Svaki peti učenik se oseća tužno u školi, svaki treći ne sluša na času

Prema poslednjim rezultatima istraživanja, đaci u Srbiji češće izostaju s nastave, a manje od svojih vršnjaka iz drugih zemalja vrednuju školu. Podaci pokazuju i da se svaki peti učenik oseća tužno u školi, a svaki treći ne sluša nastavnika na času, prenosi RTS.

Foto: Canva

Pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Miloš Blagojević ističe da je za rešavanje problema izostanaka ključno bilo uvođenje elektronskih dnevnika.

U ovogodišnjem testiranju, koje je trebalo da se održi 2021. godine, ali je odloženo zbog korone, učestvovalo je oko 8.000 petnaestogodišnjaka.

Rezultati prošlog testiranja iz 2018. godine pokazali su da đaci češće izostaju sa nastave. Četvrtina učenika je rekla da je u dve nedelje izostala neopravdano najmanje jedan dan sa nastave.

Miloš Blagojević ističe da je za tu situaciju najvažniji korak bio uvođenje e-dnevnika i da je ta brza komunikacija između škola, nastavnika i roditelja izuzetno bitna karika u rešavanju tog problema.

“To znači da roditelj ima pravu informaciju da mu dete nije u školi, da može da reaguje, da prati šta se sve dešava. Da dobije jednu brzu informaciju, ne samo o postignuću, nego o svemu ostalom što se dešava u školi. Pre svega tu mislim o vladanju i izostancima”, rekao je Blagojević.

Izostajanje s nastave se često dovodi u vezu i s napuštanjem školovanja. Ukazuje se da je s Unicefom napravljen niz mera i da su analizirani postupci prilikom napuštanja školovanja.

Takođe, date su i preporuke, pre svega povezivanjem s centrima za socijalni rad i zajednički rad s učenicima i nastavnicima kako bi se smanjio procenat učenika koji napuštaju školu.

Šta je važno za uspeh u školi

Svaki četvrti učenik misli da nije važno truditi se u školi i da uspeh u školi nije presudan za uspeh u životu.

Blagojević navodi da se ove godine u prvi razred srednje škole upisalo 63 posto učenika po prvoj želji, 15 po drugoj, a sedam odsto posto po trećoj želji. To znači, objašnjava, da je 15 posto njih upisano po nekim ostalim željama. To opet, pokazuje da je došlo do razočaranja, da ipak nisu dovoljno procenili svoje znanje da bi mogli da upišu školu koju su hteli.

Međutim, ističe da kad je reč o statistici, 62 posto naših učenika smatra da će završiti fakultet, visoko obrazovanje.

“Tako da praktično imamo dva pola, jedni koji ne veruju i visok procenat onih koji veruju da će završiti i daleko više od onog procenta koji upisuje fakultet”, ocenjuje Blagojević.

Svaki peti učenik se oseća tužno u školi, svaki treći ne sluša nastavnika na času.

Tako gledajući te podatke, Blagojević kaže, to deluje katastrofalno. Međutim, ističe da u istom tom istraživanju postoji mnogo pozitivnih podataka, kao i da je oko 80 posto učenika zadovoljno životom.

Posebno ističe da je u poslednje vreme, naročito od 2020. godine došlo do velikih pozitivnih promena u nastavi i da se nada da će to ovo novo istraživanje i pokazati.

“Sam metod nastave, opremljenost škola je u poslednjih nekoliko godina mnogo veća. Ove godine će se završiti opremanje svih škola internetom, 10.000 digitalnih učionica je već podeljeno. Planirano je do kraja godine skoro 20.000. Prošle godine je podeljeno 7000 računara školama, a do kraja godine biće još 18.000 za nastavnike”, naglasio je Blagojević.

Izvor: RTS

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

protoprezviter-milan-ristivojcevic-odgovara-na-pitanje-sta-uraditi-sa-cuvarkucom-od-prosle-godine

Protoprezviter Milan Ristivojčević odgovara na pitanje šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine

Чуваркућа се сматра најважнијим укршњим јајетом, заштитником куће и њених укућана од болести и сваког зла, а чува се наредних годину дана, до следећег Васкрса. Шта се ради са ускршњим јајетом од прошле године. Прво, црвено офарбано јаје, чувар куће. Када на Велики петак офарбам ново, шта да радим са...

6-ideja-za-ukrasavanje-jaja-koje-ce-deca-obozavati

6 ideja za ukrašavanje jaja koje će deca obožavati

У празницима деца неизмерно уживају, а Ускрс је један од њих. Велики петак је дан када се фарбају јаја, а они који имају децу труде се да овај дан посвете њима и тако учине празнике незаборавним делом детињства. Креативна, маштовита ускршња јаја један су од начина да то урадите. Ми...

jesu-li-vaspitaci-deo-prosvetnog-sistema?

Jesu li vaspitači deo prosvetnog sistema?

Након објаве председника Србије Александра Вучића да ће запослени у просвети добити једнократну помоћ у износу од 10.000 динара, остало је нејасно да ли ће исти износ бити уплаћен и васпитачима који су, без обзира на епидемиолошко стање, од средине маја 2020. радили без прекида. Ипак, убрзо је детаљније објашњено...

kriterijum-znanja-i-ocenjivanja-je-najteza-rana-obrazovnog-sistema-srbije

Kriterijum znanja i ocenjivanja je najteža rana obrazovnog sistema Srbije

– Оно што сада постижем на часу није ни десети део онога што смо радили са ученицима пре 10 или 20 година. Некада би на часу обрадили по десетак задатака из математике. Данас ученици нису у стању да ураде ту количину задатака, при томе ђаци имају воље, али не размишљају,...

i-prvaci-ce-dobiti-tablete?

I prvaci će dobiti tablete?

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да ће Град Београд наставити с куповином таблета за децу основних школа. „Ове године купујемо таблете за будуће трећаке и поново за све будуће прваке“, рекао је он, а преноси Бета. Весић је за ТВ Пинк рекао да је прошле године таблете...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT