Уџбенике ће бирати искључиво школе, предвиђа нови закон

ADVERTISEMENT
Савет родитеља убудуће ни формално неће учествовати у избору уџбеника, предвиђено је изменама Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ), које је пре неколико дана усвојио парламент, пише Данас.

Тиме је практично Министарство просвете одговорило на захтев заштитника грађана Зорана Пашалића који је летос затражио од просветне власти да усклади одредбе кровног закона у образовању (ЗОСОВ) и Закона о уџбеницима, како би јасно била дефинисана улога Савета родитеља у поступку одабира школских књига.

Пашалић је, подсетимо, покренуо поступак контроле правилности и законитости рада ресорног министарства и ОШ „Ослободиоци Београда“, након притужби дела родитеља ученика ове осмолетке, који су били незадовољни што школа није одобрила да се користе бесплатни уџбеници за поједине предмете Фондације „Алек Кавчић“.

Заштитник грађана је указао да су прописи у колизији, пошто Закон о уџбеницима предвиђа да школа бира уџбенике и о томе обавештава Савет родитеља, док ЗОСОВ-а каже да Савет родитеља учествује у поступку избора уџбеника.

Из Министарства просвете су још тада за Данас наговестили да би усклађивање закона могло ићи једино ка томе да се избрише поменути став из ЗОСОВ-а, пошто предност има лекс специјалис, што је у овом случају Закон о уџбеницима.

Међутим, у најновијим изменама ЗОСОВ-а поменути члан није избрисан, већ је уз одредбу да „Савет родитеља учествује у поступку избора уџбеника“ додато „у складу са законом којим се уређују уџбеници“.

У образложењу законских измена стоји да се члан 120 ЗОСОВ-а мења „ради прецизирања надлежности савета родитеља у установи у поступку избора уџбеника, а што ће прецизније бити уређено посебним законом којим се уређују уџбеници“.

Из овога би се могло закључити да следе и измене Закона о уџбеницима, што је раније најављено, али не да би родитељи добили право да бирају школске књиге и издаваче, већ ради увођења јединствених уџбеника из три национална предмета.

Министарство, бар према ранијој изјави, стоји на становишту да избор уџбеника може вршити само стручњак који познаје план и програм наставе и учења и поседује одговарајућа методичка и дидактичка знања, што, по њиховом мишљењу, свакако није Савет родитеља.

Сматрају и да цена не може бити преовлађујући чинилац, а то би, тврде, био један од кључних параметара којим би се руководили родитељи.

Више на: Данас

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Заштита-података-о-личности

Заштита података о личности

Facebook Instagram Twitter Linkedin Youtube ЋИРИЛИЦА | LATINICA Претрага Насловна О Министарству O надлежностима, пословима и организацији Министарства Министарство Сектори Јавност у раду Просветна инспекција Школске управе Буди део тима Министарства Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања Завод за унапређивање васпитања и образовања Актуелности Све информације, вести и обавештења...

Аналитичари-за-основна-истраживања

Аналитичари за основна истраживања

Facebook Instagram Twitter Linkedin Youtube ЋИРИЛИЦА | LATINICA Претрага Насловна О Министарству O надлежностима, пословима и организацији Министарства Министарство Сектори Јавност у раду Просветна инспекција Школске управе Буди део тима Министарства Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања Завод за унапређивање васпитања и образовања Актуелности Све информације, вести и обавештења...

Времеплов:-Умро-Сима-Милутиновић-Сарајлија

На данашњи дан: 30. децембар

Данас је  четвртак, 30. децембар, 365. дан 2021. До краја године има један дан. 1691 - Умро је енглески хемичар и физичар Роберт Бојл, који је открио закон о односу притиска и запремине код гасова и први утврдио разлику између смеше и хемијског једињења. 1803 - У састав САД ушла...

Најдуже-и-најкраће-време-у-животу

Најдуже и најкраће време у животу

Кад је ова моја новопронађена сврха направила читаву збрку, прерасподеливши делове мене онакве каква сам раније била, како би се направило места за ову нову, огромну љубав која до скоро није постојала, нисам се одмах добро снашла. Осећала сам, понекад, да плутам са главом изнад воде, тек толико да могу...

Ружић:-Стипендије-за-најбоље-младе-научнице-у-оквиру-програма-„За-жене-у-науци“

Ружић: Стипендије за најбоље младе научнице у оквиру програма „За жене у науци“

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уручио је данас повеље Снежани Паповић, Марији Иванов и Тијани Шуштершич, младим научницама добитницама националних стипендија „За жене у науци“,– који се реализује у оквиру светски познатог програма Лореал УНЕСКО ((L’Oréal – UNESCO For Ladies in Science).Стипендије у...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT