Сачувати ментално благостање деце због пандемије

ADVERTISEMENT

ПАРИЗ – Владе широм света морају уложити више новца и средстава у очување менталног благостања деце и адолесцената, упозорила је у најновијем извештају агенција Уједињених нација за заштиту деце УНИЦЕФ, која је алармирала због негативних последица на ментално здравље услед пандемије ковида-19.

Пандемија је посебно тешко погодила сиромашну и угрожену децу, преноси агенција АП позивајући се на тај извештај, јавља Танјуг.

Дечији фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ) саопштио је да је извештај „Стање деце у свету” најсвеобухватнија студија УНИЦЕФ-а до сада о менталном здрављу деце и адолесцената широм света.

Криза са корона вирусом, која је приморала на затварање школа што је погоршало животе деце и адолесцената, ставила је у први план питање њиховог менталног благостања.

Према оценама УНИЦЕФ-а, биће потребне године да се у потпуности измери степен утицаја пандемије на ментално здравље младих.

Психијатри су брзо увидели знаке узнемирености, а деца и адолесценти су тражили помоћ због суицидалних мисли, анксиозности, поремећаја у исхрани и других потешкоћа, јер су их закључавања и прелазак на учење на даљину одвојили од пријатеља и рутине, док је ковид однео животе многих родитеља, бака и дека.

„Уз ограничења кретања повезана са пандемијом, деца су провела неизбрисиве године свог живота далеко од породице, пријатеља, учионица, што су кључни елементи самог детињства”, изјавила је извршна директорка УНИЦЕФ-а Хенријета Форе.

„Утицај је значајан и то је само врх леденог брега”, додала је она.

Позивајући се на податке од пре пандемије за 2019. годину, УНИЦЕФ је проценио да скоро 46.000 деце и адолесцената у доби од 10 до 19 година оконча свој живот сваке године.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Умро-Стојан-Протић

На данашњи дан – 28. октобар

Данас је четвртак, 28. октобар 2021. До краја године има 64 дана. 1492 -Шпански морепловац Кристифор Колумбо открио је Кубу на првом путовању преко Атлантика и прогласио је поседом Шпаније. 1704 -Умро је енглески филозоф Џон Лок, један од утемељивача емпиризма. Оспоравао је теорију о урођеним идејама и принципима и...

Тиодоровић:-Школе-треба-да-наставе-да-раде

Тиодоровић: Школе треба да наставе да раде

Епидемиолози ће се сутра састати с министром просвете Србије Бранком Ружићем, након чега ће се знати јасан став о томе како ће се настава у школама одвијати у наредном периоду, изјавио је данас члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић. Према његовим речима, опредељење је да школе треба да наставе да раде,...

Времеплов:-Рођен-Владимир-Ћоровић

На данашњи дан – 27. октобар

Данас је среда, 27. октобар 2021. године. 1505- Умро је руски владар Иван III Васиљевич, назван "Иван Велики". Оснажио је Русију, ослободио се вазалног односа одбивши да Монголима плаћа данак, ојачао је руску монархију и окончао "окупљање руских земаља". По доласку на престо 1462. пошто је устоличен за великог московског...

Филозофски-факултет-у-Нишу-обележио-50-година-постојања

Филозофски факултет у Нишу обележио 50 година постојања

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је руководству, али и целокупном наставном и ваннааставном особљу и студентима 50 година постојања Филозофског факултета у Нишу. Задовољство ми је да вас све поздравим на дан прославе јубилеја Филозофског факултета у Нишу и верујем да...

Још-2.500-наставника-биће-запослено-на-неодређено

Још 2.500 наставника биће запослено на неодређено

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас, у разговору са представницима репрезентативних синдиката из те области, да ће у наредном периоду бити расписани конкурси за запослење 2.500 људи на неодређено. Foto: Canva „Ово су сјајне вести и на овај племенити позив се одазивају посебни људи свесни...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT