Ružić: Važan razvoj školskog sporta

ADVERTISEMENT

Ružić: Važan razvoj školskog sporta

Fizička aktivnost i bavljenje sportom u školskom uzrastu veoma je značajno za pravilan razvoj dece i zbog toga posebnu pažnju posvećujemo razvoju sporta u školi i važno da još jednom ukažemo na značaj ove teme, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke I tehnološkog razvoja Branko Ružić.

On je na forumu o školskom sportu istakao da su Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao temeljnim zakonom kojim se uređuje predunivezitetsko obrazovanje, postavljene su polazne osnove predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Već u samim osnovnim postavkama obrazovno-vaspitnog sistema jasno se može uočiti značaj fizičkog i zdravstvenog vaspitanja dece i učenika, a koji je istaknut i u osnovnim ciljevima obrazovanja i vaspitanja“, rekao je on.

Dodao je da propisi daju dobru osnovu da se školski sport široko razvija i praktikuje, a posebno mesto dato je i u novoj Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine.

Tu je školski sport izdvojen kao jedan od strateških prioriteta i posebna pažnja biće posvećena njegovom unapređivanju u cilju razvoja zdravih životnih stilova građana. Ulažu se napori i u popularizaciju ženskog sporta“, rekao je Ružić.

Naglasio je da će Ministarstvo će pružiti podršku školama i izraditi stručno uputstvo za formiranje školskih sekcija, a biće urađena i analiza postojeće infrastrukture za školski sport i predloženi načini za unapređenje infrastrukture za ove potrebe.

Još jednom želim da istaknem da bavljenje sportom i obrazovanje ne mogu da budu na dva koloseka. To je jedan kolosek, koji decu uči etici, takmičarskom duhu, pravilima ponašanja i socijalizaciji. Kod njih gradi i moralne i lične vrednosti koje su garant da ćemo imati zrele ljude, koji će biti dragocen deo našeg društva“, istakao je on.

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić, koji je učestvovao na panelu o zdravim navikama za mlade, rekao je da među osnovnim ciljevima obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji jesu praktikovanje zdravih životnih stilova, svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i bezbednosti, potrebe negovanja i razvoja fizičkih sposobnosti, kao i pun intelektualni, emocionalni, socijalni, moralni i fizički razvoj svakog deteta, učenika i odraslog, u skladu sa njegovim uzrastom, razvojnim potrebama i interesovanjima.

Koncepcija fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kojom obuhvatamo i školski sport, što je već istaknuto, zasniva se na jedinstvu nastave i ostalih sadržaja i aktivnosti iz ove oblasti koje škola realizuje“, rekao je Pašić.

Kako je objasnio, ovo jedinstvo pretpostavka je ostvarivanje cilja, a to je da učenik unapređuje fizičke sposobnosti, motoričke veštine i znanja iz oblasti fizičke i zdravstvene kulture, radi očuvanja zdravlja i primene pravilnog i redovnog fizičkog vežbanja u savremenim uslovima života i rada.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT