ADVERTISEMENT

Ružić: Unapređujemo oblast visokog obrazovanja u Srbiji

Ružić: Unapređujemo oblast visokog obrazovanja u Srbiji

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić obrazložio je danas u Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju i Predlog zakona o studentskom organizovanju, koji će, kako je ocenio, unaprediti oblast visokog obrazovanja u Srbiji.

Ružić je rekao do sada studentsko organizovanje nije bilo regulisano jednim posebnim zakonskim tekstom, već je bilo samo delimično uređeno pojedinim odredbama Zakona o visokom obrazovanju.

Čitav Predlog zakona o studentskom organizovanju počiva na jasno izraženoj dihotomiji oblika studentskog organizovanja. Reč je, naime, o studentskim predstavničkim telima i studentskim organizacijama“, rekao je on.

U okviru studentskih predstavničkih tela, predviđena su dva njihova vida: studentske konferencije i studentske parlamente.

Ružić je rekao da su u predlogu zakona podrobno propisani uslovi koje jedno udruženje treba da ispuni da bi moglo steći status studentske organizacije.

Ovim Zakonom će studenti posle dugo vremena dobiti unifikovana i jednoobrazna pravila kojima će se urediti njihovo organizovanje na visokoškolskim ustanovama“, rekao je ministar.

Ružić je obrazložio i Predlog izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju i naglasio da će na taj način urediti relevantna pitanja u vezi sa radom Nacionalnog akreditacionog tela.

Ovo je važno i radi našeg usklađivanja sa preporukama koje je Evropska asocijacija za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) dala kako bi se Nacionalnom akreditacionom telu obnovilo punopravno članstvo u toj evropskoj asocijaciji“, rekao je on.

Kako je rekao, ovim izmenama predviđeno je i produženje roka studiranja studentima koji su započeli studije po propisima koji su važili do 10. septembra 2005. godine na još jednu školsku godinu.

Kako je rekao, u procesu primene Zakona o visokom obrazovanju uočena je potreba za dodatnim definisanjem okvira teološkog obrazovanja u Republici Srbiji usklađenog sa njegovim posebnostima.

Predviđene izmene i dopune odnose se na visokoškolske ustanove koje ostvaruju akademske studijske programe u oblasti teologije jedne od tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

Osobenosti koji proizlaze iz ciljeva i prirode teološkog obrazovanja upućuju na potrebu propisivanja dodatnih uslova koji se odnose na pribavljanje saglasnosti organa crkve, odnosno verske zajednice u odnosu na lica koja vrše službu učenja na visokoškolskoj ustanovi, kao i saglasnosti za upis na akademski studijski program iz oblasti teologije, a radi očuvanja identiteta duhovnih vrednosti koje su osnov identiteta crkve, odnosno verske zajednice čija teologija je predmet izučavanja“, rekao je on.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

ucenik-skole-tehnoart-predstavlja-srbiju-na-medjunarodni-festival-umetnosti-ucenika-srednjih-skola-u-tokiju

Učenik škole Tehnoart predstavlja Srbiju na Međunarodni festival umetnosti učenika srednjih škola u Tokiju

Međunarodni festival umetnosti učenika srednjih škola biće održan u Tokiju od 4. do 15. avgusta 2021. godine, u organizaciji Međunarodne fondacije za umetnost i kulturu – IFAC. Predstavnik Republike Srbije na ovoj eminentnoj manifestaciji je Stefan Gledić, učenik trećeg razreda Crednje škole za mašinstvo i umetničke zanate Tehnoart iz Beograda. Njegovo delo...

ruzic-pozvao-prosvetne-radnike-da-se-vakcinisu

Ružić pozvao prosvetne radnike da se vakcinišu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, pozvao je prosvetne radnike da se vakcinišu.   „Prosvetni radnici su shvatili koliki je značaj vakcinacije za zaustavljanje korona virusa i povratak uobičajenom načinu života i navikama. Iako procenat vakcinisanih prosvetnih radnika iznosi oko 50 odsto, posebno moram da...

obuke-za-osnazivanje-zaposlenih-u-obrazovanju-za-razvijanje-odgovornog-odnosa-prema-zdravlju-i-ocuvanje-zdravlja-i-bezbednosti-ucenika

Obuke za osnaživanje zaposlenih u obrazovanju za razvijanje odgovornog odnosa prema zdravlju i očuvanje zdravlja i bezbednosti učenika

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je onlajn obuke za osnaživanje zaposlenih u obrazovanju za razvijanje odgovornog odnosa prema zdravlju, očuvanje zdravlja i bezbednosti učenika za 1515 stručnih saradnika iz osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Obuke, koje su održane od 6. do 13. jula, organizovane su u saradnji...