Ружић: 14 милиона евра за унапређење квалитета рада шест института

ADVERTISEMENT

Ружић: 14 милиона евра за унапређење квалитета рада шест института

Министарство науке, просвете и технолошког развоја снажно подржава изврсност у науци и посвећено је дугорочном обезбеђивању квалитета научноистраживачког рада, изјавио је Бранко Ружић, први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја, приликом свечаног потписивања Меморандума о разумевању у циљу пружања подршке процесу трансформације института који обављају научноистраживачку делатност.

Како би смо осигурали квалитет научноистраживачког рада неопходно је да ојачамо научноистраживачке организације. Зато је Влада Републике Србије и створила предуслове за трансформацију научноистраживачких института који подразумевају: јачање капацитета института кроз експертску подршку, обуке и укључивање у релевантне међународне научне мреже, подршку у трансферу технологије и научноистраживачких резултата и унапређење стратешке инфраструктуре. Подршку за овај процес који је од изузетног значаја за изврсност и релаевантност српске науке обезбедили смо од наших партнера – Светске банке и Европске уније. Циљ је да, попут наших великих научника и изумитеља, науку ставимо у функцију развоја економије и друштва у целени“, рекао је министар.

За трансформацију института опредељено је око 14 милиона евра, кроз Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Републици Србији – Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship Mission (SAIGE), који се финансира и реализује кроз чврсто партнерство Републике Србије, Светске банке и Европске уније, са циљем додатног улагања у науку, технолошки развој, иновације и иновативно предузетништво.

Говорећи о значају пројекта, чија је реализација почела у мају 2020. године, проф. Др Виктор Недовић, директор пројекта SAIGE, истакао је да се реализација одвија кроз три компоненте које обухватају: даљу реформу научноистраживачког сектора, подршку програма Фонда за науку и јачање сарадње са српском дијаспором, као и Подршку новом Програму Фонда за иновациону делатност – Програму Акцелерације. Поред тога из ових извора подржава се даље спровођење Стратегије паметне специјализације и одржавање континуираног дијалога са заинтересованим странама како би мере подршке имале већи ефекат.

Министарство је у 2020. години спровело процес вредновања института који обављају научноистраживачку делатност на основу упитника у коме су институти сами проценили тренутно стање и кључне прилике за унапређење. Институти су се такође изјаснили о томе да ли желе да на добровољној основи наставе даље учешће у процесу који подразумева спољну међународну експертску процену и припрему плана трансформације. Након изјашњавања уследила је селекција и одабрана је прва група од шест института која је наставила учешће у даљем процесу. Крајњи резултат ове фазе су планови трансформације усаглашени са руководствима института.

„SAIGE пројекат је од великог значаја не само за Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство већ и за све учеснике па и саму научну заједницу Србије јер кроз ову подршку у смислу трансформација научних института имамо већу шансу да се укључимо у глобалне токове како науке тако и економије“, истакла је др Јелена Беговић, директор Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Наш институт је прошао кроз сличан пројекат у претходним годинама и заиста можемо да посведочимо колики је утицај имао на нас од самог врха института до истраживача. Најбољи показатељ данас огледа се у велики успеху који остварујемо како на позивима Фонда за иновациону делатност и Фонда за науку тако и у значајном повећању пројеката са домаћим и међународним компанијама на пољу биотехнологије и биомедицине“, рекла је она.

Институти који су обухваћени подршком:

– Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство

– Институт за физику

– Институт за примену нуклеарне енергије ИНЕП

– Електротехнички институт Никола Тесла

– Институт за ратарство и повртарство из Новог сада

– Институт за међународну политику и привреду

Циљ пројекта SAIGE је да се побољша релевантност и изврсност научних истраживања и подигне капацитет научноистраживачких организација, као и да се унапреди иновативно предузетништво и приступ изворима финансирања за раст компанија и доприносе расту и конкурентности српске економије.

Пројекат SAIGE подржава и даљу реформу научно истраживачког сектора, програме Фонда за науку у циљу јачања веза између привредног и академског сектора, као и програме Фонда за иновациону делатност у циљу развој  иновативних  привредних друштава.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT