ADVERTISEMENT

Radović: Digitalizacija podiže kvalitet obrazovanja

Radović: Digitalizacija podiže kvalitet obrazovanja

Naučene lekcije iz prethodnih godinu dana pandemije potvrđuju da digitalne tehnologije imaju značajan potencijal da doprinesu podizanju kvaliteta i dosezanju ishoda obrazovanja učenika i studenata, ali i odraslih osoba uključenih u celoživotno učenje, rekao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Ivica Radović.

On je na konferenciji Stručno usavršavanje službenika u vreme pandemije – izazovi i naučene lekcije, koju organizuje Nacionalna akademija za javnu upravu, rekao da digitalna transformacija obuhvata sve oblasti obrazovne politike.

U segmentu koji se odnosi na osnaživanje nastavnika da unaprede svoje stručne, ali i digitalne kompetencije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ali i drugim partnerima koji dolaze iz sfere IT industrije uspostavilo je koncept onlajn stručnog usavršavanja nastavnika“, rekao je prof. dr Radović.

Aktivnosti su, kako je dodao, realizovane u onlajn okruženju, obuhvatile su veliki broj nastavnika i pružile neophodnu podršku, pre svega za realizaciju nastave u ovo izazovno vreme za čitavu planetu.

On je podsetio da je u prethodnom periodu pokrenut niz inicijativa koje treba da doprinesu širem i dubljem razumevanju digitalnog obrazovanja, sa fokusom na to da se škole, nastavnici i učenici na adekvatan način uvedu u digitalni svet i svet nastave podržane digitalnom tehnologijom.

Razvijamo savremene programe nastave i učenja predmeta Informatika i računarstvo za drugi ciklus osnovnog obrazovanja. Razvija se program nastave i učenja predmeta Digitalni svet za prvi ciklus osnovnog obrazovanja – prvi i drugi razred. Sve ove promene prati i obuku nastavnika razredne nastave i profesora“, dodao je prof. dr Radović.

Ministarstvo, kako je rekao, nastoji da nastavnicima u procesu integracije digitalnih koncepata, alata i sadržaja u svakodnevnu obrazovnu praksu, obezbedi neophodnu podršku i obuke za digitalne kompetencije.

Ocenio je i da postoji dobra prilika da se u Srbiji, digitalno obrazovanje trajno pomeri sa margine i postane ravnopravna komponenta nastave, učenja i vrednovanja u 21. veku.

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Ružić: U Kruševcu novih 160 mesta u vrtićima

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, u prisustvu gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović, položio je danas kamen temeljac za izgradnju još jednog objekta u vrtiću „Golub mira“ u Kruševcu. „Drago mi je što smo danas na ovom mestu dobrim povodom. Ovim projektom vrtić...

ruzic-cestitao-kurban-bajram

Ružić čestitao Kurban bajram

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je Kurban bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Srbiji Seadu ef. Nasufoviću, kao i svim građanima islamske veroispovesti. Vama i svim građanima islamske veroispovesti čestitam Kurban bajram i želim da ovaj praznik provedete u miru, slozi i blagostanju....