Ружић честитао Међународни дан студената

ADVERTISEMENT

Ружић честитао Међународни дан студената

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je povodom Međunarodnog dana studenata da će biti nastavljena ulaganja u infrastrukturu u oblasti visokog obrazovanja kako bi studenti dobili još bolje uslove za učenje i rad.

Osim rekonstrukcije i izgradnje novih zgrada fakulteta, predviđena je i izgradnja novih studentskih domova i proširenje kapaciteta postojećih.

Ministar je podsetio da je ove godine unapređen i zakonski okvir i to usvajanjem dva važna zakona –  Zakona o studentskom organizovanju i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Zakon o studentskom organizovanju u centar stavlja studenta i što je posebno važno prvi save je uređen položaj i finasiranje studentskih organizacija.

Mislim da je ovo veoma važno našim akademcima, jer će im pomoći da bolje organizuju studentski parlamentarni život i omogući im da aktivno učestvuju u radu visokoškolskih institucija“, ocenio je Ružić i dodao da je ovaj Zakon rezultat veoma dobre saradnje Ministarstva i Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS).

Ružić je poručio da je za unapređenje oblasti visokog obrazovanja veoma  važna dobra saradnja sa predstavnicima studentskih udruženja i organizacija.

Međunarodni dan studenata obeležava kao simbol borbe za demokratsko društvo i bolje obrazovanje u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 praških studenata koji su protestovali protiv okupacije.

Studenti su uvek tokom istorije bili nosioci novih ideja, borili se za očuvanje ljudskih sloboda, bolje društvo i bolje obrazovanje. Svakoj zemlji potrebni su mladi  ljudi koji će svojim znanjem i talentom doprineti ekonomskom i društvenom napretku“, naveo je Ružić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Ружић:-Надамо-се-врло-брзом-пуноправном-чланству-у-ОИНИ

Ружић: Надамо се врло брзом пуноправном чланству у ОИНИ

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић примио је данас шефа међународне сарадње Обједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) из Дубне Дмитрија В. Камањина. Овај институт је од великог значаја јер представља један од највећих истраживачких центара у свету у областима  физике честица, нуклеарне физике,...

Почели-ЕРАЗМУС+-инфо-дани

Почели ЕРАЗМУС+ инфо дани

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је за Републику Србију веома значајно учешће у Еразмус+ програму, једном од највећих програма ЕУ који финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обука младих и спорта. Министар Ружић је поводом почетка...

Школа-историје-српског-језика-у-Тршићу

Школа историје српског језика у Тршићу

На иницијативу Матице српске и Филозофског факултета у Новом Саду, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ове године је у НОКЦ „Вук Караџић“ у Тршићу основана Школа историје српског језика. Школа је намењена студентима треће и четврте године основних студија србистике на свим катедрама на...

Времеплов:-Рођен-Јаков-Игњатовић

На данашњи дан: 8. децембар

Данас је среда, 8. децембар 2021. До краја године има 24 дана. 65. п.н.е. - Рођен је римски литерата Хорације, највећи римски лирски песник, који се више од иједног грчког или римског песника одликовао разноврсношћу свог песничког израза. Током боравка у Атини подробно је упознао грчку културу, филозофију и уметност....

Ружић-на-скупу-УНЕСКО-о-вештачкој-интелигенцији-у-образовању

Ружић на скупу УНЕСКО о вештачкој интелигенцији у образовању

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је, због увођења вештачке интелигенције у планове и програме основних и средњих школа, Србија у истраживању УНЕСКА које је спроведено међу земљама чланицама позиционирана међу 11 држава које су увеле курикулуме о вештачкој интелигенцији...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT