ADVERTISEMENT

USPRS: “Boravak za decu do 12 godina, zaposliti učitelje, obezbediti prostor u svim školama”

Unija sindikata prosvetnih radnika pozvala je danas Ministarstvo da počne sa rešavanjem problema boravka dece uzrasta do četvrtog razreda koja moraju da koriste ovu uslugu u svojim školama.

“Već godinu dana od nadležnih slušamo o tome da deca uzrasta do 12 godina zahtevaju konstantnu brigu i nadzor, što roditelji – stalno zaposleni ne mogu da obezbede, te da su ona briga škola i učitelja.” – stoji u saopštenju uz napomenu da se, osim priče, ništa konkretno po tom pitanju ne preduzima.

Iz Unije sugerišu da je neophodno zaposliti učitelje koji će s decom raditi i voditi brigu o njima van časova redovne nastae. Moraju se, osim toga, obezbediti i materijalno-tehnički i prostorni uslovi za organizaciju odeljenja produženog boravka u svakoj školi, shodno broju zainteresovane dece.

Podsećaju i na to da su, čak i u periodu naglog porasta broja obolelih kada je i predmetna nastava izmeštena u onlajn okruženje, učitelji bili primorani da ostanu u svojim učionicama, a da su posledicu takve odluke po njihovo zdravlje, izneli mnogi od njih.

Kada je reč o produženom boravku, iz Unije napominju da su samo škole u kojima je ranije odobreno odeljenje produženog boravka, mogle su da odgovore novim zahtevima nadležnih u pogledu obrazovno-vaspitne brige nad decom čija su oba roditelja radno angažovana, i to samo za decu uzrasta prvog i drugog razreda. Iako su mediji i oni koji o tome treba da vode brigu stalno podsećali da deca ne smeju biti sama kod kuće, sve je ostalo samo na rečima.

“Ministru upućujemo podršku, s nadom da će s reči preći na dela i da će škole od 1. septembra 2021. godine, imati njegovo odobrenje za otvaranje odeljenja produženog boravka, shodno broju zainteresovanih učenika uzrasta do 12 godina, čija su oba roditelja radno angažovana. Takođe očekujemo da se za ove poslove zaposli još učitelja i da se smanji broj učenika u odeljenju. Tek onda ćemo poverovati da se država ozbiljno zainteresovala za svoje najmlađe i njihovo obrazovanje.” – zaključuju iz Unije.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

danas-isplata-ucenickih-stipendija-i-kredita

Danas isplata učeničkih stipendija i kredita

Isplata desete rate učeničkih stipendija i kredita, koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  učenicima srednjih škola u Republici Srbiji, za školsku 2020/2021. godinu,  počeće  danas, 17. juna 2021. godine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stipendiraće 11.500 učenika srednjih škola u Srbiji, na osnovu raspisanog Konkursa za...

prosvetari-traze-manje-ucenika-u-odeljenjima

Prosvetari traže manje učenika u odeljenjima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije. Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem...

info-dani-horizont-evropa-programa

Info dani Horizont Evropa programa

Evropska komisija je najavila detalje o info danima koji su posvećeni Horizont Evropa programu, a koji će se održati u periodu od 28. juna do 9. jula 2021. Ovaj desetodnevni događaj pružiće priliku potencijalnim kandidatima i drugim zainteresovanim stranama u istraživanjima i inovacijama da dobiju informacije i postave pitanja o...

pokrenut-pilot-projekat-„ucionica-kakvu-zelim“

Pokrenut pilot projekat „Učionica kakvu želim“

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije (RSJP)  pokrenuo je pilot projekat „Učionica kakvu želim“. Cilj pilot projekta je razvoj preduzetničkog razmišljanja kod učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Projekat se sprovodi u deset osnovnih škola na teritoriji...