San se kod roditelja stabilizuje tek posle šest godina od rođenja bebe

ADVERTISEMENT
Uobičajeni bioritam i stabilan san roditelja, često se ne vraća na nivo od pre trudnoće, i šest godina nakon rođenja prve bebe, otkrilo je novo istraživanje.

Majke novorođenčadi preuzimaju većinu roditeljskog posla, u odnosu na očeve, i provode budne mnogo više noći s bebom, kaže statistika.

Ali majke koji brinu o svom prvom detetu imaju veće šanse da bolje spavaju od majki koje imaju dvoje ili troje dece.

Do poremećaja sna kod roditelja, često dolazi zbog toga što bebe spavaju češće a kraće.

Studija je istraživala ukupno 111 roditelja, i njihov ritam spavanja dok su brinuli o deci, od momenta njihovog rođenja.

Ovom, uvek aktuelnom temom, bavili su se istraživači kanadskog univerziteta Makgil, a studija je objavljena u časopisu Journal of Sleep Research.

Interesantno je da je utvrđeno da majke sa jednom bebom imaju manje prekinutog sna koji je i kvalitetniji, u odnosu na majke sa više od jednog deteta.

Istraživači smatraju da je to tako verovatno zbog toga što ne moraju da brinu o starijoj deci.

Očevi su uglavnom mogli da spavaju više.

Među onima koji su učestvovali u istraživanju, njih 96 posto je radilo, pa je većina obaveza oko dece pripala majkama.

Izvor: RTS

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

cedi,-jedan

Sedi, jedan

Ti bi da se svi druže s tobom, al’ da nikome ne daš da prepiše na kontrolnom iz geografije. Ti bi da te svi vole, al’ da ih i dalje tužakaš učiteljici. Ti bi da imaš sve petice, a da ne moraš da radiš domaći. Ti bi da se ona...

zasto-je-vazno-da-deca-uce-strani-jezik?

Zašto je važno da deca uče strani jezik?

Osim maternjeg jezika učiti i neki strani jezik nije luksuz već potreba. Posebno je u današnjem svetu, kada nauka i tehnologija napreduju neverovatnom brzinom, poznavanje bar jednog stranog jezika neophodno. Zato je veoma važno od malena usmeriti decu i omogućiti im učenje nekog jezika koji nije maternji. Najčešće se u...

kritika-oduzima-energiju,-pohvala-daje-snagu

Kritika oduzima energiju, pohvala daje snagu

Jedan psiholog je smislio eksperiment: počeo je da hvali umornu decu. A potom je izmerio njihovu energiju na specijalnom uređaji: ergografu. Posle pohvale dešavala se eksplozije energije i umor je nestajao. Ali trebalo je samo detetu reći reči kritike, uvredljive reči, i energija bi naglo padala. Nakon kritike dijete je...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT