Шумарице: 80 година масовног страдања цивила у Крагујевцу

ADVERTISEMENT

Молебан, помен страдалима, служио је епископ шумадијски Јован са свештенством, а након тога председник Вучић положио је венац код споменика „V3“, подигнутом на месту где су 21. октобра 1941.године немачке окупационе снаге стрељале ђаке и професоре крагујевачке гимназије.

Венце су положили и министри у Влади Србије, представници Скупштине Србије, Војске Србије, верских заједница, Града Крагујевца, СУБНОР-а, као и ученици и професори Прве крагујевачке гимназије.

сумарице, крагујевац

Обележавању присуствују министри Бранко Ружић, Небојша Стефановић, Дарија Кисић Тепавчевић, Гордана Чомић, бивши председник Србије Томислав Николић, као и бројни грађани.

Такође, присуствују и амбасадор САД Ентони Годфри, потпредседница Бундестага Клаудија Рот, представници амбасада Пољске, Словачке, Аустрије, Француске, Белорусије, Палестине, Казастана.

У знак сећања на страдање невиних цивила у Крагујевцу одржава се и традиционални „Велики школски час,“.

Масовно стрељање цивила у Крагујевцу сматра се једним од највећих злочина немачке војске у Другом светском рату, а стрељање је вршено 19, 20. и 21.октобра као одмазда за 10 убијених и 26 рањених немачких војника после сукоба са партизанима и четницима на путу између Крагујевца и Горњег Милановца.

Издата је наредба да се за једног убијеног немачког војника стреља 100 људи, а за рањеног 50.

Тачан број жртава немачке одмазде није тачно утврђен, а директорка Музеја 21.октобар Маријана Станковић каже за Танјуг да та установа располаже подацима о 2.796 стрељаних цивила.

„Наша установа се званично држи истраживања нашег покојног колеге Станише Бркиће и има идентификованих 2.796 жртава. Верује се да их је неколико стотина више, а ми ћемо наставити то истраживање које цје теајати вероватно деценија после нас“, рекла је Станковивћ.

Међу стрељанима је, каже, око 300 младића и деце узраста од 12 до 20 година, а међу њима су ученици Прве и Друге гимназије и Учитељске школе, као и младићи који су радили у Војнотехничком заводу.

Како каже, према подаца Музеја, 19. октобра је стрељано 415 грађана у околини Крагујевца, у селима Грошница, Мечковац и Маршић, а 20. октобра је у Крагујевцу стрљељано група од 122 грађана, међу којима је било и Јевреја.

„Најмасовније стрељање је було на данашњи дан када је убијено више од 2.200 грађана“, каже Станковић.

На „Великом школском часу“ биће изведена поема „Црни дан“ Душка Радовића, прва поема наменски написана за ту манифестацију, а која је изведена 1971. године.

Драмски приказ режирао је Драган Јаковљевић, а поему изводи 12 глумаца Књажевачког театра са гостујућим глумцем из Милошем Лазићем, а у сарадњи са Крагујевачким театром.

„Душко Радовић је том поемом поставио темељ и стандарде за поеме писане у последњих 50 година. Поема је врло тужна, говори о страдању деце невине жртве које нису ништа криве. Опомиње и носи јаку поруку да такви злочини не смеју да се дешавају“, рекла је Станковић.

Додаје да се „Велики школски час“ у Шумарицама као комеморација одржава од 1957.године, а од 1961.године та манифестација се одржава код Споменика стрељаним ђацима и професорима, који је те године и откривен.

Велики школски час крај споменика стрељаним ђацима и професорима први пут је одржан 1957. године и од тада је у програму учествовало више од 50.000 учесника, написано на десетине поема, оригиналних музичких и књижевних дела.

У спомен на жртве стрељања читав простор Шумарица је 1953.године претворен у спомен-парк, а меморијални комплекс обухвата површину од 352 хектара на којој се налази 30 масовни гробница.

У оквиру комплекса налази се 10 споменика који су подигнути на хумкама стрељаних.

вуциц, сумарице, 2

„Осамдесет година незаборава. Убијали су недужне људе, убијали су нам децу. Читава одељења наше деце вођена су на стрељање, као да их воде на школску приредбу. Ту децу, децу Шумадије и Србије, никада нећемо заборавити. Нека је вечна слава свим убијеним јунацима и нека вечно живе Крагујевац и Србија!“, наводи се на Инстаграм профилу председника Србије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Ружић:-Надамо-се-врло-брзом-пуноправном-чланству-у-ОИНИ

Ружић: Надамо се врло брзом пуноправном чланству у ОИНИ

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић примио је данас шефа међународне сарадње Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне Дмитрија В. Камањина. Овај институт је од великог значаја јер представља један од највећих истраживачких центара у свету у областима  физике честица, нуклеарне физике,...

Почели-ЕРАЗМУС+-инфо-дани

Почели ЕРАЗМУС+ инфо дани

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је за Републику Србију веома значајно учешће у Еразмус+ програму, једном од највећих програма ЕУ који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обука младих и спорта. Министар Ружић је поводом почетка...

Школа-историје-српског-језика-у-Тршићу

Школа историје српског језика у Тршићу

На иницијативу Матице српске и Филозофског факултета у Новом Саду, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ове године је у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу основана Школа историје српског језика. Школа је намењена студентима треће и четврте године основних студија србистике на свим катедрама на...

Времеплов:-Рођен-Јаков-Игњатовић

На данашњи дан: 8. децембар

Данас је среда, 8. децембар 2021. До краја године има 24 дана. 65. п.н.е. - Рођен је римски литерата Хорације, највећи римски лирски песник, који се више од иједног грчког или римског песника одликовао разноврсношћу свог песничког израза. Током боравка у Атини подробно је упознао грчку културу, филозофију и уметност....

Ружић-на-скупу-УНЕСКО-о-вештачкој-интелигенцији-у-образовању

Ружић на скупу УНЕСКО о вештачкој интелигенцији у образовању

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је, због увођења вештачке интелигенције у планове и програме основних и средњих школа, Србија у истраживању УНЕСКА које је спроведено међу земљама чланицама позиционирана међу 11 држава које су увеле курикулуме о вештачкој интелигенцији...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT