Све више наставника заражено корона вирусом

ADVERTISEMENT
Све више наставника заражено је корона вирусом, то потврђују и саговорници “Блица”, али и наши читаоци који нам јављају да им од учитеља стижу молбе да децу не остављају у боравку, уколико то није неопходно.

Foto: Canva

– У овом тренутку не могу рећи прецизно колико је наставника заражено и колико их је у самоизолацији. Могу да кажем да је ово један велики удар короне, али да ово није удар на наставнике какав је био у новембру прошле године. Прошле године је било горе – рекла је за “Блиц” Јасна Јанковић, испред Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

Немогуће наћи замену

Према њеним речима, практично је немогуће наћи и замену.

– Све мање људи уопште жели да ради у школству. Поготово у овој неизвесној ситуацији када ви сваког петка добијате упутство како радите од понедељка, односно не знате како ћете радити следеће недеље. Додајте на то и све ризике од заражавања у колективу… – каже она.

Додаје и да наставника иначе нема, и без короне.

– И то у неким струкама које су добро плаћене и ван школе. Првенствено су ту математичари, информатичари, физичари који лепо заражају ван школа. Ја нисам оптимистична да ће школе моћи још дуго овако по овом моделу – сматра она.

Замене траже и преко друштвених мрежа

Њене речи у потпуности потврђује и Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Он каже да се због тога долази у ситуацију да се “заменски наставници” траже преко огласа на друштвеним мрежама. Такође и да школски психолози и директори школа ускачу да мењају колеге на боловањима.

Ово потврђује и то што је неколико директора основних и средњих школа које је “Блиц” контактирао како би добио одговоре, није могло да разговара баш због обољевања од ковида.

У боравак само ако је неопходно

Да је све више заражених наставника, потврђују и наши читаоци. Тако нам је неколико родитеља из центра Београда рекло да им је данас стигла порука од учитељице да ко год може, децу не оставља у боравку.

Како су нам испричали, родитељи су замољени да, због повећаног броја болесних наставника, не остављају децу дуже у школи, односно у боравку. Да то ураде само ако је непходно, док се ситуација не стабилизује.

Осим тога, додају, наводи се и да је јако тешко наћи замену за заражене наставнике, а што о чему су причали и наши саговрници са почетка текста. Алтенратива је, кажу спајање више одељења у боравку, што није пожељна опција у овом тренутку.

Извор: Блиц

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Рођен-Милош-Црњански

На данашњи дан – 26. октобар

Данас је уторак, 26. октобар 2021. До краја године има 66 дана. 1685- Рођен је италијански композитор Ђузепе Доменико Скарлати, виртуоз на чембалу. Компоновао је више од 550 композиција за чембало, чувених соната у једном ставу, такозваног Скарлатијевог сонатног облика, употребљавајући нову технику с бриљантним резултатима. Развио је богату чембалистичку...

Учимо-сви-заједно-–-Пројекат-за-подршку-укључивању-деце-из-осетљивих-група

Учимо сви заједно – Пројекат за подршку укључивању деце из осетљивих група

У Србији је је још увек много деце из осетљивих група, посебно деце са сметњама у развоју и /или инвалидитетом и деце из ромске заједнице, коју образовани систем у земљи настоји да интегрише у редовно образовање и школски систем. Као подршка процесу инклузије, данас су први потпредседник Владе Србије и...

“Инклузија-је-обавеза-вртића-и-школа”

“Инклузија је обавеза вртића и школа”

“Инклузивно образовање представља обавезу вртића и школа да се прилагоде сваком детету како би свако од њих постигао свој максимум.”, рекао је данас министар просвете Бранко Ружић приликом потписивања Документа о почетку реализације пројекта “Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка”. Овај...

nove-mere-–-krizni-stab-za:-skole-onlajn,-vakcinacija-dece-i-promena-za-propusnice

НОВЕ МЕРЕ – КРИЗНИ ШТАБ ЗА: Школе онлајн, вакцинација деце и промена за пропуснице

МЕДИЦИНСКИ део Кризног штаба тражиће да све школе у Србији пређу на онлајн наставу, бар на 10 дана, и да се за то време повећа обухват вакцинацијом деце од 12 до 18 година. Лекари у штабу захтеваће, такође, и да се примена ковид пропусница прошири на све затворене просторе, изузев,...

Времеплов:-Рођен-Димитрије-Руварац

На данашњи дан – 25. октобар

Данас је понедељак, 25. октобар, 299. дан 2021. До краја године има 67 дана. 732 - Франачки владар Карло Мартел нанео је код Поатјеа (Тура) тежак пораз војсци Сарацена под командом валије Абд-ар-Рахмана, чиме је заустављен даљи продор ислама. Захваљујући тој победи упамћен је као Мартел, у значењу чекић, маљ....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT