Школе нису за релаксирање мера

ADVERTISEMENT
Недавно усвојени модел по коме би настава у школи требало да се одвија показао се, након само две недеље, према мишљењу надлежних као превише строг. Како незванично сазнајемо, размишља се о благом попуштању мера за наставу.

Широм Србије за непуне две недеље од почетка школске године на учење на даљину прешао је велики број разреда и надлежнима се учинило да су ипак можда претерали са мерама, па су предложили да уместо два заражена ученика, услов за прелазак на онлајн наставу буде – четири детета позитивна на корону у једном одељењу.

– Предлог дела Кризног штаба је да се релаксирају мере када су један или два ученика заражени – да у том случају цело одељење не прелази на онлајн. Како је на Кризном штабу константовано, школе су се и до сада показале као безбедно место – изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић након седнице Кризног штаба одржане у суботу 11 септембра.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да настава у школама по “семафор” моделу није пропала и ситуација уопште није алармантна. Он је додао да је број заражених ученика и наставника веома низак и да се ни на који начин не размишља о прекидању образовно-васпитног рада на регуларан начин.

– Што се тиче деце, то је испод један одсто, а код запослених у просвети, наставног и ваннставног особља, то је неких 1,3 или 1,4 одсто. То је податак од пре три дана – рекао је Ружић.

Он је истакао је да ће “семафор” модел бити иновиран у складу са ситуацијом на терену и да ће имати састанак са представницима Института “Батут”, како би се утврдило на који начин ће се то учинити.

Школе нису за релаксирање мера

Александар Марков, преседник Форума београдских гимназија, каже да је за поменути предлог чуо из медија и да још увек није добио никакаво званичано обавештење од надлежних служби.

Наш саговорник каже да, уколико се то испостави као тачно, није сигуран колико би то било добро.

– Нисам сигуран да ли би то повећање било добро имајући у виду да су лекари прво донели одлуку да тај број буде на двоје деце – каже Марков.

Он напомиње да се број заражене деце повећава из дана у дан, а с тим и број оболелих наставника, и истиче да је од данас цела Девета гимназија на онлајн настави.

Директорка Техничке школе Младеновац Снежана Благојевић каже да званично није добила никакав предлог о померању границе за прелазак на онлајн наставу и истиче да се не слаже с том одлуком уколико је тачна.

– Не мислим да је добро да се тај број повећа. Ево и сада када је то на два ученика је ризично а замислите да то буде четири, вирус се брзо шири, тако да би у том случају убрзо дошло до још већег броја заражених међу ученицима – каже директорка.

Она наглашава да у овом тренутку не престаје да расте број позитивних на корона вирус међу ученицима.

Четвртина ђака на онлајн настави

Четвртина ђака у Србији, у 40 од 161 локалне самоуправе, од данас је кренула на онлајн или комбиновану (делимично онлајн) наставу, а до када ће трајати зависиће од епидемиолошке ситуације у земљи.

Међу тих 40 локалних самоуправа налазе се и поједини велики градови попут Ниша са 260.000 становника (шире подручје), Крагујевца са 180.000, Новог Пазара са 125.000, Ваљева са 90.000, Ужица са 80.000, Јагодине са 70.000.

Веома је интересантна географска расподела општина и градова који су прешли на црвени модел наставе. Скоро по правилу се ради о градовима из јужне, источне и западне Србије, на списку нема Београда са својих 17 општина, а међу локалним самоуправама у којима ће од данас бити промењен начин обављања наставе само је једна из Војводине – Алибунар.

Извор: Блиц

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT