ADVERTISEMENT

Pružite svojoj deci najviše što možete, u emotivnom smislu, jer za pružanje ljubav i pažnju nisu potrebni novac i skupe stvari

Deci treba puno pažnje i ljubavi, treba im naše vreme, ne da smo samo „tu negdje blizu“ već da izdvojimo vreme koje ćemo kvalitetno provesti sa njima – kroz igru, priču ili zajedničku komunikaciju.

Kao vrlo mlada postala sam majka, danas 21- godišnjeg sina, koji je upravo na ovaj način izrastao u jedno prekrasno stvorenje, iako su svi mislili da će mu zbog rastave braka nešto nedostajati u životu. Zaista se nemojte kriviti ako se nađete pred životnom prekretnicom koja je u vaš život donela iskustvo razvoda. Idealni uslovi su da deca rastu u sretnim porodicama, gde se otac i majka vole i međusobno podržavaju, poštuju i razumeju, no nije uvek tako i nemaju svi mogućnost rasti i odrastati u takvim uslovima. Nažalost, sve je više takvih situacija među svima nama i ne moraju deca patiti zbog toga. Teže će im biti da gledaju dva nesretna roditelja kako se ne vole i svađaju, nego da gledaju roditelja s kojim ostaju, naravno kada prođe vreme prilagodbe, oprosta i prihvatanja, koji je u miru sa sobom. Danas ne retko roditelji ostaju u dobrim odnosima, što je vrlo zdravo za daljnji odgoj deteta i na taj način deca lakše prebrode razdvajanje od onog roditelja s kojim više ne žive.

Deca uče ono što vide. Ako im pružamo ljubav, pažnju, razumevanje i podršku, bilo da smo samohrani roditelji ili roditelji u braku, ona će iz toga naučiti da je jedino ispravno postupati tako kako mi postupamo sa njima. Kada pak gledaju svađu, nepoštivanje i omalovažavanje, smatrati će da je to u redu, i graditi će svoje obrasce ponašanja i svoja uverenja na temelju onoga što se događa u njihovom domu. Tako će se odnositi i prema drugima oko sebe.

Danas kraj toliko tehnike i sveta koji napreduje iz minute u minutu, modernih igračaka, telefona, tableta, igračih konzola i sličnih čuda tehnike, teško je deci odvući pažnju i zabaviti ih na drugačiji, rekla bih čak zdraviji način. Jeste da su deca postala vrlo napredna i vrlo inteligentna i ne treba im puno da „polove“ kako sve to funkcioniše i da im je to sve vrlo zabavno i da se kroz sve te igre razvijaju motoričke i intelektualne sposobnosti, ali pokušajmo ipak našoj deci vratiti one stare društvene igre i zanimacije pri čemu će učiti povezivati se sa sobom i sa drugima.

Uvek ćemo imati posla, i na poslu i kod kuće. I uvek će biti neki mail na koji se treba još danas odgovoriti, i uvek će biti veša za peglanje,  kuvanje ručka,  brisanja  prašine, ali odrastanje naše dece su trenuci koji prolaze jako brzo i nećemo moći nadoknaditi te trenutke niti ih ponoviti. Život juri s nama i kraj nas i koliko god svi bili zaposleni roditelji, izdvojite vreme koje ćete provesti sa svojim detetom, u šetnji, parku, kroz zajedničku igru…sednite s njima u pesak, zaprljajte se svi skupa, gacajte po lokvama kada kiša pada, pišite, crtajte i bojite zajedno, čitajte priče, kuvajte i pecite kolače, stvarajte zajednička sećanja i uspomene.

Srećna sećanja i uspomene vezane uz draga vam mesta možete ovekovječiti sretnim koordinatama

Naši roditelji možda nisu znali kako, možda nisu imali vremena, i njihovo detinjstvo je bilo puno teže od našeg, kao što je to sada drugačije detinjstvo naše dece. Ali nam je zato toliko svega više dostupno, i saveta i knjiga i emisija i blogova i portala za odgoj dece, radionica, igraonica i sličnih stvari, i bilo bi šteta da to sve ne iskoristimo i pomognemo im da rastu sretno i zadovoljno.

Iako ponekad nemamo snage ni volje za ništa, i umorni smo i pobegli bi od stvarnosti, ne zaboravimo da bez obzira što su maleni i ne razumiju, ali osete, našu tugu i nemir, kao i sreću i radost. Za pažnju i ljubav uviek nađite trenutak, pa i ako je to samo zagrljaj i „volim te“, ali neka bude celim srcem, deca će to znati cieniti i uzvratiti će vam na isti način.

Pružite svojoj deci najviše što možete, u emotivnom smislu, jer za pružanje ljubav i pažnju nisu potrebni novac i skupe stvari, potrebno je samo srce, a ono ne košta ništa. Jer na taj način deca uče biti voljena, voleti sebe i svet oko sebe i takva deca izrastaju u osobe zdrave, snažne i jake osobnosti. I postaju tople i suosećajne osobe, one osobe koje će znati razlikovati dobro od lošeg, osobe koje će ceniti i poštivati sebe i druge i na taj način stvarati bolji i čepši svet.

Autor: Mirjana Petković

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

raspust-nije-isto-sto-i-odmor

Raspust nije isto što i odmor

Mnogi automatski misle da školu čine samo nastavnici, ali u pitanju je raznoliki stručni kadar: od ekonomista do domara. Koja pravila važe za sve? Od godišnjeg odmora od dve nedelje, koliko neki zaposleni imaju, do odmora koji traje “celo leto”. Da li je baš tako? Po zakonu, neki optimalni broj...