Ružić: U Kruševcu novih 160 mesta u vrtićima

ADVERTISEMENT

Ružić: U Kruševcu novih 160 mesta u vrtićima

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, u prisustvu gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović, položio je danas kamen temeljac za izgradnju još jednog objekta u vrtiću „Golub mira“ u Kruševcu.

„Drago mi je što smo danas na ovom mestu dobrim povodom. Ovim projektom vrtić „Golub mira“ povećaće svoj kapacitet i moći će da primi još osamdeset mališana. Ovim još jednom pokazujemo koliko je Vladi Srbije i Ministarstvu stalo do najmlađih i do stvaranja boljih uslova u kojima će se družiti, igrati i učiti“, istakao je  Ružić.

Prema rečima ministra, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grad Kruševac  potpisali su 28. juna 2021. godine ugovore o rekonstrukciji dva vrtića – „Golub mira“ i „Labud“ u tom gradu.  Time će u ova dva vrtića biti obezbeđena mesta za  160 dece.

„Za ova dva vrtića u Kruševcu biće izdvojeno više od 58 miliona dinara“, rekao je ministar i dodao da je ulaganje u obrazovanje ključ razvoja našeg društva.

Nakon toga, ministar  Ružić  obišao je i vrtić koji se nalazi u okviru škole u Velikom Šiljegovcu. On je direktorki Predškolske ustanove „Nata Veljković“ Vesni Živković predao ključeve vozila koje je nabavljeno iz sredstava granta. Vozilo će koristiti mobilni tim koji će raditi sa porodicama i decom, pre svega, iz osetljivih društvenih grupa i ruralnih područja.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović navela je da će oba vrtića povećati svoje kapacitete.

„Oba  vrtića će proširiti svoje kapacitete i to za  po četiri vaspitne grupe u kojima će biti smešteno po osamdesetoro dece u svakom vrtiću i po osam novozaposlenih. Projektom će oba vrtića biti kompletno opremljena nameštajem, didaktičkim sredstvima, igračkama i ostalim neophodnim stvarima za kvalitetno provođenje vremena dece u vrtićima“, istakla je ona.

Zahvaljujući se na donaciji direktorka PU „Nata Veljković“, Vesna Živković, istakla je da je Kruševac kao dobitnik granta tokom prethodne dve godine realizovao niz aktivnosti u okviru programa ,,Podrška deci i porodici-dobrobit za budućnost“.

„Kroz ovaj projekat biće uspostavljeni inovativni centri, koji će služiti kao modeli za obuku i razmenu znanja vaspitača. Kao posebnu, izdvajamo i uslugu podrške deci i porodici koju pruža Mobilno savetovalište. Mobilnost savetovališta je obezbeđena kupovinom putničkog vozila iz projektnog granta i ova usluga je već prepoznata kao primer dobre prakse pružanja podrške deci i porodici“, istakla je Živković.

Izgradnja dva objekta vrtića u Kruševcu, kao i grant program u Velikom Šiljegovcu deo su Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja čija je realizacija omogućena zajmom Svetske banke.

U sprovođenju „Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja“ u Rasinskom okrugu značajnu ulogu ima i saradnja sa Novak Đoković fondacijom.

U okviru ove saradnje u narednom periodu u planu su radovi i opremanje soba u objektima u Varvarinu, Brusu, selu Zlatari. U trsteničkom  selu Popina  adaptiraće se jedna radna soba u okviru osnovne škole, dok će u selu Drenova biti adaptirane četiri sobe.

Do sada su kroz „Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja“ izgrađena tri nova vrtića u Doljevcu, Žitorađi i Sremskoj Mitrovici, izabrani su izvođači radova i potpisani ugovori za objekte u Loznici i Merošini. U nastavku projekta  do kraja godine biće započeti radovi na izgradnji ili dogradnji objekata u Prokuplju, Vladičinom Hanu, Tutinu, Smederevu, Šidu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT