Ružić: Nastavljamo naučno-tehnološku saradnju sa SAD

ADVERTISEMENT

Ružić: Nastavljamo naučno-tehnološku saradnju sa SAD

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić obrazložio je danas na sednici Skupštine Srbije Predlog zakona o potvrđivanju Protokola za izmenu i dopunu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Svrha ovog sporazuma između Srbije i SAD jeste jačanje naučnih i tehnoloških potencijala, širenje i razvoj odnosa između naučnih i tehnoloških zajednica obe zemlje, kao i unapređenje naučne i tehnološke saradnje u oblastima od obostrane koristi. Glavni cilj ove saradnje je razmena ideja, informacija, stručnog znanja i tehnologija u miroljubive svrhe, kao i zajedničko učešće u naučnim i tehnološkim projektima od obostranog interesa“, naveo je Ružić.

On je naveo da se Protokolom omogućuje ne samo nastavak, već i unapređenje i intenziviranje saradnje između srpske i američke strane u svim naučnoistraživačkim i tehnološkim oblastima u narednih deset godina.

On je istakao da Sporazum daje osnovu za razmenu istraživača, naučnika, inženjera i tehničkih eksperata, organizovanje zajedničkih seminara, naučnih konferencija i sastanaka, obuku i unapređenje stručnog znanja istraživača, sprovođenje zajedničkih istraživačkih projekata i studija, uspostavljanje partnerstva između javnog i privatnog sektora baziranog na nauci, kao i uspostavljanje drugih oblika saradnje na naučnom, inženjerskom i tehnološkom nivou u bazičnim i primenjenim naukama.

SAD je krajem godine inicirala produženje Sporazuma za još deset godina.

Ministar Ružić je istakao da je 3. marta 2021. godine, u Muzejskom kompleksu Mihajla Pupina, u njegovom rodnom Idvoru sa ambasadorom Sjedinjenih američkih država u Srbiji Entoni Godfrijem potpisao Protokol za izmenu i dopunu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih američkih država o naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT