ADVERTISEMENT

Svečana akademija „Stopama Svetog Save“ u repriznim terminima

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obeležilo je ove godine školsku slavu Sveti Sava specijalnom emisijom „Stopama Svetog Save“  koja je emitivana u sredu, 27. januara na Radio-televiziji Srbije.

Svetosavska akademija koju Ministarstvo  tradicionalno organizuje 27. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu ove godine zbog epidemiološke situacije realizovana je na drugačiji način.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja želelo je da kroz bogat kulturno-umetnički program široj javnosti predstavi značaj obrazovanja i vaspitanja, reformski proces prosvete i nauke koji je u toku, kao i svih 29 dobitnika Svetosavske nagrade za 2020. godinu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić podsetio je na ključne zavetne poruke prosvetiteljskog dela Svetog Save i istakao da su obrazovanje i vaspitanje ključni činioci napretka društva i države.

Upravo zato je važno da u deci od njihovog najranijeg uzrasta podstičemo radoznalost i ljubav prema knjizi, novim saznanjima i veštinama, da tu ljubav kasnije širimo i razvijamo, kako za ličnu sreću, tako za napredak našeg društva i opštu dobrobit čovečanstva“, rekao je ministar.

On je dodao da se za ostvarivanje tih plemenitih zadataka, u skladu sa politikama Vlade Republike Srbije, opredelilo 160.000 zaposlenih u vaspitno-obrazovnom sistemu koji su uvereni da se samo pravim, kreativnim prenošenjem znanja, mogu stvoriti pravi ljudi sutrašnjice.

Na današnji dan svaka škola, svako dete, svaki naši sunarodnik, ma gde god da se nalazi u svetu, iskazuje privrženost imenu i neprolaznom delu velikog narodnog prosvetitelja, utemeljivaču samostalne srpske države i crkve, našem prvom arhiepiskopu – Svetome Savi“, rekao je Ružić podsećajući na značaj ovog datuma.

Zaostavština Svetog Save zastupljena je  u programima nastave i učenja na srpskom jeziku, na svim nivoima obrazovanja i vaspitanja, koji se ostvaruju u Srbiji, kao i školama na srpskom jeziku u inostranstvu.

Gledaoci su mogli da se prisete i kako su o Svetom Savi govorili Patrijarh Irinej, Patrijarh Pavle i Mitropolit Amfilohije.

U duhu tradicije prethodnih Svetosavskih akademija, u ovoj specijalnoj emisiji poznati dramski umetnici publici su predstavili delove iz života Rastka Nemanjića i Mihajla Pupina, dok su o tome na koji je način Sveti Sava uticao na njihove živote govorili teniser Novak Đoković, violinista Stefan Milenković i glumac Miloš Biković.

U muzičkom delu nastupali su Danica Crnogorčević i grupa „357“, kao i horovi „RTS“, „Kolibri“, „Rastko“i „Čarolija“.

Emisija je na Drugom programu Javnog medijskog servisa Radio-televizije Srbije  emitovana u sredu, 27. januara 2021. godine u 18 časova, a reeemitivana je na Radio-televiziji Vojvodine i Radio-televiziji Republike Srpske.

Emisija će biti prikazana u repriznom terminu u subotu, 30.1.2021. na Drugom programu RTS u 13.00 časova, a na kanalu RTS Svet istog dana u 15.00 časova.

Emisiju možete pogledati na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, preko YouTube kanala.

Svetosavska akademija 2021. godine – Stopama Svetog Save

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obeležilo je ove godine školsku slavu Sveti Sava specijalnom emisijom „Stopama Svetog Save“ koja je emiti…

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

danas-isplata-ucenickih-stipendija-i-kredita

Danas isplata učeničkih stipendija i kredita

Isplata desete rate učeničkih stipendija i kredita, koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  učenicima srednjih škola u Republici Srbiji, za školsku 2020/2021. godinu,  počeće  danas, 17. juna 2021. godine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stipendiraće 11.500 učenika srednjih škola u Srbiji, na osnovu raspisanog Konkursa za...

prosvetari-traze-manje-ucenika-u-odeljenjima

Prosvetari traže manje učenika u odeljenjima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije. Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem...

info-dani-horizont-evropa-programa

Info dani Horizont Evropa programa

Evropska komisija je najavila detalje o info danima koji su posvećeni Horizont Evropa programu, a koji će se održati u periodu od 28. juna do 9. jula 2021. Ovaj desetodnevni događaj pružiće priliku potencijalnim kandidatima i drugim zainteresovanim stranama u istraživanjima i inovacijama da dobiju informacije i postave pitanja o...

pokrenut-pilot-projekat-„ucionica-kakvu-zelim“

Pokrenut pilot projekat „Učionica kakvu želim“

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije (RSJP)  pokrenuo je pilot projekat „Učionica kakvu želim“. Cilj pilot projekta je razvoj preduzetničkog razmišljanja kod učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Projekat se sprovodi u deset osnovnih škola na teritoriji...