ADVERTISEMENT

Ružić: Nastavlja se ulaganje u infrastrukturne objekte u oblasti visokog obrazovanja

Ružić: Nastavlja se ulaganje u infrastrukturne objekte u oblasti visokog obrazovanja

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je danas nastavak ulaganja u infrastrukturne objekte u oblasti visokog obrazovanja, među kojima je i Biološki fakultet.

Vlada Srbije i Ministarstvo odlučili su da osim budžetskih sredstava koja se izdvajaju za potrebe obrazovno vaspitnog sistema nađe nove mogućnosti i sredstva kako bi realizovali konkretne projekte izgradnje i rekonstrukcije fakultetskih zgrada u Beogradu i drugim univerzitetskim centrima u Srbiji. Jedan od tih fakulteta je i Biološki fakultet. Naš plan je da izgradimo novu zgradu“, najavio je ministar tokom posete Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

Tom prilikom, Ružić je najavio da će biti završen i objekat čija je izgradnja počela 1995. godine u Botaničkoj bašti i koji bi trebalo da postane Prirodnjački centar i nosi ime po našem naučniku Josifu Pančiću.

Ministar Ružić u Botaničkoj Bašti „Jevremovac“

On je ocenio da je Biološki fakultet ima izuzetan značaj i daje ogroman impuls našoj nauci i obrazovnom sistemu, kao i da je „rasadnik kvalitetnih kadrova“.

I pored činjenice da Biološki fakultet ima tri značajna instituta, sve ovo zahteva novi iskorak i kapacitet koji će biti komplementaran 21. veku i četvrtoj industrijskoj revoluciji“, naveo je Ružić.

Pored nove zgrade Biološkog fakulteta i završetka Botaničkog instituta još 13 projekata je predloženo za finansiranje iz kredita Raѕvojne banke Saveta Evrope – nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i proširenje postojećih kapaciteta  Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Elektrotehnički fakultet i kampus tehničkih fakulteta i nova, zajednička zgrada Geografskog i Fakulteta bezbednosti.

U planu je i adaptacija Fakulteta političkih nauka i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, ali i fakulteta u drugim univerzitetskim centrima – Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Tehnološki fakultet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović rekao je da Biloški fakultet ima oko 1600 aktivnih studenata, a da se godišnje na tu visokoškolsku ustanovu upiše oko 230 studenata.

On je naveo da se izgradnjom nove zgrade Biološkog fakulteta koja se planira na Torlaku u okviru Biomedicinskog kampusa stvoriti uslovi za rad studenata i nastavnika, ali da će to privući i nove kompanije i tehnološke parkove.

On je rekao da bi završetkom izgradnje objekta koji se nalazi u Botaničkoj bašti Srbija dobila jedinstvenu celinu i veoma reprezentativan prostor namenjen ekološkom obrazovanju predškolske i školske dece i studenata.

Kako je predviđeno, u njemu će, između ostalog biti prostor za edukaciju talentovanih učenika za biologiju i prirodne nauke, herbarijum, galerijski prostor sa edukativnim sadržajima namenjenim posetiocima.

Izgradnja tog objekta počela je 1995. godine, a na objektu bruto površine 1600 metara kvadratnih završeni su grubi građevinski radovi.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Ružić: U Kruševcu novih 160 mesta u vrtićima

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, u prisustvu gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović, položio je danas kamen temeljac za izgradnju još jednog objekta u vrtiću „Golub mira“ u Kruševcu. „Drago mi je što smo danas na ovom mestu dobrim povodom. Ovim projektom vrtić...

ruzic-cestitao-kurban-bajram

Ružić čestitao Kurban bajram

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je Kurban bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Srbiji Seadu ef. Nasufoviću, kao i svim građanima islamske veroispovesti. Vama i svim građanima islamske veroispovesti čestitam Kurban bajram i želim da ovaj praznik provedete u miru, slozi i blagostanju....