Ствари које можете урадити за само 5 минута до краја часа

ADVERTISEMENT
Дакле, завршили сте часове за тај дан, али вам је остало мало времена и група од нестрпљивих ученика који не раде ништа продуктивно. Шта можете да урадите за ово време да задржите разред под контолом док звоно не зазвони? Овде је списак од 10 ствари које можете урадити када вам је остало само 5 минута до краја часа.

1. Писање новина.

Нека ваши ученици напишу уводник за новине у којем ће сумирати ствари које су научили у школи тога дана. Проверите да ли су написали датум на својим уводницама тако да имају евиденцију о томе када су писали за своје новине. Ово је посебно добра вежба да деца утврде оно што су научила, као и да припреме питања која би могла да поставе следећег дана о нечему што нису у потпуности разумела.

2.Обавите гласање.

Ако вам је остало само 5 минута, ово је савршено време да ученици гласају. Можете да користите неке проблемске ситуације да бисте открили шта они мисле о њима.

3. Писање забелешки.

Ученици увек пишу папириће у разреду, али обично западну у невољу када их ухвате. Овог пута дозволите деци да пишу своје забелешке, с тим да то морају бити ствари везане за лекцију коју су тог часа изучавали. Нека их затим додају другим ученицима. На овај начин сви ученици сазнају информације које можда нису знали у вези са лекцијом. Сакупите забелешке када изађу из разреда.

4. Игра са тоалет папиром.

Ова игра је занимљив начин да се понови шта су деца научила у разреду. Пошто они уче врло брзо док ова игра траје, мораћете да је мењате сваки пут када је користите. Она иде тако што кажете ученицима да одмотају од 1 до 5 комадића тоалетног папира са ролне, али им не говорите правила игре све док сви то не ураде. Затим, према броју листића које је сваки ученик одмотао, постављајте питања у вези са лекцијом коју су учили тог дана. На пример, ако ученик одмота један комадић са ролне, они треба да вам кажу једну чињеницу о лекцији, и тако даље. Следећи пут ће вероватно многа деца да одмотају један комадић (јер мисле да је тако лакше) а ви ће те морати да мало промените правила да бисте им задржали пажњу.

5. Цедуља која се оставља при изласку.

Дајте сваком ученику по једну цедуљу. Замолите ученике да напишу једну чињеницу у вези са лекцијом коју су учили. Када ученици излазе они морају да вам предају своју цедуљу. Ако немају тачну чињеницу на својој цедуљи, дајте им шансу да одговоре на питање за утврћивање градива, које сте већ припремили, пре него што напусте учионицу.

6. Читајте књигу.

Можете да прочитате део неке књиге ученицима за време последњих 5 минута. Најзад ћете прочитати читаву књигу.

7. Играјте игру погађања.

Користите ову игру тако што ће деца погађати речи које се односе на лекцију коју су учили тог дана.

8. Бацање лопте.

Нека ученици седну у круг. Малу гумену лопту, баците једном ученику. Ученик који ухвати лопту мора да вам каже једну чињеницу у вези са лекцијом коју су учили, или да вам постави питање о нечему што не разуме. Када тај ученик заврши, баца лопту другом ученику све док звоно не зазвони.

9. Цртање.

Ученици уживају у могућности да пишу на табли. Одаберите 3 до 5 речи које се односе на лекцију. Дајте ученику прилику да нацрта ту реч на табли. Када неки други ученик погоди шта цртеж представља, онда он излази и црта следећу реч.

10. Радни листови са пузлама.

Добар наставник увек има комплет листова са забавним задаима које ће ученици испунити када има времена у току часа. Можете имати, укрштене речи, ребусе или пазл са скривеним сликама који су спремни за било коју лекцију коју предајете.

MarinaZoran Djukanovic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Просветни-радник-је-просветни-радник-–-и-када-изађе-из-школског-дворишта

Просветни радник је просветни радник – и када изађе из школског дворишта

Често се може чути да је школа све мање васпитна установа, а да је образовна улога школе пренаглашена. Ако се сложимо да има неке истине у томе, онда ћемо морати да нађемо узроке и да видимо да ли постоје начини да се та васпитна улога врати у оној мери која...

Наука-каже:-Дојење-може-спречити-рак-у-детињству

Наука каже: Дојење може спречити рак у детињству

Ако дојите или сте некад дојили, онда сигурно знате колико је то тешко, али и чаробно. И колико има бенефита и за маму и за бебу. Познато је да дојење смањује могућност од појаве кардиоваскуларних болести, дијабетеса 2, реуматоидног артритиса и умањује ризик од изненадне смрти новорођенчета (СИДС). Ако вам...

Психолог-др-Ивић:-Родитељи-чине-медвеђу-услугу-деци,-тражећи-од-наставника-поклоњене-оцене

Психолог др Ивић: Родитељи чине медвеђу услугу деци, тражећи од наставника поклоњене оцене

Већ првих дана школе уочавамо да ђаци имају проблем са пажњом, самосталним радом, концентрацијом, комуникацијом, памћењем, графомоториком, истрајношћу, уредношћу, чак и на једноставним задацима. Зашто је деци тежак сваки ментални и физички рад? Зашто је њихов речник сиромашан? Зашто више нису радознали и маштовити? Зато што смо им прерано дали...

А1:-Није-препоручљиво-коришћење-мобилног-телефона-деци-млађој-од-6-година

А1: Није препоручљиво коришћење мобилног телефона деци млађој од 6 година

Просечна старост деце која добијају прве паметне телефоне је око 10 година, али изложеност мобилним уређајима често почиње у много млађој доби. Суоснивач компаније Apple Стив Џобс наводно је ограничио употребу технологије својој деци и забранио им да користе iPad када је лансиран. Бивши извршни директор Мајкрософта Бил Гејтс сачекао...

“Безимени-првак”-и-остале-етикете-које-деца-носе-у-срцу

“Безимени првак” и остале етикете које деца носе у срцу

Текст је инспирисан поступком једне учитељице (за коју верујемо да је изузетак) која је прваку на уџбенику написала црвеном оловком – Безимени првак. Зато што није уписао своје име иако је учитељица рекла да то код куће ураде. А да ли се запитала како се неко, ко је тек упловио...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT