ADVERTISEMENT

U planu upisa na dualne obrazovne profile sa direktorima srednjih stručnih škola Nišavskog i Pirotskog upravnog okruga

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić održala je sastanak u Nišu i Pirotu sa direktorima srednjih stručnih škola Nišavskog i Pirotskog upravnog okruga. Cilj i tema sastanka bilo je unapređenje plana upisa za dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022 godini.

Dualno obrazovanje nudi funkcionalno školovanje, a to znači da su mladi odmah po završetku školovanja zapošljivi. Istovremeno oni će moći da nastave školovanje na nekom od fakulteta, o čemu trenutno pregovaramo. Dualnim obrazovanjem podstiče se kritičko promišljanje, kreativnost i inovativnost, a zapošljavanjem mladih ljudi u Srbiji tradicionalna srpska porodica ostaje na okupu“, rekla je Grujićeva.

Član Gradskog veća grada Niša, dr Marija Ranđelović, istakla je značaj dualnog obrazovanja za grad Niš i važnost sistema obrazovanja za razvoj lokalne samouprave.

Važno je da učenici nakon završetka školovanja steknu veštine koje će umanjiti u neku ruku nezaposlenost sa kojim se suočavaju mnoga društva pa i naše. I kroz lokalni Akcioni plan pokušaćemo da motivišemo i decu i roditelje ali i privrednike da učestvuju u ovoj priči”, rekla je Ranđelović.

Pomoćnica gradonačelnika Pirota, Milica Golubović, istakla je da je ovaj grad primer uspešnog dualnog obrazovanja jer postoje škole koje već godinama unazad uspešno školuju kadrove.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

isplata-studentskih-kredita-i-stipendija-i-stipendija-za-nadarene

Isplata studentskih kredita i stipendija i stipendija za nadarene

Isplata desete mesečne rate studentskih kredita i stipendija, za školsku 2020/2021. godinu, počinje u sredu, 16. juna 2021. godine. Jedanaesta i dvanaesta mesečne rate stipendija izuzetno nadarenim studentima i studentima koji se obrazuju za obavljanje nedostajućih zanimanjapočinje istog dana biće, takođe isplaćene danas. Mesečni iznos studentskih kredita i stipendija je...