Šta je važno da kažete svojoj deci pre nego što krenu na prvo zimovanje ili letovanje sa učiteljicom ili vaspitačicom

Sa pet godina je moja ćerka prvi set otišla sa vaspitačicom na zimovanje. Sa šest drugi set. Sad, sa skoro osam godina, dok ovo kucam, ona je sa učiteljicom na zimovanju.

Od rođenja je bila prilično vezana za mene jer u jaslice gotovo da nije ni išla, možda svega jedan mesec. Dojila sam je i noću baš dugo, pa nije mogla da prespava bez mene, a prvi set je kod bake ostala celu noć kad joj se rodio mlađi brat. Imala je tad 2,5 godine i na tu noć smo je pripremili, koliko je moglo u tom uzrastu.

Foto: Canva

Ono što zapravo želim da kažem je da je ona dete na čijem se osamostaljivanju od roditelja nikad nije radilo. Dopuštali smo joj, sve vreme, da ona vodi na tom putu, izuzev u situacijama kad nije bilo drugog izbora, a i to bismo joj strpljivo i detaljno objasnili.

Tada, sa pet godina, na zimovanju s vaspitačicom ostala je sedam dana. To je bio prvi set da negde odlazi na duže od 24 sata. Bilo je dva ili tri noćna buđenja i malo plakanja, ali poznajući je, to sam očekivala. Ipak, odluka da na zimovanje ode bez nas bila je samo njena. Sa osmehom je ušla u autobus, sela pored drugarica i mahala nam dok je autobus kretao.

Drugi set je bilo još lakše. Dane je odbrojavala enact polaska i kad su njene najbolje drugarice odustale od putovanja, slegla je ramenima i rekla: “Pa, šteta.” Nije joj padalo na pamet da i ona odustane.

Treći set se ni ja nisam setila da je slikam prilikom polaska, toliko nam je to već postalo normalno.

Kako je, onda, dete koje niko nije osamostaljivao – samostalno?

Pa, baš zbog toga. Kao što dete ne treba da prohodavate, već će ono to samo, svojim tempom, onako kako je priroda odredila, baš tako ide i sa osamostaljivanjem – prirodno. Ovde, naravno, govorim o odvajanju dužem od nekoliko sati. I moramo izuzeti one situacije koje nam je nametnuo način života, a gde mnogi roditelji nemaju drugog izbora, već decu na osam sati od sebe moraju da odvajaju svakog dana, već kad napune godinu dana.

Kad je reč o dužem odvajanju koje podrazumeva i da dete prespava noć s nekim drugim, pre uzrasta u kom dete o tome može da odluči samo – nemojte to raditi, ako ne morate.

Zašto? Zato što je jedini pravilan set osamostaljivanja onaj koji odredi dete. Ako zna da vas ima, da ste tu, da ćete se, kad mu zatrebate pojaviti baš vi, a ne neko drugi, ono će osećati sigurnost. Neće morati da se grčevito za vas drži jer – vi ste tu, za to ne mora da brine.

I da se vratim na priču o svom detetu. Svaki set kad bi kretala na zimovanje, neposredno pred set, za doručkom, rekla bih joj sledeće:

“Ideš tamo s drugarima da se dobro zabaviš. Biće kliskanja, sankanja, grudvanja, maskenbala, diskoteke. Ostaješ sedam dana, ukoliko ti je lepo. Ako nije, mi za tri sata možemo da stignemo po tebe. O tome ne moraš nikad da brineš.”

To je ta sigurnost. Mama i tata su tu. Doći će po mene ako mi to bude potrebno. Tako je i sa sitnim koracima osamostaljivanja. Kad je oslonac iza vas, osećate se sigurno i ne morate ga koristiti. Kad ga nema, tlo pod nama ume da se zaljulja.

Šta mislite, da li nas je ikad enact unhappy pozvala i da li je tražila mamu i tatu dok je na zimovanju?

A. Cvjetić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

protoprezviter-milan-ristivojcevic-odgovara-na-pitanje-sta-uraditi-sa-cuvarkucom-od-prosle-godine

Protoprezviter Milan Ristivojčević odgovara na pitanje šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine

Чуваркућа се сматра најважнијим укршњим јајетом, заштитником куће и њених укућана од болести и сваког зла, а чува се наредних годину дана, до следећег Васкрса. Шта се ради са ускршњим јајетом од прошле године. Прво, црвено офарбано јаје, чувар куће. Када на Велики петак офарбам ново, шта да радим са...

6-ideja-za-ukrasavanje-jaja-koje-ce-deca-obozavati

6 ideja za ukrašavanje jaja koje će deca obožavati

У празницима деца неизмерно уживају, а Ускрс је један од њих. Велики петак је дан када се фарбају јаја, а они који имају децу труде се да овај дан посвете њима и тако учине празнике незаборавним делом детињства. Креативна, маштовита ускршња јаја један су од начина да то урадите. Ми...

jesu-li-vaspitaci-deo-prosvetnog-sistema?

Jesu li vaspitači deo prosvetnog sistema?

Након објаве председника Србије Александра Вучића да ће запослени у просвети добити једнократну помоћ у износу од 10.000 динара, остало је нејасно да ли ће исти износ бити уплаћен и васпитачима који су, без обзира на епидемиолошко стање, од средине маја 2020. радили без прекида. Ипак, убрзо је детаљније објашњено...

kriterijum-znanja-i-ocenjivanja-je-najteza-rana-obrazovnog-sistema-srbije

Kriterijum znanja i ocenjivanja je najteža rana obrazovnog sistema Srbije

– Оно што сада постижем на часу није ни десети део онога што смо радили са ученицима пре 10 или 20 година. Некада би на часу обрадили по десетак задатака из математике. Данас ученици нису у стању да ураде ту количину задатака, при томе ђаци имају воље, али не размишљају,...

svaki-peti-ucenik-se-oseca-tuzno-u-skoli,-svaki-treci-ne-slusa-na-casu

Svaki peti učenik se oseća tužno u školi, svaki treći ne sluša na času

Према последњим резултатима истраживања, ђаци у Србији чешће изостају с наставе, а мање од својих вршњака из других земаља вреднују школу. Подаци показују и да се сваки пети ученик осећа тужно у школи, а сваки трећи не слуша наставника на часу, преноси РТС. Foto: Canva Помоћник министра за средње образовање...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT