Састанак Ружића и министра за високо образовање и научно истраживање Либије

ADVERTISEMENT

Састанак Ружића и министра за високо образовање и научно истраживање Либије

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и министар за високо образовање и научно истраживање Либије Омран М. А. Алгееп разговарали су данас у Београду о унапређењу сарадње две земље у области образовања и успостављању научно-техничке сарадње.

Министар Ружић изјавио је да је на састанку, између осталог, договорено да у наредном периоду буде потписан споразум у области високог образовања и науке.

На тај начин отвориће се могућност за сарадњу научника, истраживача и високошколских установа која до сад није била довољно развијена. Највише смо разговарали о сарадњи у области високог образовања, пре свега, кроз сарадњу високошколских установа и размену студената“, навео је он.

Ружић је саговорника подсетио да је Србија 2010. године покренула пројекат „Свет у Србији”, у оквиру кога се додељују стипендије заинтересованим држављанима земаља чланица и земаља посматрача Покрета несврстаних.

Стипендије обухватају учење српског језика и похађање основних, мастер или докторских студија на факултетима Универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу“, рекао је он и додао да је за следећу школску годину предвиђено 200 стипендија.

Министар је навео да је за интернационализацију образовања значајан и програм „Студирај у Србији“ који, такође има за циљ повећање броја страних студената у нашој земљи.

Како је рекао, о томе да је квалитет високог образовање у Србији међународно препознат говори и чињеница да ће на специјалистичке студије у Србију ускоро доћи 200 либијских доктора физикалне терапије.

Mинистар за високо образовање и научно истраживање Либије Омран М. А. Алгееп оценио је да су разговори били садржајни и да је постигнута сагласност о непоходности унапређења научне и образовне сарадње, посебно у области високог образовања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT