Шта треба да урадите да би ваша деца код зубара ишла као у шетњу

ADVERTISEMENT
Деца, као и одрасли, треба да посећују стоматолога два пута годишње, савет је стоматолога др Ђорђа Радловачког. Он за наш портал објашњава како да детету одлазак зубару не буде стресан већ да то постане потпуно рутинска ствар, лишена страха и нелагоде.

Када дође време за преглед, када разговарате са својим дететом о одласку код стоматолога, причајте о томе као да идете у супермаркет или у куповину нових ципела. Тако ће дете подсвесно схватити да је то једна сасвим нормална, свакодневна ствар.

Када мало дете усвоји навику одласка код стоматолога и одржавања оралне хигијене, највероватније да ће се држати те навике током одрастања.

Како бисте први, али и сваки следећи преглед учинили пријатним пре свега детету, а онда и себи, покушајте да се држите ових пет правила.

Први преглед на време

Први преглед се препоручује одмах по ницању првог млечног зуба. Родитељи често занемарују млечне зубе јер знају да ће их заменити стални, али битно је схватити да је њихово здравље једнако битно као и здравље сталних зуба јер они, између осталог, служе као чувари простора за сталне зубе.

Ако се млечни зуби прерано изгубе, долази до њиховог померања и као последица тога, стални зуби могу нићи на погрешном месту и стварају се услови за различите аномалије положаја зуба и поремећаје загрижаја. Поред тога што је сваки потенцијални проблем најбоље уочити што пре, можете добити корисне информације о смени млечних и сталних зуба, каријесу млечних зуба и лошим навикама попут сисања прста.

Такође, млађе дете ће одлазак стоматологу усвојити као нормалну ствар које се не треба плашити, много лакше него старије дете.

Не користите негативне речи када говорите о стоматологу

Свесни смо да ни одрасли нису велики љубитељи стоматолога и да се због тога код њихове деце често ствара страх, али упркос томе, потрудите се да не користите негативне речи када говорите о стоматологу, немојте пред децом препричавати своја лоша или болна искуства јер ћете свој страх сигурно пренети на њих. Чак и кад вам се чини да нешто друго раде и да вас не чују док с неким другим разговарате, они упијају сваку реч.

Не користите речи попут: бол, страх, крв, инјекција. Када говорите о одласку код стоматолога, користите реченице попут: “Волим да идем код зубара, тако знам да ћу имати лепе и здраве зубе.”, а избегавајте реченице попут: “Морамо да идемо код зубара.”

Реците им шта да очекују

Страх код деце често долази од непознатог. На сајту ординације  Радловачки можете потражити и показати детету слике деце код стоматолога тако да знају како наша ординација и преглед изгледа.

Док будете прали детету зубе, реците му да ће нешто слично и код стоматолога доживети. Што више информација дете зна, биће припремљеније и самим тим страх од непознатог биће уклоњен.

Можете им рећи: “Идемо да погледамо какав је твој осмех и да пребројимо зубиће.” Избегавајте уцене и обећања да ће дете добити сладолед или чоколаду ако не буде плакало или ако буде мирно. Самим тим наговештавате му да ће се нека непријатност догодити. Радећи ово само ћете више повећати страх и стоматолога повезати са слаткишима што је заправо супротно од онога што желимо да постигнемо.

Играјте се зубара с децом

Деца воле да се играју игре претварања да су доктори, фризери, учитељи, па зашто онда не би били стоматолози?

Све што вам је за почетак потребно је четкица за зубе. Играјте се са дететом тако што му перете зубе, затим бројите зубе. Избегавајте да имитирате звукове зујања или бушења. Затим кад се дете навикне дајте му четкицу и неку плишану лутку и нека оно имитира како лутки пере зубе. Што се више уходате у ту рутину, детету ће бити удобније на прегледу и повезиваће преглед са забавом.

Говорите о важности оралног здравља

Јако је важно да дете схвати да је одлазак код стоматолога обавеза, а не избор и да ће стоматолог водити рачуна да његови зуби буду јаки и здрави тако да може лепо да једе, пије и да се смеје. Можете читати књиге или гледати цртаће омиљених цртаних ликова који посећују стоматолога.

Што боље дете разуме важност посете стоматологу, то ће пре бити вољно да седне у столицу.

Не заборавите да сте ви модел понашања детету. Било би добро да дете види да и ви перете зубе и да посећујете стоматолога и да се према томе односите као према најнормалнијој, свакодневној ствари.

Јако је битно да се ви, чак и да се неко негативно искуство догоди, понашате позитивно. Ако реагујете негативно, свака следећа посета ће бити тежа и непријатнија. Размотрите да наградите дете за храброст након посете, али не обећавајте унапред награде и свакако не уцењујте дете поклонима.

Сада када сте спремни за прву посету стоматологу, овде можете заказати бесплатан преглед у нашој ординацији где уживамо у раду са децом и посвећујемо им се на посебан начин.

Без обзира на то да ли ваше дете има страх или не, побринућемо се да буде опуштено, да се страх отклони и да научи нешто ново о важности оралног здравља и из наше ординације изађе срећно са осмехом.

Аутор: Др Ђорђе Радловачки

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Кад-мушкарац-не-жели-да-одрасте-и-прихвати-одговорност-(синдром-Петра-Пана)

Кад мушкарац не жели да одрасте и прихвати одговорност (синдром Петра Пана)

Дечак који никад не одрасте: са свим изазовима које живот одраслих људи носи, некима ово звучи као остварење сна, зар не? За поједине, то јесте реалан живот. Сви ми имамо дане кад бисмо све обавезе заборавили, искључили телефоне и отишли негде да се ником не јавимо. Као друштво и као...

Разлика-између-аутизма-и-развојне-дисфазије

Разлика између аутизма и развојне дисфазије

За родитеље који се суочавају са проблемима у развоју детета, као и за васпитаче и наставнике који раде са децом којима је потребан другачији приступ, од велике је користи да знају и разумеју разлику између развојне дисфазије и аутизма. У наставку вам доносимо карактеристике и једног и другог, уз напомену...

Просветни-радник-је-просветни-радник-–-и-када-изађе-из-школског-дворишта

Просветни радник је просветни радник – и када изађе из школског дворишта

Често се може чути да је школа све мање васпитна установа, а да је образовна улога школе пренаглашена. Ако се сложимо да има неке истине у томе, онда ћемо морати да нађемо узроке и да видимо да ли постоје начини да се та васпитна улога врати у оној мери која...

Наука-каже:-Дојење-може-спречити-рак-у-детињству

Наука каже: Дојење може спречити рак у детињству

Ако дојите или сте некад дојили, онда сигурно знате колико је то тешко, али и чаробно. И колико има бенефита и за маму и за бебу. Познато је да дојење смањује могућност од појаве кардиоваскуларних болести, дијабетеса 2, реуматоидног артритиса и умањује ризик од изненадне смрти новорођенчета (СИДС). Ако вам...

Психолог-др-Ивић:-Родитељи-чине-медвеђу-услугу-деци,-тражећи-од-наставника-поклоњене-оцене

Психолог др Ивић: Родитељи чине медвеђу услугу деци, тражећи од наставника поклоњене оцене

Већ првих дана школе уочавамо да ђаци имају проблем са пажњом, самосталним радом, концентрацијом, комуникацијом, памћењем, графомоториком, истрајношћу, уредношћу, чак и на једноставним задацима. Зашто је деци тежак сваки ментални и физички рад? Зашто је њихов речник сиромашан? Зашто више нису радознали и маштовити? Зато што смо им прерано дали...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT