Ružić sa ambasadorm EU u Srbiji Žiofreom o procesu reformi

Ružić sa ambasadorm EU u Srbiji Žiofreom o procesu reformi

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je danas sa novim šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadorom Emanuelom Žiofreom o procesu reformi u oblasti obrazovanja i nauke u Srbiji.

Ministar Ružić poželeo je  na početku sastanka uspeh u radu novom ambasadoru EU u Srbiji.

Ministar je naveo da su mnogi reformski koraci u oblasti obrazovanja i nauke rađeni uz snažnu podršku i u saradnji sa EU i izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na dosadašnjoj podršci.

On je naveo da je posebno zadovoljan, jer je u procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji privremeno zatvoreno pregovaračko poglavlje Obrazovanje i kultura.

Znate da je Srbija veoma posvećena priidruživanju Evropskoj uniji i da u skladu sa tim sprovodi brojne reforme u različitim oblastima. Kada je reč o reformi obrazovanja, ona je sveobuhvatna i obuhvata sve nivoe obrazovanja. Pravac u kom pravcu će se odvijati definisan je Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja koja je usvojena u junu, a njen osnovni cilj je kvalitetno obrazovanje dostupno svima“, kazao je ministar.

Ružić je naveo da je u vreme pandemije virusa korona obrazovni sistem funkcionisao vrlo dobro.

U ovom trenutku obrazovno-vaspitni rad se u školama organizuje prema modelima u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije – neposredno u školi, kombinovani model i onlajn.  Formiran je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škole“, kazao je ministar.

 Ministar je naglasio da su zdravlje i bezbednost svih učesnika u sistemu obrazovanja u svakom trenutku prioritet, kao i da se u praksi pokazalo da škole i obrazovne institucije nisu mesto transmisije virusa.

Ambasador EU Emanuele Žiofre istakao je da EU snažno podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, kao i proces reforme obrazovanja. Iako je Poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi privremeno zatvoreno, Evropska komisija pozdravlja nastavak strateške posvećenosti Vlade reformi u ovoj oblasti i pažljivo prati njenu implementaciju. Ambasador je ohrabrio Vladu da poveća izdvajanja iz budžeta za obrazovanje i nauku, kako bi srpska privreda postala konkurentnija na evropskom i svetskom tržištu.

Ambasador je pohvalio brzu reakciju institucija u organizaciji nastave u vreme pandemije KOVID-a. Takođe, ambasador je čestitao ministru za aktivno učešće Srbije u programu Erasmus+ i napomenuo da će Ugovor o novom programu za 2021-2027 uskoro biti potpisan između Evropske komisije i Srbije.

Ambasador je posebno pozvao na blisku međusektorsku saradnju sa drugim institucijama u pružanju mogućnosti za poboljšanje položaja mladih, posebno kroz uspostavljanje Garancije za mlade. Kvalitetno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina istaknuto je kao prioritetna oblast i pohvaljena je podrška deci romske nacionalnosti u obrazovanju.

On je pohvalio činjenicu da je Srbija usvojila Strategiju pametne specijalizacije.

U regionu Zapadnog Balkana Srbija i Crna Gora jedine su zemlje koje su usvojile ovu Strategiju“, kazao je Žiofre.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

dojave-stigle-u-214-skola-u-beogradu

Dojave stigle u 214 škola u Beogradu

Дојаве о подметнутој експлозивној направи, према тренутним информацијама из Школске управе Београд, стигле су на мејл адресе 148 основних и 66 средњих школа у Београду, наводи се у саопштењу Министарства просвете. Foto: Canva Како кажу, према раније утврђеној процедури, објекти су евакуисани, а ученици ће бити враћени на наставу када...

rezultati-drugog-pilota-drzavne-mature:-najvise-bodova-iz-maternjeg-i-stranih-jezika,-najmanje-iz-matematike

Rezultati drugog pilota državne mature: najviše bodova iz maternjeg i stranih jezika, najmanje iz matematike

На радионици на којој су учествовали представници Министарства, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Завода за унапређивање образовања и васпитања, заједница школа и начелници свих школских управа, и представници пројекта ЕУ разматрана је успешност реализације другог пилота државне матуре, одржаног од 5. до 8. априла 2022. године и предложена...

situacija-sa-nedostatkom-strucnih-kadrova-u-skolama-zabrinjavajuca

Situacija sa nedostatkom stručnih kadrova u školama zabrinjavajuća

Дефицит појединих професора и наставника у школама у Србији је све већи проблем: Недостаје просветара за математику, физику, хемију и немачки језик, пише Дојче Веле (ДW). У Угоститељско – туристичкој школи у Нишу је недавно час математике држала професорка географије. Директорка те школе је за локалне медије изјавила да је...

protoprezviter-milan-ristivojcevic-odgovara-na-pitanje-sta-uraditi-sa-cuvarkucom-od-prosle-godine

Protoprezviter Milan Ristivojčević odgovara na pitanje šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine

Чуваркућа се сматра најважнијим укршњим јајетом, заштитником куће и њених укућана од болести и сваког зла, а чува се наредних годину дана, до следећег Васкрса. Шта се ради са ускршњим јајетом од прошле године. Прво, црвено офарбано јаје, чувар куће. Када на Велики петак офарбам ново, шта да радим са...

6-ideja-za-ukrasavanje-jaja-koje-ce-deca-obozavati

6 ideja za ukrašavanje jaja koje će deca obožavati

У празницима деца неизмерно уживају, а Ускрс је један од њих. Велики петак је дан када се фарбају јаја, а они који имају децу труде се да овај дан посвете њима и тако учине празнике незаборавним делом детињства. Креативна, маштовита ускршња јаја један су од начина да то урадите. Ми...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT