Ружић на скупу УНЕСКО о вештачкој интелигенцији у образовању

ADVERTISEMENT

Ружић на скупу УНЕСКО о вештачкој интелигенцији у образовању

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је, због увођења вештачке интелигенције у планове и програме основних и средњих школа, Србија у истраживању УНЕСКА које је спроведено међу земљама чланицама позиционирана међу 11 држава које су увеле курикулуме о вештачкој интелигенцији у школе и да то најбоље потврђује напоре наше земље на том пољу.

На онлајн скупу посвећеном националним политикама о вештачкој интелигенцији у образовању који је организовао УНЕСКО Ружић је као  главни говорник у име премијерке Србије Ане Брнабић министрима образовања из других земаља, представио резултате које је Србија постигла у  области вештачке интелигенције.

Он је рекао да је Србија на време препознала значај вештачке интелигенције и да је прва земља у региону Југоистичне Европе, која је усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције.

С обзиром да је образовање један од стубова Стратегије вештачке интелигенције, почели смо да спроводимо реформу образовања припремајући промене курикулума у школама“, рекао је Ружић.

Он је додао да  на факултетима у Србији постоји седам мастер програма у области вештачке интелигенције.

Тиме ћемо обезбедити да уз више од 3.000 ИТ стручњака, имамо и 300 високобразованих стручњака из области вештачке интелигенције“, рекао је он.

Ружић је истакао да се о вештачкој интелигенцији учи и у основним и средњим школама.

Наш је циљ да имамо друштво спремно за будућност и желимо да деца у школама уче о вештачкој интелигенцији, како би могли да разумеју технологију, постану иноватори и лидери у примени вештачке интелигенције“, рекао је министар.

Он је навео да се ученици у 7. разреду основне школе упознају са вештачком интелигенцијом кроз предмет Техника и технологија, а да су у осмом разреду о тој теми уче кроз предмет  Информатика и рачунарство.

Такође, како је додао, и у средњим школама, имамо неколико предмета и програма који укључују тему вештачке интелигенције.

Од следеће школске године,  како је рекао,  план је да се за ученике  трећег разреда средње школе покрене нови изборни програм, који ће их упознати са концептом и улогом вештачке интелигенције, правцима развоја и областима примене.

Подсетио је да је основан и Институт за вештачку интелигенцију, који окупља таленте из Србије и повезује их са светских стручњацима.

Ружић је рекао да вештачка интелигенција утиче на промене у свету и на нашу будућност и да је непходно да размишљамо како да је користимо на добробит свих.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT