Srbija među 15 zemalja u svetu po uvećanju udela BDP-a u istraživanje i razvoj u nauci

  0
  1

  Srbija među 15 zemalja u svetu po uvećanju udela BDP-a u istraživanje i razvoj u nauci

  Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESKO, objavila je izveštaj o nauci za 2021. godinu, prema kojem je u kategoriji uvećanje udela BDP-a u istraživanju i razvoju, Srbija plasirana među prvih 15 zemalja u svetu.

  Ono što je takođe značajno, jeste da Republika Srbija ima gotovo ravnopravan udeo muškaraca i žena u nauci, dok je prosek zemalja Evropske unije tek 33 odsto

  U izveštaju su posebno istaknuta ulaganja u nauku i naučnu infrastrukturu, koje je Vlada Srbije realizovala u prethodnim godinama. Posebno je pohvaljeno formiranje Fonda za nauku, donošenje posebnih zakona koji se odnose na naučnu oblast kao i izgradnja Bio Sens instituta u Novom Sadu, koji će biti centar naučne izvrsnosti u poljoprivredi.

  Naučno tehnološki parkovi u Srbiji takođe su pronašli svoje mesto u izveštaju Uneska. S obzirom na to da početkom prethodne decenije u Srbiji nije postojao ni jedan naučno-tehnološki park, dok ih danas ima čak četiri – NTP Beograd, NTP Niš, NTP Novi Sad i NTP Čačak, ne treba da čudi da je Srbija posebno pohvaljena za formiranje ovakvih ustanova širom zemlje.

  Još jedna činjenica koja je doprinela dobrom plasmanu Srbije jeste i rast IKT sektora. Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2020. godini, obeleženom pandemijom koronavirusa, izvoz IKT usluga iz Srbije iznosio je 1,37 milijardi evra što je za 4,4 odsto više nego u 2019. godini.

  Broj zaposlenih u računarskom programiranju u Srbiji u prethodnih pet godina je udvostručen – u prvom kvartalu 2016. bilo je 19.122 zaposlenih, a na kraju 2020. – 38.179 ljudi u IT sektoru.

  Napredak naučne delatnosti u Srbiji i rast ulaganja u inovacije i IT sektor, rezultat je kontinuiranog rada i podrške ovim delatnostima od sredine prethodne decenije. Vlada Republike Srbije je od 2018. godine do sada uvela nekoliko važnih podsticaja za razvoj ekonomije znanja i povećanje privatnih investicija u istraživanje, razvoj i inovacije.

  Među već uvedenim podsticajima ističu se značajno niže oporezivanje od samo tri odsto za prihode nastale od intelektualne svojine kreirane u Srbiji, dvostruko priznavanje troškova istraživanja i razvoja kako bi se smanjio porez na dobit, kao i poreski kredit od 30 odsto za kompanije koje investiraju u inovativne nove poslovne poduhvate, takozvane startape.

  Vlada je, takođe, najavila da će od sledeće godine uvesti i dodatne podsticaje umanjenjem od 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja. U istom procentu od 70 odsto će biti umanjeni i porez i doprinosi za plate mladih koji tek počinju da rade ali su dobili minimalno prosečnu zaradu, a biće ukinut i godišnji porez na dohodak građana mlađih od 40 godina.

  Sve ove mere imaju za cilj zadržavanje mladih u Srbiji i njihovo angaživanje na projektima istraživanja i razvoja, što je veoma važno na putu transformaciji srpske privrede u pravcu ekonomije znanja, inovacija i kreativnosti.

  Vlada Srbije će i u budućnosti nastaviti da podržava naučnike i naučnu delatnost, kao i IT industriju i razvoj veštačke inteligencije, koji su prepoznati kao poslovi budućnosti.

  Takođe, Vlada Srbije izražava zadovoljstvo što su sva ulaganja u nauku i IT sektor prepoznata u ovakvom renomiranom svetskom izveštaju i nadamo se da će to dodatno pomoći razvoj ovih oblasti u našoj zemlji.