УКИДАЈУ СЕ ЂАЧКЕ КЊИЖИЦЕ: Премијерка Брнабић о дигитализацији у образовању

ADVERTISEMENT

Држава Србија поставила је пре четири године дигитализацију као један од својих приоритета и започела улагање у три области – образовање, економију и државну управу.

Дигитализацијом се трансформише начин рада јавне управе и подиже се њена економичност, транспарентност и квалитет рада, што је допринело значајном развоју у овој области претходних година.

Светски економски форум објавио је прилог о процесу дигитализације у нашој земљи истичући да је тај „паметан потез“ Србији омогућио да уштеди 180 милиона страница папира и да грађани од 2017. године могу да приступе услугама јавних институција онлајн.

Дигитализација је омогућила и да ђаци у време пандемије корона вируса пређу на онлајн наставу и да тако не изгубе ниједан школски час.

Образовање омладине најважнија је тачка боље будућности и просперитета земље, а о значају реформи које из године у годину спроводи Влада Србије и пројектима који су планирани за наредни период у циљу побољшања и дигитализације образовног система разговарали смо са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић.

Питали смо премијерку да ли се размишља о замени ђачких књижица и индекса пластичним картицама по угледу на здравствене књижице увођењем ЛБО броја, на шта нам је она рекла да је то одлична идеја.

– Нисам размишљала, али је то одлично питање, пре свега јер су ђачке књижице са увођењем електронског дневника постале беспотребне, изгубиле су своју сврху – одговорила је председница Владе у разговору за портал Образовање.

Она је навела да ће о тој идеји разговарати са Министарством просвете и првим потпредседником Владе Бранком Ружићем и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу.

– Што се тиче индекса, то је до аутономије универзитета, Влада може да понуди подршку и помоћ, али не и да директно утичемо како ће факултети да се понашају према даљој дигитализацији – закључила је Брнабић и још једном поновила да су ђачке књижице постале потпуно беспотребне у овом тренутку.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Започела-Кумановска-битка

На данашњи дан – 23. октобар

Данас је субота, 23. октобар, 296. дан 2021. До краја године има 69 дана. 42. п.н.е. - Самоубиство је извршио римски званичник Марко Јуније Брут, један од вођа завере у којој је 44. пре нове ере убијен Гај Јулије Цезар. Брут се убио после пораза који су републиканској војсци у...

Брнабић-и-Ружић-обишли-реконструисану-ОШ-„Јован-Јовановић-Змај“-у-Новом-Кнежевцу

Брнабић и Ружић обишли реконструисану ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу

Председница Владе Србије Ана Брнабић и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обишли су данас Основну школу „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу која је у потпуности реконструисана средствима из државног буџета преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, у износу од преко 300 милиона...

Од-понедељка-комбиновани-модел-у-средњим-школама-у-четири-локалне-самоуправе

Од понедељка комбиновани модел у средњим школама у четири локалне самоуправе

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео је одлуку да се ДРУГИ МОДЕЛ организације образовно-васпитног рада, односно комбинована настава од понедељка, 25. октобра 2021. године  примењује у СРЕДЊИМ ШКОЛАМА на територији  четири локалнe самоуправe: Београд, Врњачка Бања, Ниш и  Шабац. ДРУГИ МОДЕЛ наставе подразумева да се...

Ружић:-О-евентуалном-преласку-на-онлајн-наставу-одлучиће-Кризни-штаб

Ружић: О евентуалном преласку на онлајн наставу одлучиће Кризни штаб

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас да ће коначну одлуку о евентуалном преласку на онлајн наставу донети Кризни штаб. Ружић је, током посете ОШ „Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци, навео да ће, док не буде донета таква одлука, Тим...

Времеплов:-Преминуо-Борисав-Станковић

На данашњи дан – 22. октобар

Данас је петак, 22. октобар, 295. дан 2021. До краја године има 70 дана. 1797 - Француз Андре Жак Гарнерин први је употребио падобран, скочивши из балона над Паризом с висине 680 метара. 1811 - Рођен је мађарски композитор Франц Лист ,пијанистички виртуоз. Створио је симфонијску поему и нову концепцију...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT