Ружић у Крагујевцу обишао Медицински факултет, радове на изградњи Центра изврсности и Економску школу

ADVERTISEMENT

Ружић у Крагујевцу обишао Медицински факултет, радове на изградњи Центра изврсности и Економску школу

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да ће изградњом Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу Србија постати центар биотехнологије и биоинжeњеринга.

Данас настављамо радове на изградњи објеката Центра изврсности који ће бити понос свих нас. Посебно јер ће обухватити Центар за истраживање матичних ћелија, за молекулска и целуларна истраживања, за фармацеутска и фармаколошка истраживања, Виваријум и Банку матичних ћелија. Са најсавременијом опремом наши научници ће имати најбоље услове за проучавање матићних ћелија и њихову употребу за лечење људи“, рекао је Ружић.

Ружић је навео да је у интересу читаве научне заједнице да радови на овом објекту буду што пре завршени и додао да ће Србија и Крагујевац на овај начин постати центар медицинских наука.

Изградња ове јединствене научно истраживачке установе допринеће ангажовању младих научних радника и њиховом останку у Србији“, навео је министар.

Наставку радова на изградњи Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу данас су присуствовали градоначелник Крагујевца Никола Дашић, ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд Душан Ковачевић, декан Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу Владимир Јаковљевић, декан Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу проф. др Добрица Миловановић и директор Института за информационе технологије, Универзитета у Крагујевцу проф. др Зоран Марковић.

Пријем бруцоша на Медицинском факултету у Крагујевцу

Економска школа у Крагујевцу

Mинистар Ружић обишао је данас и Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу где је свечано уручио индексе бруцошима на том факултету.

Министар Ружић је присуствовао потом у Економској школи у Крагујевцу додели рачунара и опреме за кабинете, коју је обезбедила Еуробанка, у оквиру пројекта „Школа као нацртана за вас“. Банка је ученицима ове школе обезбедила 25 рачунара са одговарајућим сервером и опрему за два кабинета, а вредност донације износи више од 1,2 милиона динара.

Опрема која је додељена овој школи биће велика подршка у школовању ђака образовног профила комерцијалиста и службеник у банкарству и осигурању, јер ће након школовања у осавремењеним условима бити спремнији за тржиште рада. Такође, ово је важна подршка и раду наставника, који ће моћи да организују наставу на квалитетнији начин и имаће боље услове за преношење знања. Радује ме и што је велика заинтересованост ученика за упис у ову школу која нуди шест образовних профила и препознатљива је по квалитетном раду“, рекао је министар.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Рођен-Милош-Црњански

На данашњи дан – 26. октобар

Данас је уторак, 26. октобар 2021. До краја године има 66 дана. 1685- Рођен је италијански композитор Ђузепе Доменико Скарлати, виртуоз на чембалу. Компоновао је више од 550 композиција за чембало, чувених соната у једном ставу, такозваног Скарлатијевог сонатног облика, употребљавајући нову технику с бриљантним резултатима. Развио је богату чембалистичку...

Учимо-сви-заједно-–-Пројекат-за-подршку-укључивању-деце-из-осетљивих-група

Учимо сви заједно – Пројекат за подршку укључивању деце из осетљивих група

У Србији је је још увек много деце из осетљивих група, посебно деце са сметњама у развоју и /или инвалидитетом и деце из ромске заједнице, коју образовани систем у земљи настоји да интегрише у редовно образовање и школски систем. Као подршка процесу инклузије, данас су први потпредседник Владе Србије и...

“Инклузија-је-обавеза-вртића-и-школа”

“Инклузија је обавеза вртића и школа”

“Инклузивно образовање представља обавезу вртића и школа да се прилагоде сваком детету како би свако од њих постигао свој максимум.”, рекао је данас министар просвете Бранко Ружић приликом потписивања Документа о почетку реализације пројекта “Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка”. Овај...

nove-mere-–-krizni-stab-za:-skole-onlajn,-vakcinacija-dece-i-promena-za-propusnice

НОВЕ МЕРЕ – КРИЗНИ ШТАБ ЗА: Школе онлајн, вакцинација деце и промена за пропуснице

МЕДИЦИНСКИ део Кризног штаба тражиће да све школе у Србији пређу на онлајн наставу, бар на 10 дана, и да се за то време повећа обухват вакцинацијом деце од 12 до 18 година. Лекари у штабу захтеваће, такође, и да се примена ковид пропусница прошири на све затворене просторе, изузев,...

Времеплов:-Рођен-Димитрије-Руварац

На данашњи дан – 25. октобар

Данас је понедељак, 25. октобар, 299. дан 2021. До краја године има 67 дана. 732 - Франачки владар Карло Мартел нанео је код Поатјеа (Тура) тежак пораз војсци Сарацена под командом валије Абд-ар-Рахмана, чиме је заустављен даљи продор ислама. Захваљујући тој победи упамћен је као Мартел, у значењу чекић, маљ....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT