Ružić: Saradnja Srbije u Nemačke u usponu

ADVERTISEMENT

Ružić: Saradnja Srbije u Nemačke u usponu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je da su odnosi Srbije i Nemačke poslednjih  godina u intenzivnom usponu, a da se u oblasti obrazovanja ta saradnja, između ostalog, ostvaruje u primeni dualnog modela nastave.

Srbija je kako bi obezbedila veće mogućnosti učenicima posle završetka škole, ali  i kvalitetniji kadar uvela dualni model obrazovanja. Takav način obrazovanja uveden je u srednjoškolsko obrazovanje 2016. godine. Kroz 47 različitih programa više od 10.000 učenika sarađivalo je i sarađuje sa 880 kompanija. Učenici su sticali nova znanja, a poslodavci dobijali kvalitetan i potreban kadar“, rekao je Ružić na onlajn skupu koji je organizovala Nemačko-srpska privredna komora.

On je podsetio da je pre dve godine usvojen Zakon o dualnim studijama i od sledeće akademske godine biće uvedeni i prvi studijski programi na fakultetima.

Ružić je ukazao i da je Nemačka važan spoljnotrgovinski partner Srbije i da su nemačke kompanije u poslednjih nekoliko godina uložile u Srbiju više od 2.53 milijardi evra i zaposlile oko 65.000 ljudi.

Ovo navodim kao ilustraciju jakih ekonomskih veza dve zemlje. Siguran sam da će uz pomoć Nemačko srpske privredne komore, doći i do novih investicija i dodatne saradnje“, zaključio je Ružić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT