Ружић: Ученичке задруге – потенцијал за предузетничко образовање

ADVERTISEMENT

Ружић: Ученичке задруге – потенцијал за предузетничко образовање

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да је Министарство издвојило 29 милиона динара за унапређивање рада ученичких задруга у протекле две године, које су постале важан део образовно васпитног рада у школама и  препознате као потенцијал за предузетничко образовање.

Он је на отварању прве конференције о ученичким задругама „Ученичке задруге – могућности и значај за развој компетенција ученика“, истакао да је број задруга у школама повећан.

Након низа активности које је Министарство спровело ради оснаживања и подстицаја школа да формирају ученичке задруге, данас имамо укупно 112 основних и средњих школа које су основале ученичке задруге. До 2018. године, у образовном систему било је активно 55 ученичких задруга“, навео је министар и додао да је план Министарства да до краја 2023. године буде основано 350 ученичких задруга, што је и предвиђено Стратегијом развоја образовања и васпитања до 2030. године.

Он је поручио да ће Министарство и у наредном периоду наставити да подржава оснивање и рад ученичких задруга, доделом финансијских средстава, као и саветодавним радом.

Министар је подсетио да је ове године, на основу два јавна позива,  43 основне школе у Србији добило  9,8 милиона динара за набавку машина, опреме, средстава и материјала за рад за различите пројекте које ће реализовати у задругама.

Израда предмета различитих намена –  шоља, сувенира, магнета, украса, накита, 3Д штампање, продаја цвећа, сушење воћа, преса за лименке, прерада и паковање воћа и поврћа, производња меда су само неке од активности којима се ученици у школама баве захваљујући развоју задругарства.

На конференцији су учествовали директори основних школа и задруга, који су представили примере добре праксе, разменили  искуства у циљу подршке школама које до сада нису основале ученичке задруге.

Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић представио је и нови Правилник о ученичким задругама, којим је олакшано њихово оснивање и функционисање.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT