Ружић са амбасадорм ЕУ у Србији Жиофреом о процесу реформи

ADVERTISEMENT

Ружић са амбасадорм ЕУ у Србији Жиофреом о процесу реформи

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас са новим шефом Делегације Европске уније у Србији, амбасадором Емануелом Жиофреом о процесу реформи у области образовања и науке у Србији.

Министар Ружић пожелео је  на почетку састанка успех у раду новом амбасадору ЕУ у Србији.

Министар је навео да су многи реформски кораци у области образовања и науке рађени уз снажну подршку и у сарадњи са ЕУ и изразио захвалност Европској унији на досадашњој подршци.

Он је навео да је посебно задовољан, јер је у процесу приближавања Србије Европској унији привремено затворено преговарачко поглавље Образовање и култура.

Знате да је Србија веома посвећена приидруживању Европској унији и да у складу са тим спроводи бројне реформе у различитим областима. Када је реч о реформи образовања, она је свеобухватна и обухвата све нивое образовања. Правац у ком правцу ће се одвијати дефинисан је Стратегијом развоја образовања и васпитања која је усвојена у јуну, а њен основни циљ је квалитетно образовање доступно свима“, казао је министар.

Ружић је навео да је у време пандемије вируса корона образовни систем функционисао врло добро.

У овом тренутку образовно-васпитни рад се у школама организује према моделима у зависности од актуелне епидемиолошке ситуације – непосредно у школи, комбиновани модел и онлајн.  Формиран је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школе“, казао је министар.

 Министар је нагласио да су здравље и безбедност свих учесника у систему образовања у сваком тренутку приоритет, као и да се у пракси показало да школе и образовне институције нису место трансмисије вируса.

Амбасадор ЕУ Емануеле Жиофре истакао је да ЕУ снажно подржава Србију на путу ка Европској унији, као и процес реформе образовања. Иако је Поглавље 26 о образовању и култури привремено затворено, Европска комисија поздравља наставак стратешке посвећености Владе реформи у овој области и пажљиво прати њену имплементацију. Амбасадор је охрабрио Владу да повећа издвајања из буџета за образовање и науку, како би српска привреда постала конкурентнија на европском и светском тржишту.

Амбасадор је похвалио брзу реакцију институција у организацији наставе у време пандемије КОВИД-а. Такође, амбасадор је честитао министру за активно учешће Србије у програму Ерасмус+ и напоменуо да ће Уговор о новом програму за 2021-2027 ускоро бити потписан између Европске комисије и Србије.

Амбасадор је посебно позвао на блиску међусекторску сарадњу са другим институцијама у пружању могућности за побољшање положаја младих, посебно кроз успостављање Гаранције за младе. Квалитетно образовање на језицима националних мањина истакнуто је као приоритетна област и похваљена је подршка деци ромске националности у образовању.

Он је похвалио чињеницу да је Србија усвојила Стратегију паметне специјализације.

У региону Западног Балкана Србија и Црна Гора једине су земље које су усвојиле ову Стратегију“, казао је Жиофре.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Започела-Кумановска-битка

На данашњи дан – 23. октобар

Данас је субота, 23. октобар, 296. дан 2021. До краја године има 69 дана. 42. п.н.е. - Самоубиство је извршио римски званичник Марко Јуније Брут, један од вођа завере у којој је 44. пре нове ере убијен Гај Јулије Цезар. Брут се убио после пораза који су републиканској војсци у...

Брнабић-и-Ружић-обишли-реконструисану-ОШ-„Јован-Јовановић-Змај“-у-Новом-Кнежевцу

Брнабић и Ружић обишли реконструисану ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу

Председница Владе Србије Ана Брнабић и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обишли су данас Основну школу „Јован Јовановић Змај“ у Новом Кнежевцу која је у потпуности реконструисана средствима из државног буџета преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, у износу од преко 300 милиона...

Од-понедељка-комбиновани-модел-у-средњим-школама-у-четири-локалне-самоуправе

Од понедељка комбиновани модел у средњим школама у четири локалне самоуправе

Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа донео је одлуку да се ДРУГИ МОДЕЛ организације образовно-васпитног рада, односно комбинована настава од понедељка, 25. октобра 2021. године  примењује у СРЕДЊИМ ШКОЛАМА на територији  четири локалнe самоуправe: Београд, Врњачка Бања, Ниш и  Шабац. ДРУГИ МОДЕЛ наставе подразумева да се...

Ружић:-О-евентуалном-преласку-на-онлајн-наставу-одлучиће-Кризни-штаб

Ружић: О евентуалном преласку на онлајн наставу одлучиће Кризни штаб

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је данас да ће коначну одлуку о евентуалном преласку на онлајн наставу донети Кризни штаб. Ружић је, током посете ОШ „Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци, навео да ће, док не буде донета таква одлука, Тим...

Времеплов:-Преминуо-Борисав-Станковић

На данашњи дан – 22. октобар

Данас је петак, 22. октобар, 295. дан 2021. До краја године има 70 дана. 1797 - Француз Андре Жак Гарнерин први је употребио падобран, скочивши из балона над Паризом с висине 680 метара. 1811 - Рођен је мађарски композитор Франц Лист ,пијанистички виртуоз. Створио је симфонијску поему и нову концепцију...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT