Ružić: 14 miliona evra za unapređenje kvaliteta rada šest instituta

Ružić: 14 miliona evra za unapređenje kvaliteta rada šest instituta

Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja snažno podržava izvrsnost u nauci i posvećeno je dugoročnom obezbeđivanju kvaliteta naučnoistraživačkog rada, izjavio je Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prilikom svečanog potpisivanja Memoranduma o razumevanju u cilju pružanja podrške procesu transformacije instituta koji obavljaju naučnoistraživačku delatnost.

Kako bi smo osigurali kvalitet naučnoistraživačkog rada neophodno je da ojačamo naučnoistraživačke organizacije. Zato je Vlada Republike Srbije i stvorila preduslove za transformaciju naučnoistraživačkih instituta koji podrazumevaju: jačanje kapaciteta instituta kroz ekspertsku podršku, obuke i uključivanje u relevantne međunarodne naučne mreže, podršku u transferu tehnologije i naučnoistraživačkih rezultata i unapređenje strateške infrastrukture. Podršku za ovaj proces koji je od izuzetnog značaja za izvrsnost i relaevantnost srpske nauke obezbedili smo od naših partnera – Svetske banke i Evropske unije. Cilj je da, poput naših velikih naučnika i izumitelja, nauku stavimo u funkciju razvoja ekonomije i društva u celeni“, rekao je ministar.

Za transformaciju instituta opredeljeno je oko 14 miliona evra, kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji – Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship Mission (SAIGE), koji se finansira i realizuje kroz čvrsto partnerstvo Republike Srbije, Svetske banke i Evropske unije, sa ciljem dodatnog ulaganja u nauku, tehnološki razvoj, inovacije i inovativno preduzetništvo.

Govoreći o značaju projekta, čija je realizacija počela u maju 2020. godine, prof. Dr Viktor Nedović, direktor projekta SAIGE, istakao je da se realizacija odvija kroz tri komponente koje obuhvataju: dalju reformu naučnoistraživačkog sektora, podršku programa Fonda za nauku i jačanje saradnje sa srpskom dijasporom, kao i Podršku novom Programu Fonda za inovacionu delatnost – Programu Akceleracije. Pored toga iz ovih izvora podržava se dalje sprovođenje Strategije pametne specijalizacije i održavanje kontinuiranog dijaloga sa zainteresovanim stranama kako bi mere podrške imale veći efekat.

Ministarstvo je u 2020. godini sprovelo proces vrednovanja instituta koji obavljaju naučnoistraživačku delatnost na osnovu upitnika u kome su instituti sami procenili trenutno stanje i ključne prilike za unapređenje. Instituti su se takođe izjasnili o tome da li žele da na dobrovoljnoj osnovi nastave dalje učešće u procesu koji podrazumeva spoljnu međunarodnu ekspertsku procenu i pripremu plana transformacije. Nakon izjašnjavanja usledila je selekcija i odabrana je prva grupa od šest instituta koja je nastavila učešće u daljem procesu. Krajnji rezultat ove faze su planovi transformacije usaglašeni sa rukovodstvima instituta.

„SAIGE projekat je od velikog značaja ne samo za Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo već i za sve učesnike pa i samu naučnu zajednicu Srbije jer kroz ovu podršku u smislu transformacija naučnih instituta imamo veću šansu da se uključimo u globalne tokove kako nauke tako i ekonomije“, istakla je dr Jelena Begović, direktor Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Naš institut je prošao kroz sličan projekat u prethodnim godinama i zaista možemo da posvedočimo koliki je uticaj imao na nas od samog vrha instituta do istraživača. Najbolji pokazatelj danas ogleda se u veliki uspehu koji ostvarujemo kako na pozivima Fonda za inovacionu delatnost i Fonda za nauku tako i u značajnom povećanju projekata sa domaćim i međunarodnim kompanijama na polju biotehnologije i biomedicine“, rekla je ona.

Instituti koji su obuhvaćeni podrškom:

– Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo

– Institut za fiziku

– Institut za primenu nuklearne energije INEP

– Elektrotehnički institut Nikola Tesla

– Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog sada

– Institut za međunarodnu politiku i privredu

Cilj projekta SAIGE je da se poboljša relevantnost i izvrsnost naučnih istraživanja i podigne kapacitet naučnoistraživačkih organizacija, kao i da se unapredi inovativno preduzetništvo i pristup izvorima finansiranja za rast kompanija i doprinose rastu i konkurentnosti srpske ekonomije.

Projekat SAIGE podržava i dalju reformu naučno istraživačkog sektora, programe Fonda za nauku u cilju jačanja veza između privrednog i akademskog sektora, kao i programe Fonda za inovacionu delatnost u cilju razvoj  inovativnih  privrednih društava.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

dojave-stigle-u-214-skola-u-beogradu

Dojave stigle u 214 škola u Beogradu

Дојаве о подметнутој експлозивној направи, према тренутним информацијама из Школске управе Београд, стигле су на мејл адресе 148 основних и 66 средњих школа у Београду, наводи се у саопштењу Министарства просвете. Foto: Canva Како кажу, према раније утврђеној процедури, објекти су евакуисани, а ученици ће бити враћени на наставу када...

rezultati-drugog-pilota-drzavne-mature:-najvise-bodova-iz-maternjeg-i-stranih-jezika,-najmanje-iz-matematike

Rezultati drugog pilota državne mature: najviše bodova iz maternjeg i stranih jezika, najmanje iz matematike

На радионици на којој су учествовали представници Министарства, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Завода за унапређивање образовања и васпитања, заједница школа и начелници свих школских управа, и представници пројекта ЕУ разматрана је успешност реализације другог пилота државне матуре, одржаног од 5. до 8. априла 2022. године и предложена...

situacija-sa-nedostatkom-strucnih-kadrova-u-skolama-zabrinjavajuca

Situacija sa nedostatkom stručnih kadrova u školama zabrinjavajuća

Дефицит појединих професора и наставника у школама у Србији је све већи проблем: Недостаје просветара за математику, физику, хемију и немачки језик, пише Дојче Веле (ДW). У Угоститељско – туристичкој школи у Нишу је недавно час математике држала професорка географије. Директорка те школе је за локалне медије изјавила да је...

protoprezviter-milan-ristivojcevic-odgovara-na-pitanje-sta-uraditi-sa-cuvarkucom-od-prosle-godine

Protoprezviter Milan Ristivojčević odgovara na pitanje šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine

Чуваркућа се сматра најважнијим укршњим јајетом, заштитником куће и њених укућана од болести и сваког зла, а чува се наредних годину дана, до следећег Васкрса. Шта се ради са ускршњим јајетом од прошле године. Прво, црвено офарбано јаје, чувар куће. Када на Велики петак офарбам ново, шта да радим са...

6-ideja-za-ukrasavanje-jaja-koje-ce-deca-obozavati

6 ideja za ukrašavanje jaja koje će deca obožavati

У празницима деца неизмерно уживају, а Ускрс је један од њих. Велики петак је дан када се фарбају јаја, а они који имају децу труде се да овај дан посвете њима и тако учине празнике незаборавним делом детињства. Креативна, маштовита ускршња јаја један су од начина да то урадите. Ми...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT