Ружић: Стипендије за најбоље младе научнице у оквиру програма „За жене у науци“

ADVERTISEMENT

Ружић: Стипендије за најбоље младе научнице у оквиру програма „За жене у науци“

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, уручио је данас повеље Снежани Паповић, Марији Иванов и Тијани Шуштершич, младим научницама добитницама националних стипендија „За жене у науци“,– који се реализује у оквиру светски познатог програма Лореал УНЕСКО ((L’Oréal – UNESCO For Ladies in Science).

Стипендије у вредности од по пет хиљада евра намењене су реализацији њихових значајних научних истраживања која ће бити спроведена у Србији.

Он је на пријему у Влади Републике Србије, честитајући добитницама које су награђене за изузетан научноистраживачки рад у областима хемијских, биолошких и инжењерских наука, истакао да су достигнућа жена у науци често на изузетно високом нивоу и да друштво то увек треба да препозна.

Истраживање, иновације и рад су основ напретка државе и уверен сам да ће ваша визија и научна достигнућа допринети напретку наше науке и друштва. Број од 58 пријављених кандидаткиња, од којих је 23 на докторским студијама, а су 35 доктори наука, указује да Србија има изузетан научни потенцијал. То нас охрабрује, али и обавезује, да и у будућности пружамо подршку нашим изузетним младим научницама и да наставимо улагања у науку, али и да подстичемо талентоване и науци посвећене жене како би унапредиле свој научноистраживачки рад и наставиле да се баве науком. Стипендија је само врста охрабрења и подстицај за унапређење научно-истраживачког рада и наставак рада у Србији. Верујем да ће награђене младе научнице својим примером инспирисати и многе друге научнице, али и студенткиње и ученице које тек треба да се определе за научну каријеру. Министарство просвете, науке и технолошког развоја ради и радиће на побољшању услова за науку и истраживаче и изузетно је поносно на чињеницу да у Србији, жене истраживачи чине око 52 одсто популације истраживача, што је далеко више од европског просека“, рекао је Ружић.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић, председавала је Комисијом која је имала нимало лак задатак да у оквиру овог Конкурса изабере најбоље од најбољих младих научница.

Пријему у Влади, присуствовале су и две од три прошлогодишње добитнице – др Даница Павловић – доктор биологије и научни сарадник на Институту за физику и Ана Томас Петровић – доктор медицине и асистент на Катедри за фармакологију, токсикологију и клиничку токсикологију на Медицинском факултету у Новом Саду.

Kако да природни производи постану алтернатива за доступне лекове, како ће изгледати батерије будуће генерације и на који начин вештачка интелигенција може да помогне лекарима у медицинској дијагностици? Одговоре на ова питања траже овогодишње добитнице стипендија:

  • Снежана Паповић је доктор хемијских наука и доцент на Катедри за Аналитичку хемију, Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине, Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Докторирала је 2018. године на Природно-математичком факултету у Новом Саду у области хемијских наука. Вишеструко је награђивана и стипендирана захваљујући изузетним резултатима и посвећености научном раду. Снежанин научни допринос се састоји од 46 публикација у врхунским међународним часописима, више од 60 саопштења са научних конференција и 466 цитата. Фокус Снежаниног научног истраживања је унапређење перформанси литијум-јонских батерија кроз повећање њиховог капацитета и повећање термичке стабилности употребом унапређених електролита.
  • Др Марија Иванов је научна сарадница у Миколошкој лабораторији, Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић” Института од националног значаја за Републику Србију, Универзитета у Београду. До сада је објавила 59 научних радова у међународним часописима и неколико поглавља. Др Иванов се усавршавала на различитим европским институтима. Добитница је и стипендија за стручна усавршавања, као и стипендија за учествовање на међународним конгресима. Члан је неколико научних друштава. Бави испитивањем биолошке активности различитих природних производа, а све у циљу проналаска природне алтернативе доступним лековима. Њена истраживања су фокусирана првенствено на антимикробну активност нових агенаса и то са различитих аспеката, укључујући утицај потенцијалних нових терапеутика на сузбијање вируленције патогених микроорганизама.
  • Тијана Шуштершич је студент докторских студија на Факултету инжењерских наука, Универзитета у Крагујевцу, где је и запослена као асистент. Учествује у извођењу вежби на матичном факултету из чак 11 предмета из области вештачке интелигенције, програмирања, компјутерске графике и биоинжењеринга. На докторским студијама усавршавала се у земљи и иностранству. Члан је више националних и међународних стручних и научних друштава и рецензент у више високо индексираних међународних часописа. Област научног истраживања Тијане Шуштершич је примењена информатика у инжењерству, а циљ је да покаже да вештачка интелигенција може да се примени на више различитих грана медицине и помогне у медицинској дијагностици. Бави се и имплементацијом алгоритама вештачке интелигенције у циљу развоја епидемиолошког модела ширења КОВИД-19 болести на нивоу популације, као и персонализованог модела развоја клиничке слике код појединца зараженог овом болешћу.

Од покретања програма 2010. године до данас, на конкурсу за Националне стипендије учествовало је више од 600 младих научница, а најбољима су до сада додељене 32 стипендије, у укупном износу од готово 20 милиона динара.

Конкурс за пријаву за наредни циклус програма националних стипендија „За жене у науци“ биће отворен 1. јануара 2022. године. Конкурс је намењен младим научницама у Србији, до 35 година старости, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука. Сваке године додељују се по три стипендије, свака у износу од 5 хиљада евра у динарској противвредности. Детаљне информације о програму и процедури конкурисања за стипендије могуће је наћи на интернет страници www.zeneunauci.co.rs

Циљ међународног програма „За жене у науци“ је да широм света, а тако и у нашој земљи, подржи изванредне жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва. У Србији се у оквиру ове иницијативе већ једанаест година, у партнерству Министарства просвете, науке и технолошког развоја Комисије Републике Србије за сарадњу са УНЕСКО-м и компаније Лореал Балкан (L’Oréal Balkan), награђују најбоље младе научнице.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT