ADVERTISEMENT

Srbija primenjuje dobru praksu inkluzije učenika migranata

Srbija primenjuje dobru praksu inkluzije učenika migranata

Povodom Svetskog dana izbeglica koji se obeležava 20. juna u celom svetu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podseća da Republika Srbija primenjuje praksu inkluzije učenika migranata, koja predstavlja primer obrazovanja u evropskom obrazovnom prostoru.

Do sada je kroz sistem obrazovanja sukcesivno  prošlo preko 4.500 učenika migranata. U školskoj 2020/21. godini obrazovanje učenika migranata ne odstupa od obrazovanja ostalih učenika u našem sistemu, što je u velikoj meri uslovljeno epidemiološkom situacijom (onlajn nastava i kombinovano). U maju 2021. godine učenici migranti uključeni su u 20 osnovnih i 9 srednjih škola, a obrazovanjem je obuhvaćeno 85% migrantske populacije školskog uzrasta.

Rezultati rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u oblasti obrazovanja migranta i tražilaca azila ukazuju da je obučeno više od 4000 vaspitača, nastavnika, direktora i stručnih saradnika,  više od 60 škola podržano je kroz grantove, izrađeno preko 3.000 individualnih  planova podrške za učenike migrante,  115 planova podrške na nivou škole, održano preko 10.000 dopunskih časova, 60 poseta bibliotekama,  obezbeđena vršnjačka podrška u učenju i više od 1000 užina, 1550 komada odeće i obuće, 500 knjiga i udžbenika, 650 kompleta školskog pribora.

Učenici migranti i tražioci azila aktivno su uključeni kako u nastavne, tako i u vannastavne aktivnosti.

Školama i nastavnicima podršku pružaju  mentori, savetnici/spoljni saradnici angažovani od strane Ministarstva, koji održavaju redovnu komunikaciju sa predstavnicima Komesarijata za izbeglice i migracije. Ministarstvo dobija podršku od Evropske komisije, a partnerstva su ostvarena sa IOM (Međunarodnom organizacijom za migracije), UNICEF-om i drugim međunarodnim i civilnim organizacijama.

U svetu trenutno ima 80 miliona prisilno raseljenih osoba, izbeglica, interno raseljenih lica, tražilaca azila, što čini 1% celokupnog čovečanstva.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Ružić: U Kruševcu novih 160 mesta u vrtićima

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, u prisustvu gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović, položio je danas kamen temeljac za izgradnju još jednog objekta u vrtiću „Golub mira“ u Kruševcu. „Drago mi je što smo danas na ovom mestu dobrim povodom. Ovim projektom vrtić...

ruzic-cestitao-kurban-bajram

Ružić čestitao Kurban bajram

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je Kurban bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Srbiji Seadu ef. Nasufoviću, kao i svim građanima islamske veroispovesti. Vama i svim građanima islamske veroispovesti čestitam Kurban bajram i želim da ovaj praznik provedete u miru, slozi i blagostanju....