljstvu, ranom razvoju, izletima, sportskim radionicama. Pored toga nabavljeno je 8 vozila za prevoz dece i mobilnih timova, ojačana je saradnja 159 partnerskih institucija na lokalnom nivou, a oko 900 muških članova porodica iz osetljivih grupa učestvovalo je sa decom u radionicama, edukacijama od strane centara za socijalni rad i lekara iz domova zdravlja, sportskim aktivnostima.

Na ovaj način napravljen je korak dalje u okviru glavnog cilja Projekta koji se odnosi na povećanje dostupnosti predškolskih ustanova, pravičnost i jednake mogućnosti za učenje i razvoj, podršku porodicama za razvoj roditeljskih kompetencija kao i jačanje kapaciteta institucija JLS za pružanje usluga. Intezivnom intersektorskom saradnjom u prethodnom periodu ostvareni su zavidni rezultati, a to se najbolje vidi na primeru opština i gradova koji su se već na samom početku izdvojile posvećenošću, efikasnim i kvalitetnim radom lokalnih timova.

Do sada ostvarene rezultate predstavili su Zrenjanin, Šabac, Merošina, Leskovac i Odžaci.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT