Ризик од преношења делта соја у школи је 4,7%. “Вирус долази споља”

ADVERTISEMENT
Министар Бранко Ружић изјавио је да образовни систем не изазива трансмисију вируса, да не треба дискриминисати школе, а да се не води рачуна о ономе шта се дешава ван школа.

Велики број родитеља широм Србије незадовољан је одлукама о преласку на онлајн наставу, а у Нишу и Ваљеву организовани су и протести, са циљем враћања ђака у клупе.

– Они дању не иду у школу, али зато увече могу у кафић, на утакмицу, на прославу, биоскоп, концерт – жале се родитељи, а преносе Новости.

Школе нису ризична средина

Др Шермез Ладани, педијатар и консултант за инфективне болести у Енглеској презентовао је резултате студије који су показали да је ризик од преношења делта соја у школи 4,7 одсто, а у домаћинству чак 70,7. Ово је показала аустралијска студија, које је само једна од више њих које указују на то да је школа најбезбедније место што се тиче преноса короне, каже Др Ладани, а преноси Курир.

– Студије покушавају да одреде да ли су заражена деца или наставници инфицирали осталу децу или запослене. Тај ризик секундарне трансмисије је врло, врло низак и не прелази пет процената. Дакле, ризик преношења вируса неком другом у школи је мање него 1 у 20. И мањи је кад је инфицирано дете, а већи кад је наставник. Ризик преношења вируса у школи с детета на дете је много нижи него са запосленог на другог запосленог или дете – казао је др Ладани на вебинару Бритиш медикал џорнала.

Он је додао да више студија то показује, укључујући и последњу из Аустралије, где су школе посматране после поновног отварања у јулу и у јеку ширења делта соја.

– И у Аустралији су нашли да је сам вирус врло преносив, али да је трансмисија у школи била 4,7 одсто, док је ризик за преношење вируса у породици 70,7 . И ето колико је мањи ризик трансмисије у школи у поређењу с осталим срединама, као што је домаћинство – истакао је др Ладани.

Онлајн у Србији

Критеријум за прелазак на онлајн наставу у Србији промењен је јуче, па тако сад одељења са 16 и мање ученика прелазе на онлајн наставу уколико се у том одељењу појаве три случаја заразе. Одељење са више од 16 ђака, у којем се појаве два заражена ученика, дели се на две групе и прелази на комбиновани модел, а уколико се у тим групама појави више од троје заражених, група прелази на онлајн наставу.

У школама поздрављају настојања да се наставни процес што дуже одвија нормално.

– Очигледно је да држава на све начине жели да школе задржи отвореним, што је добро – каже Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Он, међутим, упозорава да се нико не бави наставницима, а њих има доста заражених, па нема ко да их замени. Додаје да се путем друштвених мрежа трага за заменама, посебно дефицитарних, попут наставника физике и немачког језика.

Извор: Новости/Курир/Зелена учионица

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Времеплов:-Рођен-Милош-Црњански

На данашњи дан – 26. октобар

Данас је уторак, 26. октобар 2021. До краја године има 66 дана. 1685- Рођен је италијански композитор Ђузепе Доменико Скарлати, виртуоз на чембалу. Компоновао је више од 550 композиција за чембало, чувених соната у једном ставу, такозваног Скарлатијевог сонатног облика, употребљавајући нову технику с бриљантним резултатима. Развио је богату чембалистичку...

Учимо-сви-заједно-–-Пројекат-за-подршку-укључивању-деце-из-осетљивих-група

Учимо сви заједно – Пројекат за подршку укључивању деце из осетљивих група

У Србији је је још увек много деце из осетљивих група, посебно деце са сметњама у развоју и /или инвалидитетом и деце из ромске заједнице, коју образовани систем у земљи настоји да интегрише у редовно образовање и школски систем. Као подршка процесу инклузије, данас су први потпредседник Владе Србије и...

“Инклузија-је-обавеза-вртића-и-школа”

“Инклузија је обавеза вртића и школа”

“Инклузивно образовање представља обавезу вртића и школа да се прилагоде сваком детету како би свако од њих постигао свој максимум.”, рекао је данас министар просвете Бранко Ружић приликом потписивања Документа о почетку реализације пројекта “Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка”. Овај...

nove-mere-–-krizni-stab-za:-skole-onlajn,-vakcinacija-dece-i-promena-za-propusnice

НОВЕ МЕРЕ – КРИЗНИ ШТАБ ЗА: Школе онлајн, вакцинација деце и промена за пропуснице

МЕДИЦИНСКИ део Кризног штаба тражиће да све школе у Србији пређу на онлајн наставу, бар на 10 дана, и да се за то време повећа обухват вакцинацијом деце од 12 до 18 година. Лекари у штабу захтеваће, такође, и да се примена ковид пропусница прошири на све затворене просторе, изузев,...

Времеплов:-Рођен-Димитрије-Руварац

На данашњи дан – 25. октобар

Данас је понедељак, 25. октобар, 299. дан 2021. До краја године има 67 дана. 732 - Франачки владар Карло Мартел нанео је код Поатјеа (Тура) тежак пораз војсци Сарацена под командом валије Абд-ар-Рахмана, чиме је заустављен даљи продор ислама. Захваљујући тој победи упамћен је као Мартел, у значењу чекић, маљ....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT