Препричавање приче уз помоћ прстију

ADVERTISEMENT
Препричавање приче је важно исто као и читање, оно сам помаже да боље разумемо причу. А када говоримо о деци предшколског и школског узраста препричавање нам помаже да видимо да ли је дете разумело причу и да ли може да прати ток радње која се у њој десила.

Визуелни елементи, односно илустрације у причи су битан детаљ уз помоћ којег дете може да дође до информација. На раном узрасту би требало дете подстаћи да уз помоћ илустрација препричају причу која им је прочитана или коју су прочитали.

Уз помоћ препричавања приче дете добија информацију да она има почетак, средину и крај. Радњу приче покрећу ликови који се у њој помињу, а они се налазе у неком простору/месту. Током читања можемо постављати детету кратка питања која се односе на ликове или радњу приче. Читање и препричавање је тражење смисла, извлачење поруке/поуке приче, јер уколико прочита само механички, прочитано неће имати никаквог смисла, а сама прича биће заборављена.

Када дете има потешкоћа са препричавањем можемо се послуђити методом препричавања уз помоћ прстију. Сваки прст треба да посети дете на један од главних делова приче које је прочитало или да их подстакне да се подсете у самој причи како би добили одговор.

Како би детету помогли у препричавању, можемо користити визуелни подсетник делова приче (слика изнад). Подсетник можемо одштампати и залепити на почетак свеске како би увек могло да се подсети на које делове треба да се фокусира и да запише.

Уколико ти се допада ова идеја и желиш да је примениш у свом раду можеш бесплатно преузети визуелни подсетник, на ћирилици и на латиници.

prepricavanje-price

Извор: Питајтедефектолога

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

Укинути-закључивање-оцена-на-полугодишту,-то-је-беспотребан-стрес-за-децу-и-наставнике,-сматра-ФБГ

Укинути закључивање оцена на полугодишту, то је беспотребан стрес за децу и наставнике, сматра ФБГ

Форум београдских гимназија упутио је позив Министарству просвете, науке и технолошког развоја да размотри могућност измене Закона о основама система образовања и васпитања и Закона о средњем образовању и васпитању у циљу укидања закључивања оцена на крају полугодишта. Ову вест пренела је новинска агенција Фонет. Осврнувши се на ситуацију у...

Зашто-се-готово-уопште-не-сећам-свог-детињства

Зашто се готово уопште не сећам свог детињства

“Мама, каква си ти била кад си била мала као ја?” упитао ме је мој четворогодишњак док сам га стављала на спавање. Застала сам на тренутак. И искрено, нисам могла да се сетим. Као да је неко из мог памћења избрисао један велики део детињства. Истина је била да се,...

Нови-Закон-о-образовању-смањује-плаћање-преконормног-рада-наставника

Нови Закон о образовању смањује плаћање преконормног рада наставника

Оснивање комисије за праћење верске наставе, мањи број оцена за средњошколце, обавезно интонирање химне на почетку школске године, повећана одговорност родитеља у погледу изостајања ђака, смањено досадашње плаћање прековременог рада наставника и повећање старосне границе са 17 година за упис у средњу школу, основне су измене Закона о основама система...

Србија-уводи-бесплатну-вакцину-против-ХПВ-вируса-за-децу-и-младе

Србија уводи бесплатну вакцину против ХПВ вируса за децу и младе

Држава уводи бесплатну вакцинацију против хуманог папилома вируса (ХПВ), који доводи до малигних карцинома грлића материце код жена и пениса код мушкараца, рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић, а преноси РТС. Вакцина ће бити бесплатна за децу узраста од 9 до 19. година Сања Радојевић...

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT