ADVERTISEMENT

Prosvetari traže manje učenika u odeljenjima

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije.

Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem učenika kvalitetnije obrazovanje.

Predsednica Unije Jasna Janković je iznela predlog tog sindikata da se broj đaka u prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu srednje škole smanji na 18 do 20.

Zahtev je i da se smanji broj učenika u odeljenju u rubnim područjima Srbije, odnosno devastiranim opštinama poput Brusa, Bujanovca i Kuršumlije.

Bojan Jakovljević, profesor u Srednjoj stručnoj školi u Brusu, ilustrovao je nepovoljnu demografsku situaciju podatkom da je pre 12 godina, kada je počeo da radi, ta škola imala preko 600 đaka, a danas ih je 369.

Jasna Janković je napomenula da je naša država od 1995. do danas izgubila 260.000 osnovaca i srednjoškolaca, ali su odeljenja ostala krcata.

“Ne možemo da utičemo na demografsku politiku, ali rešenje je da se smanji broj učenika u odeljenju, što dovodi do novih radnih mesta i kvalitetnijeg obrazovanja.”

Problem je ono čega nema za nas, a to je novac, rekla je Janković i pozvala nastavnike, roditelje i učenike starije od 16 godina da potpišu peticiju kako bi ovaj predlog ušao u Skupštinu Srbije.

Izvor: Beta

ADVERTISEMENT
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

ucenik-skole-tehnoart-predstavlja-srbiju-na-medjunarodni-festival-umetnosti-ucenika-srednjih-skola-u-tokiju

Učenik škole Tehnoart predstavlja Srbiju na Međunarodni festival umetnosti učenika srednjih škola u Tokiju

Međunarodni festival umetnosti učenika srednjih škola biće održan u Tokiju od 4. do 15. avgusta 2021. godine, u organizaciji Međunarodne fondacije za umetnost i kulturu – IFAC. Predstavnik Republike Srbije na ovoj eminentnoj manifestaciji je Stefan Gledić, učenik trećeg razreda Crednje škole za mašinstvo i umetničke zanate Tehnoart iz Beograda. Njegovo delo...

ruzic-pozvao-prosvetne-radnike-da-se-vakcinisu

Ružić pozvao prosvetne radnike da se vakcinišu

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, pozvao je prosvetne radnike da se vakcinišu.   „Prosvetni radnici su shvatili koliki je značaj vakcinacije za zaustavljanje korona virusa i povratak uobičajenom načinu života i navikama. Iako procenat vakcinisanih prosvetnih radnika iznosi oko 50 odsto, posebno moram da...

obuke-za-osnazivanje-zaposlenih-u-obrazovanju-za-razvijanje-odgovornog-odnosa-prema-zdravlju-i-ocuvanje-zdravlja-i-bezbednosti-ucenika

Obuke za osnaživanje zaposlenih u obrazovanju za razvijanje odgovornog odnosa prema zdravlju i očuvanje zdravlja i bezbednosti učenika

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je onlajn obuke za osnaživanje zaposlenih u obrazovanju za razvijanje odgovornog odnosa prema zdravlju, očuvanje zdravlja i bezbednosti učenika za 1515 stručnih saradnika iz osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Obuke, koje su održane od 6. do 13. jula, organizovane su u saradnji...