Ružić: Puno prostora za unapređenje saradnje Srbije i Crne Gore

ADVERTISEMENT

Ružić: Puno prostora za unapređenje saradnje Srbije i Crne Gore

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesna Bratić razgovarali su danas u Beogradu o dosadašnjoj saradnji u oblasti obrazovanja i nauke dve zemlje, kao i mogućnostima za njeno dodatno unapređenje.

Mislim da na tom polju ima mnogo prostora koji možemo da zauzmemo i da ga obogatimo i oplemenimo boljim i unapređenijim sadržajima. Takođe, da nastupamo i na međunarodnim projektima združenim snagama, da dve naše akademske zajednice budu mnogo više povezane“, naveo je Ružić.

On je dodao da je dogovoreno da se napravi sveobuhvatan predlog sporazuma o saradnji dva ministarstva.

To ćemo uraditi veoma brzo. Upravo će taj sporazum biti na neki način jasniji orjentir u konkretnim stvarima u svim oblastima u kojima želimo da unapredimo saradnju“, rekao je Ružić.

On je istakao da smatra da je saradnju dve zemlje moguće unaprediti do nivoa koji će biti komplementaran interesu građana i građanki Republike Srbije i Crne Gore.

Govoreći o zajedničkim projektima, ministar je naglasio da će se nastaviti saradnja na projektima kao što su Erazmus plus i Horizont Evropa, ali i „na kapitalnom projektu“ za sedam zemalja Jugoistočne Evrope u kome Crna Gora zauzima veoma važno mesto.

On je ocenio da je taj projekat naučno tehnološki iskorak za ceo region.

To je projekat koji se tiče objekta za tumorsku terapiju i biomedicinska istraživanja. Projekat vredan skoro 250 miliona evra. Ta tema je od velikog značaja ne samo za ovih sedam zemalja, nego i za naše polje bilateralne saradnje“, kazao je Ružić.

On je naveo i da je međuuniverzitetska saradnja na izuzetnom nivou, kao i da je na sastanku bilo reči i o organizovanju letnjih i zimskih škola i edukativnih kampova, kao definisanju baze eksternih evaluatora za projekte.

Ministri su ocenili da su današnji razgovori bili izuzetno sadržajni i izrazili uverenje da će dve države razvijati najbolje moguće odnose kada je reč i o prosvetnoj, naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesna Bratić zahvalila je Vladi Srbije na prilici da se zajednički uspostavljaju prisniji i bolji odnosi na višestruku korist obe strane.

Ona je rekla da joj je izuzetna čast što je u poseti zemlji koja je, kako je navela,  u svakom smislu „istorijski i kulturološki prijateljska i bratska“.

Uverena sam da deleći kulturni prostor delimo i kolosalno bogatstvo koje zajedno moramo štititi i negovati. Zato mi je drago što sam imala priliku da sa ministrom Ružićem sadržajno razgovaram o zajedničkim strategijama delovanja i programima rada. Najbolji odnosi su prioritet i to je stav koga se decidirano držimo. Volela bih da kolege iz Srbije uskoro vidim u Crnoj Gori“, istakla je Bratić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT