Ружић: Надамо се врло брзом пуноправном чланству у ОИНИ

ADVERTISEMENT

Ружић: Надамо се врло брзом пуноправном чланству у ОИНИ

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић примио је данас шефа међународне сарадње Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне Дмитрија В. Камањина.

Овај институт је од великог значаја јер представља један од највећих истраживачких центара у свету у областима  физике честица, нуклеарне физике, физике кондензоване материје и радијационе биологије.

Ружић је истакао да је важно што су две стране у октобру 2019. године потписали Мапу пута која својим активностима води до пуноправног чланства Србије у ОИНИ-ју.

Статусом пуноправне чланице, нашим истраживачима ће бити омогућено учешће у осмишљавању научних истраживачких пројеката у различитим областима с обзиром на мултидисциплинарну делатност Института“, рекао је он и додао да сада сарадња обухвата 12 пројеката које  реализују сарадници Института „Винча“, Института за физику и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. 

Према његовим речима,  сарадња укључује и образовање и обуку, првенствено младих истраживача из више научних и образовних институција из Србије. Он је додао да, поред три наведене институције, у образовању и обуци учествују Физички факултет, Факултет за физичку хемију и Машински факултет Универзитета у Београду.

Државна секретарка у Министарству проф. др Маријана Дукић Мијатовић која је главни координатор ове сарадње испред Министарства рекла је да је у протеклом периоду одржано више састанака и покренут низ активности са циљем како би се убрзало постизање статуса Србије као пуноправне чланице ОИНИ.

Ово је за развој науке, наших института и научно-истраживачке делатности факултета, као и за подршку нашим истраживачима од круцијалног значаја. На овај начин осигуравамо им најбоље услове и могућности, са циљем да остану у својој земљи да раде“, рекла је она.

Шеф међународне сарадње Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне Камањин је изразио задовољство одлучношћу Србије да се постигне пуноправно чланство што пре и истакао подршку Института у том процесу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT