Ružić sa NAT: Stvaramo uslove za povratak u ENQA

ADVERTISEMENT

Ružić sa NAT: Stvaramo uslove za povratak u ENQA

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je danas sa direktorkom Nacionalnog akreditacionog tela prof. dr Jelenom Kočović.

Na sastanku održanom u Ministarstvu, razgovarano je o značaju pozicioniranja Republike Srbije u evropskom i međunarodnom prostoru visokog obrazovanja.

U toku je javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Predložene izmene i dopune Zakona omogućiće da Srbija povrati punopravno članstvo u Evropskoj asocijaciji za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA). Cilj je uspostavljanje odgovarajućeg pravnog okvira da Nacionalno akreditaciono telo u potpunosti ispuni Evropske standarde i smernice za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju. Važne izmene u tom pogledu su da članove Upravnog odbora Nacionalnog akreditacionog tela bira Narodna skupština, a da recenzente bira Nacionalno akreditaciono telo, a ne Nacionalni savet za visoko obrazovanje“ rekao je Ružić.

On je istakao da će javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kao i o Zakonu o studentskom organizovanju trajati do 17. aprila 2021.godine.

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, između ostalog, predviđaju i drugačiji postupak po žalbama na rešenja o odbijanju zahteva za akreditaciju, koji će se sprovoditi u Nacionalnom akreditacionom telu, a ne pred Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje. Predviđeno je i formiranje posebne Komisije za žalbe pri Nacionalnom akreditacionom telu i precizira se pitanje angažovanja direktora Nacionalnog akreditacionog tela.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

plan-obrazovno-vaspitnog-rada-za-cetvrtu-nedelju-skolske-2021/22.-godine

Plan obrazovno-vaspitnog rada za četvrtu nedelju školske 2021/22. godine

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola DRUGI MODEL organizacije obrazovno-vaspitnog rada (KOMBINOVANA NASTAVA), od ponedeljka 20. septembra 2021. godine  primenjivaće se u VII i VIII razredu  OSNOVNIH ŠKOLA na teritoriji  devet  lokalnih samouprava. 1.      Arilje 2.      Bogatić 3.      Valjevo 4.      Lajkovac 5.     ...

napustio-nas-je-minja-subota:-“deci-smo-govorili-da-ugase-televizor-i-uce-danas-im-govorimo-da-ukljuce-televizor-da-uce.”

Napustio nas je Minja Subota: “Deci smo govorili da ugase televizor i uče. Danas im govorimo da uključe televizor da uče.”

Čuveni televizijski voditelj, kompozitor i pevač Minja Subota preminuo je danas, u 82. godini života. Minja Subota bio je izuzetno svestrana ličnost. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, bavio se kompozicijom, pevanjem, bio je voditelj i fotograf. Iza njega su ostale pesme koje su pevale generacije dece i koje...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT