Škole nisu za relaksiranje mera

ADVERTISEMENT
Nedavno usvojeni model po kome bi nastava u školi trebalo da se odvija pokazao se, nakon samo dve nedelje, prema mišljenju nadležnih kao previše strog. Kako nezvanično saznajemo, razmišlja se o blagom popuštanju mera za nastavu.

Širom Srbije za nepune dve nedelje od početka školske godine na učenje na daljinu prešao je veliki broj razreda i nadležnima se učinilo da su ipak možda preterali sa merama, pa su predložili da umesto dva zaražena učenika, uslov za prelazak na onlajn nastavu bude – četiri deteta pozitivna na koronu u jednom odeljenju.

– Predlog dela Kriznog štaba je da se relaksiraju mere kada su jedan ili dva učenika zaraženi – da u tom slučaju celo odeljenje ne prelazi na onlajn. Kako je na Kriznom štabu konstantovano, škole su se i do sada pokazale kao bezbedno mesto – izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba održane u subotu 11 septembra.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da nastava u školama po “semafor” modelu nije propala i situacija uopšte nije alarmantna. On je dodao da je broj zaraženih učenika i nastavnika veoma nizak i da se ni na koji način ne razmišlja o prekidanju obrazovno-vaspitnog rada na regularan način.

– Što se tiče dece, to je ispod jedan odsto, a kod zaposlenih u prosveti, nastavnog i vannstavnog osoblja, to je nekih 1,3 ili 1,4 odsto. To je podatak od pre tri dana – rekao je Ružić.

On je istakao je da će “semafor” model biti inoviran u skladu sa situacijom na terenu i da će imati sastanak sa predstavnicima Instituta “Batut”, kako bi se utvrdilo na koji način će se to učiniti.

Škole nisu za relaksiranje mera

Aleksandar Markov, presednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže da je za pomenuti predlog čuo iz medija i da još uvek nije dobio nikakavo zvaničano obaveštenje od nadležnih službi.

Naš sagovornik kaže da, ukoliko se to ispostavi kao tačno, nije siguran koliko bi to bilo dobro.

– Nisam siguran da li bi to povećanje bilo dobro imajući u vidu da su lekari prvo doneli odluku da taj broj bude na dvoje dece – kaže Markov.

On napominje da se broj zaražene dece povećava iz dana u dan, a s tim i broj obolelih nastavnika, i ističe da je od danas cela Deveta gimnazija na onlajn nastavi.

Direktorka Tehničke škole Mladenovac Snežana Blagojević kaže da zvanično nije dobila nikakav predlog o pomeranju granice za prelazak na onlajn nastavu i ističe da se ne slaže s tom odlukom ukoliko je tačna.

– Ne mislim da je dobro da se taj broj poveća. Evo i sada kada je to na dva učenika je rizično a zamislite da to bude četiri, virus se brzo širi, tako da bi u tom slučaju ubrzo došlo do još većeg broja zaraženih među učenicima – kaže direktorka.

Ona naglašava da u ovom trenutku ne prestaje da raste broj pozitivnih na korona virus među učenicima.

Četvrtina đaka na onlajn nastavi

Četvrtina đaka u Srbiji, u 40 od 161 lokalne samouprave, od danas je krenula na onlajn ili kombinovanu (delimično onlajn) nastavu, a do kada će trajati zavisiće od epidemiološke situacije u zemlji.

Među tih 40 lokalnih samouprava nalaze se i pojedini veliki gradovi poput Niša sa 260.000 stanovnika (šire područje), Kragujevca sa 180.000, Novog Pazara sa 125.000, Valjeva sa 90.000, Užica sa 80.000, Jagodine sa 70.000.

Veoma je interesantna geografska raspodela opština i gradova koji su prešli na crveni model nastave. Skoro po pravilu se radi o gradovima iz južne, istočne i zapadne Srbije, na spisku nema Beograda sa svojih 17 opština, a među lokalnim samoupravama u kojima će od danas biti promenjen način obavljanja nastave samo je jedna iz Vojvodine – Alibunar.

Izvor: Blic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT