Ружић: Ја не видим да се нешто друго затвара, а људи траже да се затворе школе

ADVERTISEMENT
Бројке и даље нису забрињаваће када је реч о оболевању у образовном систему, поновио је данас министар просвете Бранко Ружић гостујући у јутарњем програму ТВ прва. Према његовим речима, тренутно је коронавирусом заражено око 1,2% запослених и око 0,6% деце.

“Оно што није добро је чињеница да у општој популацији још нисмо прешли тих магичних 70% вакцинисаних. Мислим да је важно да имамо комбинацију мера едукације и превентиве, а чини ми се и да ће ковид пропуснице дати позитиван ефекат на пољу већег броја вакцинисаних.” – каже Ружић.

Министар је рекао и да ће седница Кризног штаба на којој ће бити донета одлука о евентуалном продужетку распуста, бити одржана сутра или прекосутра.

“По школском календару 11. и 12. су свакако нерадни дани, а ми бисмо ту придодали и 8, 9. и 10, што са викендом чини 9 дана.” – објаснио је министар.

Он је додао да ту није драматично губљење часова и да ће се то лако надокнадити.

“Тај продужени распуст је предлог медицинског дела Кризног штаба и део је скупа мера које су предложили епидемиолози, а ја немам разлога да им не верујем.” – тврди министар.

Ружић каже да Министарство слуша струку и да Тим за школе одлуке доноси управо на основу података које добијају од струке, као и да је циљ да регуларна настава траје што дуже, а да се притом сачува здравље наставника и ђака.

“Примена превентивних мера у школама је врло добра. Имали смо више од 200 инспекцијских надзора и ситуација је сасвим коректна. Оно што се појављује као проблем јесте то што се у неким школама довијају са заменама. Али то се решава промптно и успешно. Што се тиче других ствари, нема неких превеликих притужби и проблема.” – рекао је Ружић.

Он је подсетио да у Србији ради 1800 основних и средњих школа у преко 3.000 објеката.

“То је један жив организам и наравно да ће понегде бити проблема, њих има и у редовним околностима.” – објаснио је министар просвете.

Када је реч о онлајн настави, министар је рекао да је тачно да је вирус сишао и на млађу популацију, те да је било и фаталних исхода.

“Али оно што су параметри које смо определили, они ни на који начин не указују на потребу за онлајн наставом. Не можемо да сагледавамо поједностављено, нити је дневни број заражених параметар за прелазак на онлајн наставу. Наши параметри су јасни. Ако дође до заражавања двоје ђака у једној групи, онда се прелази на онлајн наставу и ти параметри су јасни.”

Ружић је рекао и да ће сутра бити одржан састанак са доктором Коном и начелницима школских управа како бисмо урадили једну едукацију и за наставнике, како и на који начин да се понашају.

“И сви ти параметри су подложни промени. Сада је релевантан број заражених, број вакцинисаних и то по локалним самоуправама. Када по тим параметрима утврдимо да је потребан прелазак на онлајн наставу, ми то и урадимо.” – објаснио је Ружић.

“Наравно да наставници и учитељи нису дадиље и да нећемо на уштрб здравља доносити било какве одлуке. Али, ако говоримо отворено, знамо да деца морају да иду у вртић, као и млађи ђаци у школу, осим када су распусти. Ако би се ту увела онлајн настава, поставља се питање шта да раде послодавци оних родитеља који немају алтернативу за чување деце. Јер, ако је цена тога да неко добије отказ, ми то не смемо да дозволимо. А да бисмо дали препоруку којом бисмо онемогућили послодавца да да отказ, морали бисмо да будемо у ванредној ситуацији. – каже Ружић.

Говорећи о вртићима и трансмисији вируса унутар њих, министар је рекао да је ту ситуација другачија јер не можете децу јасленог или млађег вртићког узраста натерати да носе маске. Али да су зато мере у вртићима рестриктивније па се тамо, за разлику од школа, одмах по појави једног случаја заразе цела група шаље у изолацију.

“Стичем утисак последњих недеља као да сви верују да корона долази из образовног система. Ја не видим да се затвара нешто друго, а људи траже да се затварају школе. Најсигурнија су деца у образовном систему, уз ризик који постоји, али је много мањи него у општој популацији.” – истакао је министар просвете, науке и технолошког развоја.

Када је реч о санкционисању родитеља који свесно шаљу заражено дете у школу, министар је поновио да је то неодговорно понашање, али не и нешто чиме треба да се бави Министарство просвете.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Ружић:-Надамо-се-врло-брзом-пуноправном-чланству-у-ОИНИ

Ружић: Надамо се врло брзом пуноправном чланству у ОИНИ

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић примио је данас шефа међународне сарадње Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне Дмитрија В. Камањина. Овај институт је од великог значаја јер представља један од највећих истраживачких центара у свету у областима  физике честица, нуклеарне физике,...

Почели-ЕРАЗМУС+-инфо-дани

Почели ЕРАЗМУС+ инфо дани

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је за Републику Србију веома значајно учешће у Еразмус+ програму, једном од највећих програма ЕУ који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обука младих и спорта. Министар Ружић је поводом почетка...

Школа-историје-српског-језика-у-Тршићу

Школа историје српског језика у Тршићу

На иницијативу Матице српске и Филозофског факултета у Новом Саду, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ове године је у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу основана Школа историје српског језика. Школа је намењена студентима треће и четврте године основних студија србистике на свим катедрама на...

Времеплов:-Рођен-Јаков-Игњатовић

На данашњи дан: 8. децембар

Данас је среда, 8. децембар 2021. До краја године има 24 дана. 65. п.н.е. - Рођен је римски литерата Хорације, највећи римски лирски песник, који се више од иједног грчког или римског песника одликовао разноврсношћу свог песничког израза. Током боравка у Атини подробно је упознао грчку културу, филозофију и уметност....

Ружић-на-скупу-УНЕСКО-о-вештачкој-интелигенцији-у-образовању

Ружић на скупу УНЕСКО о вештачкој интелигенцији у образовању

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је, због увођења вештачке интелигенције у планове и програме основних и средњих школа, Србија у истраживању УНЕСКА које је спроведено међу земљама чланицама позиционирана међу 11 држава које су увеле курикулуме о вештачкој интелигенцији...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT