ADVERTISEMENT

Prvi put neformalno obrazovanje biće priznato i prepoznato na tržištu rada

Prvi put u Srbiji svima koji su znanja i veštine stekli van formalnog obrazovanja biće omogućeno dobijanje sertifikata za stručnost stečenu kroz životno i radno iskustvo. Reč je o postupku priznavanja prethodnog učenja namenjenog odraslima koji iz nekog razloga nisu završili školovanje ili su u međuvremenu svoje formalno stečeno znanje zamenili radom u drugom zanimanju. Dobijanjem sertifikata za stečenu kvalifikaciju svaka odrasla osoba biće prepoznata na tržištu rada, što ranije nije bio slučaj. Planirano je da proba celog postupka počne u maju.

U pilotiranju će učestvovati 22 srednje stručne škole, a prvi kandidati će biti odrasli koji su do sada bez sertifikata radili kao armirači, zidari, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, tesari, pekari, mesari, kuvari, stolari i modni krojači.

I nije slučajno što je izabrano upravo ovih devet kvalifikacija. Iz Ministarstva prosvete poručuju da su podaci iz Nacionalne službe za zapošljavanje pokazali da najviše nezaposlenih bez kvalifikacija ima ova radna iskustva. Takođe, postoji potreba za kvalifikovanim kadrovima u ovim oblastima. Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje profesor doktor Gabrijela Grujić kaže da je veoma važno da odrasla osoba za tako tražena i priznata znanja dobije uverenje o stečenim kompetencijama.

To su ljudi čiji je posao priznat na tržištu, ali zbog toga što nemaju prethodno formalno obrazovanje usklađeno sa zanimanjem koje obavljaju, oni to ne mogu da dokažu, što im otežava pronalaženje posla, objašnjava Grujićeva.

Prvi korak kod priznavanja neformalnog znanja jeste postupak dokazivanja radnog iskustva na osnovu kojeg se traži sertifikat o kompetencijama, objašnjava Grujć.

Dokazi mogu biti: diploma, sertifikati, uverenja, licence, reference od poslodavca, preporuke, izveštaj o radu, uzorci fotografije i izjava kandidata koja podrazumeva obrazloženje prethodnog iskustva, nabraja Grujić.

Ona dodaje da postupak dokazivanja nema veze sa obukom, te da kandidat samo dokazuje šta ume i zna kako bi dobio sertifikat, koji se odnosi samo na veštine.

Kvalifikacije stečene kroz radno iskustvo, a potvrđene kroz postupak priznavanja prethodnog učenja, na tržištu rada biće potpuno jednake stečenima kroz obrazovni sistem. Zato sve priznate kompetencije moraju da budu usklađene sa standardom kvalifikacija, napominje pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić. Sa kvalifikacijama drugog, trećeg i petog nivoa i ukupno 32 standarda omogućeno je priznavanje delimičnih znanja.

Izvor: RTV

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

potpisan-ugovor-o-adaptaciji-i-opremanju-predskolskih-ustanova-u-cetiri-beogradske-opstine

Potpisan ugovor o adaptaciji i opremanju predškolskih ustanova u četiri beogradske opštine

Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade i ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prof. Dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda i Maja Kremić, nacionalni direktor „Novak Đoković fondacije“ potpisali su ugovor sa četiri beogradske predškolske ustanove (PU „Vračar“, PU „Dr Sima Milošević“, Zemun, PU  „Dečji dani“, Stari Grad, PU „Perka...

hubert-h-humphrey-fellowship-program-za-akdemsku-2022-2023.-godinu

Hubert H. Humphrey Fellowship program za akdemsku 2022-2023. godinu

U okviru Fulbrajt programa profesionane i akademske razmene, raspisan je poziv za prijavljivanje kandidata za stipendije Hubert H. Humphrey. Stipendije Hubert H. Humphrey dodeljuju se kandidatima sa snažnim liderskim potencijalom i posvećenošću javnim službama. Kandidati trenutno mogu biti zaposleni u javnom ili privatnom sektoru. Poslednjih godina Vašington je često birao...

ruzic-sa-ministarkom-severne-makedonije-milom-carovskom-o-unapredjenju-prosvetne-i-naucne-saradnje

Ružić sa ministarkom Severne Makedonije Milom Carovskom o unapređenju prosvetne i naučne saradnje

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, naukei tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je danas sa ministarkom za obrazovanje i nauku Severne Makedonije Milom Carovskom o unapređenju naučne i prosvetne saradnje i obrazovanju nacionalnih manjina. Ministar Ružić je istakao da je u interesu obe zemlje zajednički nastup sa strateškim projektima...