Radović otvorio Treći kongres biologa Srbije

0
25

Prof. dr Ivica Radović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obratio se na otvaranju Trećeg kongresa biologa Srbije, koji se održava u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru, na kome je učešće uzelo oko 400 biologa iz zemlje i inostranstva.

Čini mi izuzetno zadovoljstvo, čast i privilegiju što sam u mogućnosti da vam se kao biolog, ali i državni sekretar obratim u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i u ime prvog podpredsednika Vlade i ministra Branka Ružića. O značaju visokoškolskog obrazovanja i naučno istraživačkom radu u oblasti bioloških nauka najbolje svedoče aktuelne investicije od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Vlade Republike Srbije u kapitalnu infrastrukturu i objekte uključujući tu pre svega Biosens u Novom Sadu, koji se nalazi u poodmakloj fazi izgradnje, kao i celokupan sadržaj i kompleks BIO4 kampusa na čitavih 20 hektara, koji uključuje nove i moderne objekte Biološkog i Farmaceutskog fakulteta, deo za biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta, Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Naravno, ne smem a da ne pomenem i završetak izgradnje zgrade u Botaničkoj bašti, budućeg ekološko obrazovnog vizitorskog centra Josif Pančić“, rekao je Radović.

On je čestitao Srpskom biološkom društvu na čelu sa prof. dr Miroslavom Živićem na brojnim aktivnostima od šireg društvenog značaja i naveo da „jednom rečju biologija Srbije je ovde na Zlatiboru zajedno“.

On je naveo da je moto Strategije naučno tehnološkog razvoja Srbije za period od 2021. do 2025. godine je „Moć znanja”.

Strategija predstavlja strateški instrument za unapređenje kvaliteta života građana Srbije pomoću nauke i tehnološkog razvoja. Strategija prepoznaje znanje i inovacije kao pouzdan temelj za budući ekonomski napredak i rast standarda građana, razvoj obrazovanja i očuvanje zdravlja, bezbednosti i nacionalnog identiteta u Republici Srbiji. Napredak Srbije, u svakom pogledu, zavisi od ulaganja u razvoj obrazovnog sistema i naučno-istraživačkog rada koji kao rezultat imaju transfer tehnologija u privredu, inovativne proizvode i procese, a koji opet podstiču ukupan društveni razvoj. Uzlaznom putanjom danas idu ona društva koja se zasnivaju na znanju, inovacijama i kreativnosti“, istakao je Radović.

Organizator Trećeg kongresa biologa Srbije je Srpsko biološko društvo, a u koorganizaciju su uključene praktično sve visokoobrazovne i naučnoistraživačke organizacije u oblasti bioloških nauka Srbije, dok su pokrovitelji SANU i Matica Srpska, uz finansijsku podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Članak Radović otvorio Treći kongres biologa Srbije se pojavljuje prvo na Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име