ADVERTISEMENT

Ružić: Puno prostora za unapređenje saradnje Srbije i Crne Gore

Ružić: Puno prostora za unapređenje saradnje Srbije i Crne Gore

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesna Bratić razgovarali su danas u Beogradu o dosadašnjoj saradnji u oblasti obrazovanja i nauke dve zemlje, kao i mogućnostima za njeno dodatno unapređenje.

Mislim da na tom polju ima mnogo prostora koji možemo da zauzmemo i da ga obogatimo i oplemenimo boljim i unapređenijim sadržajima. Takođe, da nastupamo i na međunarodnim projektima združenim snagama, da dve naše akademske zajednice budu mnogo više povezane“, naveo je Ružić.

On je dodao da je dogovoreno da se napravi sveobuhvatan predlog sporazuma o saradnji dva ministarstva.

To ćemo uraditi veoma brzo. Upravo će taj sporazum biti na neki način jasniji orjentir u konkretnim stvarima u svim oblastima u kojima želimo da unapredimo saradnju“, rekao je Ružić.

On je istakao da smatra da je saradnju dve zemlje moguće unaprediti do nivoa koji će biti komplementaran interesu građana i građanki Republike Srbije i Crne Gore.

Govoreći o zajedničkim projektima, ministar je naglasio da će se nastaviti saradnja na projektima kao što su Erazmus plus i Horizont Evropa, ali i „na kapitalnom projektu“ za sedam zemalja Jugoistočne Evrope u kome Crna Gora zauzima veoma važno mesto.

On je ocenio da je taj projekat naučno tehnološki iskorak za ceo region.

To je projekat koji se tiče objekta za tumorsku terapiju i biomedicinska istraživanja. Projekat vredan skoro 250 miliona evra. Ta tema je od velikog značaja ne samo za ovih sedam zemalja, nego i za naše polje bilateralne saradnje“, kazao je Ružić.

On je naveo i da je međuuniverzitetska saradnja na izuzetnom nivou, kao i da je na sastanku bilo reči i o organizovanju letnjih i zimskih škola i edukativnih kampova, kao definisanju baze eksternih evaluatora za projekte.

Ministri su ocenili da su današnji razgovori bili izuzetno sadržajni i izrazili uverenje da će dve države razvijati najbolje moguće odnose kada je reč i o prosvetnoj, naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Vesna Bratić zahvalila je Vladi Srbije na prilici da se zajednički uspostavljaju prisniji i bolji odnosi na višestruku korist obe strane.

Ona je rekla da joj je izuzetna čast što je u poseti zemlji koja je, kako je navela,  u svakom smislu „istorijski i kulturološki prijateljska i bratska“.

Uverena sam da deleći kulturni prostor delimo i kolosalno bogatstvo koje zajedno moramo štititi i negovati. Zato mi je drago što sam imala priliku da sa ministrom Ružićem sadržajno razgovaram o zajedničkim strategijama delovanja i programima rada. Najbolji odnosi su prioritet i to je stav koga se decidirano držimo. Volela bih da kolege iz Srbije uskoro vidim u Crnoj Gori“, istakla je Bratić.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

danas-isplata-ucenickih-stipendija-i-kredita

Danas isplata učeničkih stipendija i kredita

Isplata desete rate učeničkih stipendija i kredita, koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  učenicima srednjih škola u Republici Srbiji, za školsku 2020/2021. godinu,  počeće  danas, 17. juna 2021. godine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stipendiraće 11.500 učenika srednjih škola u Srbiji, na osnovu raspisanog Konkursa za...

prosvetari-traze-manje-ucenika-u-odeljenjima

Prosvetari traže manje učenika u odeljenjima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije. Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem...

info-dani-horizont-evropa-programa

Info dani Horizont Evropa programa

Evropska komisija je najavila detalje o info danima koji su posvećeni Horizont Evropa programu, a koji će se održati u periodu od 28. juna do 9. jula 2021. Ovaj desetodnevni događaj pružiće priliku potencijalnim kandidatima i drugim zainteresovanim stranama u istraživanjima i inovacijama da dobiju informacije i postave pitanja o...

pokrenut-pilot-projekat-„ucionica-kakvu-zelim“

Pokrenut pilot projekat „Učionica kakvu želim“

U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republički sekretarijat za javne politike Vlade Republike Srbije (RSJP)  pokrenuo je pilot projekat „Učionica kakvu želim“. Cilj pilot projekta je razvoj preduzetničkog razmišljanja kod učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Projekat se sprovodi u deset osnovnih škola na teritoriji...