Saradnja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Novak Đoković fondacije

ADVERTISEMENT

Saradnja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Novak Đoković fondacije

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Novak Đoković fondacija potpisali su danas Sporazum o partnerskoj saradnji na Projektu inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji se finansira uz podršku Svetske banke.

Saradnja podrazymeva da Ministarstvo i Fondacija u naredne dve godine udruže kapacitete i zajedno adaptiraju i opreme prostorije u javnim objektima, koje će biti namenjene realizaciji predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Postavljanje dobrih osnova vaspitanja i obrazovanja od najranijeg uzrasta značajno je, ne samo za socijalizaciju dece, već i za njihovo dalje uspešno školovanje. Novak Đoković fondacija već godinama unazad realizuje sopstvene programe koji su usmereni na bolje uslove za realizaciju predškolskog vaspitanja. U ovom slučaju iskoristićemo njihovo znanje i iskustvo i udružujemo se kako bismo obezbedili uslove da još veći broj dece, posebno iz socijalno i ekonomsko ugroženih društvenih grupa, bude obuhvaćen sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja“, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Plan  je da do kraja 2022. godine bude adaptirano i opremljeno najmanje 100 prostorija u javnim objektima i postojećim predškolskim ustanovama. Radovi će biti finansirani iz Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji finansira Svetska banka, dok će Fondacija koordinirati  aktivnosti na  renoviranju, prenameni i adaptaciji tih prostora i opremanje nameštajem i didaktičkim materijalom.

Vodeći se željom da našim najmlađim generacijama pružimo podsticajno okruženje za igru i učenje kako bi razvili svoj puni potencijal, naš tim je do sada rekonstruisao, opremio i pomogao 45 vrtića širom Srbije. Na taj način smo podstakli i razvoj samih lokalnih zajednica što dugoročno doprinosi boljoj budućnosti za sve nas. Međutim, brojevi pokazuju da je i dalje dugačak put ka cilju da svako dete u Srbiji ima pristup predškolskom vaspitanju i obrazovanju. Zato nam je jako drago da smo, zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu, dobili poverenje Ministarstva da im na tom putu pomognemo i sigurni smo da će uz partnerstvo sa Svetskom bankom projekat biti uspešno realizovan“, rekla je Maja Kremić, nacionalni direktor Novak Đoković fondacije.

U okviru ove saradnje, Fondacija će realizovati i program podrške roditeljima i starateljima dece uzrasta do 6 godina u svim opštinama u kojima će biti renovinar i adaptiran prostor za vaspitno obrazovni rad.

Saradnja sa Fondacijom dodatno će podržati napore Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da unaredi sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja i da se vaspitni proces obavlja u još boljim i kvalitetnijim uslovima.

U prvoj godini saradnje, u planu su radovi u 20 lokalnih samouprava:  Doljevac , Vlasotince, Vladičin Han, Varvarin, Trstenik, Brus, Kraljevo , Čačak, Obrenovac, Stari Grad,  Jagodina, Batočina, Svilajnac, Rača,  Velika Plana, Bač, Apatin, Šid, Nova Varoš, Čajetina.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT