Upustvo Ministarstva prosvete o ocenjivanju izazlalo različite reakcije nastavnika i direktora škola

ADVERTISEMENT
Upustvo koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo direktorima srednjih škola da se u buduće prilikom ocenjivanja insistira samo na bitnom sadržaju neće mnogo promeniti dosadašnji proces provere znanja, jer iako se insistira na izbacivanju nepotrebnog gradiva, neće se ići ispod predviđenih kriterijuma.

Foto: Aleksandar Veljković

Ono što je ključno, nastavnici neće preskakati lekcije, kako se možda moglo zaključiti u uputstvu, nego će se voditi računa da se u svakoj lekciji insistira samo na ključnim, najbitnijim detaljima. Takođe, druga bitna stvar o kojoj će se voditi računa jeste činjenica da se đaci nalaze u nekoj vrsti vanredne situacije kada je učenje u pitanju i da će stoga nastavici biti instiruirani da izađu u susret učenicima i daju im dodatna objašnjenja.

Ovo je za “Blic” objasnio Aleksandar Andrejić, direktor Prve beogradske gimnazije, rekavši da postoji osnov za vrednovanje i nagrađivanje, pa će se ocenjivanje odvijati po uobičajenom sistemu, ali da će se imati u vidu vanredne okolnosti.

– Ocenjivanje će se i dalje vršiti po uobičajenom sistemu kao i do sada, dakle vrednovaće se angažovanje učenika, ali svakako će se imati na umu vanredna situacija – rekao je direktor.

On je objasnio da je gradivo već sažeto 20% posto zbog vanredne situacije, tako da ovo ne znači dodatno skraćivanje već će se u narednom periodu svakako uvesti više aktivnosti za učenike gde će moći da pokažu svoje znanje.

S ovim se složila i Zorica Zdravković Jovanović, direktorka Osnovne škole “Despot Stefan Lazarević”. Iako su se mnogi učenici obradovali da bi ovo značilo preskakanje nekih lekcija, direktorka objašnjava kako će to u stvari izgledati.

– Neće se vršiti sažimanje gradiva, i postupaće se prema ishodu odnosno nastavnom planu i programu – rekla je ona.

Direktorka je još navela da će se insistirati na tome da se razjasne nejasnoće učenicima, s obzirom na to da se sada vraćaju s onlajn nastave, pa će moći da zatraže dodatno objašnjenje za sve što im je predstavljalo poteškoće dokom školovanja na daljinu.

– Ne mislim da će biti lako, pod‌jednako će biti teško i za učenike kao i za nastavnike. Nastavnici će morati da ulože dodatni trud da motivišu one koji su se tokom onlajn nastave opustili, a učenici će morati da se fokusiraju na postizanje što boljih rezultata – rekla je direktorka.

Sličnog mišljenja je i Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, koji smatra da zasigurno svima predstoji težak period, jer sada sledi provera znanja koje su đaci usvojili tokom online nastave.

Međutim, on smatra da izjava i Ministarstva da se đaci rasterete nema mnogo osnova jer prema njegovm mišljenju, mnogi onlajn nastavu ne doživljavaju ozbiljno.

– Ne znam na osnovu čega da se rasterete jer smatram da đaci nisu opterećeni gradivom, a mnogi su onlajn nastavu doživeli kao raspust – rekao je Markov.

On ističe da đake očekuje naporan period, jer će nastavnici morati da ih ispitaju, ali smatra da je to dobro za njih.

– Svakako da će biti napetije i teže i za nastavnike i za učenike, zbog vanrednih okolnosti, ali ostaje da vidimo kako će se svi u tome snaći – zaključio je Markov.

Ovu teoriju potpuno odbacuje predsednik foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, koji smatra da uputstvo koje je Ministarstvo poslalo znači da se đacima poklone ocene.

– Poklonite ocene deci, dajte im odgovarajuća pitanja, zakažite im posebno ispitivanje da dođu do odgovarajuće ocene – rekao je Antić komentarišući uputstvo.

Prema njegovom mišljenju ovo nije usledilo samo zbog vanredne situacije, takvih dopisa je kako nam kaže bilo i pre, gde se insistiralo na tome da se učenicima koji imaju niske ocene daju pitanja koja trebaju da spreme da bi tako obezbedili prolaznost.

On objašnjava da se ovim pogrešno uticalo na đake pa su izgubili navike u učenju i zalaganju a time je postepeno opao kriterijum obrazovanja, a kako kaže to se može videti i na osnovu rezultata probnog testa gde je samo jedna četvrtina pokazala dobre rezultate.

Izvor: Blic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT