Ружић: Важан развој школског спорта

ADVERTISEMENT

Ружић: Важан развој школског спорта

Физичка активност и бављење спортом у школском узрасту веома је значајно за правилан развој деце и због тога посебну пажњу посвећујемо развоју спорта у школи и важно да још једном укажемо на значај ове теме, изјавио је данас први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке И технолошког развоја Бранко Ружић.

Он је на форуму о школском спорту истакао да су Законом о основама система образовања и васпитања, као темељним законом којим се уређује предунивезитетско образовање, постављене су полазне основе предшколског, основног и средњег образовања и васпитања.

Већ у самим основним поставкама образовно-васпитног система јасно се може уочити значај физичког и здравственог васпитања деце и ученика, а који је истакнут и у основним циљевима образовања и васпитања“, рекао је он.

Додао је да прописи дају добру основу да се школски спорт широко развија и практикује, а посебно место дато је и у новој Стратегији развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године.

Ту је школски спорт издвојен као један од стратешких приоритета и посебна пажња биће посвећена његовом унапређивању у циљу развоја здравих животних стилова грађана. Улажу се напори и у популаризацију женског спорта“, рекао је Ружић.

Нагласио је да ће Министарство ће пружити подршку школама и израдити стручно упутство за формирање школских секција, а биће урађена и анализа постојеће инфраструктуре за школски спорт и предложени начини за унапређење инфраструктуре за ове потребе.

Још једном желим да истакнем да бављење спортом и образовање не могу да буду на два колосека. То је један колосек, који децу учи етици, такмичарском духу, правилима понашања и социјализацији. Код њих гради и моралне и личне вредности које су гарант да ћемо имати зреле људе, који ће бити драгоцен део нашег друштва“, истакао је он.

Помоћник министра за предшколско и основно образовање Милан Пашић, који је учествовао на панелу о здравим навикама за младе, рекао је да међу основним циљевима образовања и васпитања у Републици Србији јесу практиковање здравих животних стилова, свести о важности сопственог здравља и безбедности, потребе неговања и развоја физичких способности, као и пун интелектуални, емоционални, социјални, морални и физички развој сваког детета, ученика и одраслог, у складу са његовим узрастом, развојним потребама и интересовањима.

Концепција физичког и здравственог васпитања, којом обухватамо и школски спорт, што је већ истакнуто, заснива се на јединству наставе и осталих садржаја и активности из ове области које школа реализује“, рекао је Пашић.

Како је објаснио, ово јединство претпоставка је остваривање циља, а то је да ученик унапређује физичке способности, моторичке вештине и знања из области физичке и здравствене културе, ради очувања здравља и примене правилног и редовног физичког вежбања у савременим условима живота и рада.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT