Уручена прва уверења о квалификацијама стеченим кроз признавање претходног учења

ADVERTISEMENT

Уручена прва уверења о квалификацијама стеченим кроз признавање претходног учења

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за средње образовање Милош Благојевић присуствовао је данас у Политехничкој школи у Суботици додели уверења кандидатима који су стекли квалификације кроз поступак признавања претходног учења.

Политехничка школа у Суботици издала је уверења тринаесторици запослених на Регионалној депонији у Суботици, који су знања и вештине уместо кроз формално образовање стекли кроз рад.

Политехничка школа у Суботици прва је школа у Србији у којој је могуће стећи квалификације кроз признавање претходног учења.

Благојевић је рекао да је у складу са Стратегијом образовања и циљевима целоживотног учења и образовања одраслих, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку ЕУ и Пројекта, донело Правилник којим се ближе уређује поступак признавања претходног учења.

Политехничка школа је прва ушла у цео поступак и учествовала у пилотирању. Данас смо дошли да се уверимо у резултате рада и доделимо прва уверења о оствареним компетенцијама“, додао је он.

Благојевић је истакао да је ово почетак једног важног процеса којим је регулисано признавање знања који су запослени стекли бавећи се својим послом, а то нису отварили кроз формално образовање.

У овом тренутку, 21 школа се спрема за овај поступак и очекујемо наставак и убрзање целог процеса“, истакао је Благојевић.

Признавање претходног учења представља могућност да се одраслима, који из различитих разлога нису завршили школовање, процене и признају знања и вештине стечене кроз обуке, животно и радно искуство и да се за тако призната знања добије уверење о стеченим компетенцијама, или сертификат којим се потврђује стечена квалификација. Реч је о доказивању знања које је већ стечено, а не о обукама. Овако стечена квалификација на тржишту рада изједначена је са оном стеченом кроз формално образовање. Цео поступак од пријаве кандидата до стицања сертификата требало би да траје највише 3 месеца.

Припреме за увођење поступка признавања претходног учења Министарство просвете, науке и технолошког развоја спровело је уз подршку пројекта „Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији“.

Уз подршку пројекта чију је реализацију финансирала Европска унија, припремљени су правилници, развијене процедуре и инструменти за оцењивање, припремљена неопходна документација и започето пилотирање кроз које је проверавано како предложена решења функционишу у пракси.

Према Закону о националном оквиру квалификација поступак признавања претходног учења за сада могу да спроводе само школе које су верификоване за ту активност.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Умро-Стојан-Протић

На данашњи дан – 28. октобар

Данас је четвртак, 28. октобар 2021. До краја године има 64 дана. 1492 -Шпански морепловац Кристифор Колумбо открио је Кубу на првом путовању преко Атлантика и прогласио је поседом Шпаније. 1704 -Умро је енглески филозоф Џон Лок, један од утемељивача емпиризма. Оспоравао је теорију о урођеним идејама и принципима и...

Тиодоровић:-Школе-треба-да-наставе-да-раде

Тиодоровић: Школе треба да наставе да раде

Епидемиолози ће се сутра састати с министром просвете Србије Бранком Ружићем, након чега ће се знати јасан став о томе како ће се настава у школама одвијати у наредном периоду, изјавио је данас члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић. Према његовим речима, опредељење је да школе треба да наставе да раде,...

Времеплов:-Рођен-Владимир-Ћоровић

На данашњи дан – 27. октобар

Данас је среда, 27. октобар 2021. године. 1505- Умро је руски владар Иван III Васиљевич, назван "Иван Велики". Оснажио је Русију, ослободио се вазалног односа одбивши да Монголима плаћа данак, ојачао је руску монархију и окончао "окупљање руских земаља". По доласку на престо 1462. пошто је устоличен за великог московског...

Филозофски-факултет-у-Нишу-обележио-50-година-постојања

Филозофски факултет у Нишу обележио 50 година постојања

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је руководству, али и целокупном наставном и ваннааставном особљу и студентима 50 година постојања Филозофског факултета у Нишу. Задовољство ми је да вас све поздравим на дан прославе јубилеја Филозофског факултета у Нишу и верујем да...

Још-2.500-наставника-биће-запослено-на-неодређено

Још 2.500 наставника биће запослено на неодређено

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас, у разговору са представницима репрезентативних синдиката из те области, да ће у наредном периоду бити расписани конкурси за запослење 2.500 људи на неодређено. Foto: Canva „Ово су сјајне вести и на овај племенити позив се одазивају посебни људи свесни...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT