Prva država koja je planira obaveznu vakcinaciju školaraca

  0
  4

  Gevin Njusom, guverner Kalifornije najavio je prvi nacionalni idea vakcinacije školaraca, idea po kome će svi učenici osnovnih škola dobiti injekcije kad vakcina dobije konačno odobrenje savezne vlade za različite starosne grupe.

  Vlada je odobrila vakcinu protiv koronavirusa za starije od 16 godina, ali je odobrila samo hitno upotrebu kod dece uzrasta od 12 gain 15 godina. Nakon što savezni regulatori u potpunosti odobre vakcinu za tu grupu, država će zahtevati da se vakcinišu učenici u javnim i privatnim školama.

  Takođe, država će kada vakcina dobije odobrenje za primenu kod dece uzrasta od pet gain 11 godina, zahtevati vakcinaciju u vrtićama.

  Kalifornija je bila i prva država koja je zahtevala vakcinaciju nastavnika i zaposlenih u školama. To je povoljno uticalo na epidemijsku situaciju, s obzirom na to da se broj infekcija u ovoj državi značajno smanjio tokom poslednjih mesec dana.

  „Ove brojke su zapanjujuće niske s obzirom na to da je više od 3.000 školaotvoreno u celoj Kaliforniji“, rekla je direktorka jedne od bolnica Barbara Ferer.

  Napomenula je da, iako se poslednjih nedelja broj zaraza u školama neznatno povećao, ukupan broj je još uvek nizak.

  Deca vakcina vakcinacija tinejdzeri

  Ova odluka stupila bi na snagu semestar nakon što savezna vlada konačno odobri vakcine za te starosne grupe. Ako se to dogodi u januaru, na snagu stupa u julu.

  Svaki đak koji odbije da primi vakcinu biće primoran da se školuje od kuće, osim ukoliko nije oslobođen od vakcinacije zbog zdravstvenih razloga.