Уручене награде победницима конкурса „Наш војник, наш херој“

ADVERTISEMENT

Уручене награде победницима конкурса „Наш војник, наш херој“

Ученицима основних школа, победницима конкурса „Наш војник, наш херој“, који су заједно организовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство одбране, данас су уручене награде.

Награде су уручили први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и министар одбране Небојша Стефановић.

Министар Ружић честитао је награђенима и истакао да је циљ конкурса био да подстакне ученике на размишљање о историји наше земље, узвишеним моралним вредностима, традицији и идентитету нашег народа.

Ученички радови на овом конкурсу су показали да су размишљања о војницима наше државе испуњена поносом, који проистиче из чињенице да смо ми увек водили ослободилачке ратове, те да самим тим имамо плејаду хероја и мислим да смо једна од ретких нација која тиме може да се подичи“, рекао је министар Ружић и оценио да бити војник значи припадати једној од најчаснијих и најплеменитијих професија.

Он је истакао да ученици, као аутори ових радова, откривају и поручују, да нас војници и данас, као и у целокупној историји наше државе, уче најбољим и бесмртним примерима патриотизма, рођеним из дубоке, неупоредиве љубави према своме народу и држави.

Министар Стефановић је подсетио да су пре само два месеца министарства одбране и просвете потписала Споразум који је омогућио да ово такмичење постане део креативности основаца.

Он је закључио да деца воле нашу војску и да их интересује оно што наши војници раде и изразио посебно задовољство јер су радови пристигли из целе Србије, додајући да одлука који су радови најбољи није била лака.

Министар одбране је рекао да се нада да ће се ученицима допасти награде, књиге које су им додељене, посете музејима и одмор на планинама и у другим објектима Министарства одбране и Војске Србије, где ће моћи да уживају са родитељима и другарима.

Ученици основних школа, подељени према узрастима од првог до четвртог разреда и од петог до осмог разреда, такмичили су се у категоријама: српски језик, ликовна култура, технике и технологије. Услов за учешће на конкурсу, који је трајао од 11. октобра до 11. новембра, био је да рад буде оригинално креативно решење.

За ученике у оба узраста, који су у такмичарским категоријама освојили прва места, наградом је предвиђен седмодневни боравак са чланом породице у објектима Министарства одбране и Војске Србије намењеним за одмор и рекреацију. Прва места донела су исту награду и за наставнике разредне, односно предметне наставе награђених ученика.

Другопласирани радови у свим категоријама ученицима су донели посету Музеју ваздухопловства уз стручно вођење и вожњу симулатора летења, а ученицима који су освојили трећа места, у знак сећања на учешће на конкурсу, уручене су књиге са посветом.

У узрасту од првог до четвртог разреда прва места су освојили:

– Луна Марковић,ученица 4. разреда ОШ „Црњански“ из Јагодине и учитељица Јелена Гајић, за најбољи литерарни рад;

– Сара Вучковић,ученица 4. разреда ОШ „Ћеле кула“ из Ниша и учитељица Виолета Милићевић, у категорији ликовна култура;

– Алексеј Кузма, ученик 4. разреда ОШ „Славко Родић“ из Бачког Јарка и учитељица Љиљана Карановић, у категорији технике и технологије.

У узрасту од петог до осмог разреда за најбоље радове су награђени:

– Урош Драшковић, ученик 8. разреда ОШ „Момчило Поповић Озрен“ из Параћина и наставница Драгана Спасић, за литерарни рад;

– Анђела Црнић, ученица 8. разреда ОШ „Раде Кончар“ из Београда и наставница Бојана Ражнатовић, за ликовни рад;

– Петар Здравковић, ученик 6. разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца и наставница Слађана Димитријевић, у категорији технике и технологије.

Награде за друга места, од првог до четвртог разреда добили су:

– Срна Симић, ученица 2. разреда ОШ „Аца Алексић“ из Александровца (литерарни рад);

– Алексеј Радовановић, ученик 4. разреда ОШ „Црњански“ из Јагодине (ликовни рад);

– Вељко Живковић, ученик 4. разреда ОШ „Свети Сава“ из Ниша (технике и технологије).

Ученици награђени другим местом, узраста од петог до осмог разреда су:

– Миодраг Тадић, ученик 6. разреда ОШ „Мића Станојловић“ из Коцељеве (литерарни рад);

– Невена Маричић, ученица 8. разреда ОШ „Карађорђе“ из Велике Плане (ликовни рад);

– Стефан Павлески, ученик 7. разреда ОШ „Бранко Ћопић“ из Београд (технике и технологије).

Трећу награду, за узраст од првог до четвртог разреда, добили су:

– Јован Бранковић, ученик 1. разреда ОШ „Жарко Зрењанин“ из Великог Лаола (литерарни рад);

– Дуња Владимировић, ученица 4. разреда ОШ „Ћеле кула“ из Ниша (ликовни рад);

– Коста Лазаревић, ученик 4. разреда ОШ „Свети Сава“ из Ниша (технике и технологије).

Добитници треће награде од петог до осмог разреда су:

– Нађа Станојевић, ученица 8. разреда ОШ „Вук Караџић“ из Неготина (литерарни рад);

– Анђелија Драгојловић, ученица 5. разреда ОШ „Вук Караџић из Прибоја (ликовни рад);

– Матија Горановић, ученица 6. разреда ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца (технике и технологије).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT