Потписан нови Споразум о сарадњи у области наставе француског језика

ADVERTISEMENT

Потписан нови Споразум о сарадњи у области наставе француског језика

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и амбасадор Француске Пјер Кошар потписали су данас Споразум о сарадњи у области наставе француског језика у образовним установама Републике Србије.

Министар Ружић рекао је да је потписивањеспоразума значајано за јачање сарадње две земље у области образовања.

Он је додао да је ово трећи пут да се потписује овакав споразум и да се на тај начин обезбеђује континуитет сарадње у области наставе француског језика у Србији.

Реализацијом овог споразума биће створен оквир за праћење развоја двојезичне српско-француске наставе у Србији, што ће додатно допринети унапређењу система образовања и васпитања“, навео је Ружић.

Он је истакао да је у нашој земљи постоји дуга традиција изучавања француског језика не само на високошколским установама, већ и у основним и у средњим школама.

Како је навео, тренутно се француски језик учи у 360 основних школа, 187 средњих школа и у 5 школа за образовање ученика са сметњама у развоју.

Када је реч о билингвалној настави, односно о настави на српском и француском језику у Србији се реализује у седам школа, односно у једној основној школи и шест гимназија“, додао је министар.

Ружић је указао и да две земље веже традиционално пријатељство, као и посебне културно-историјске везе.

То нас подстиче да још више радимо на унапређењу наших односа и сарадње на свим пољима. Захвални смо на подршци коју је до сада Француска пружала Србији на путу придруживања Европској унији. Верујем да ће и током будућег председавања Саветом Европске уније Француска дати добар подстицај евроинтеграцијама Србије“, казао је Ружић.

Француски амбасадор у Србији Пјер Кошар рекао је да споразум који је данас потписан даје оквир за заједнички рад на ширењу француског језика у образовном систему Србије.

Он је указао на важност постојања билингвална одељења и додао да се ради на томе да професори који раде у таквим одељењима добију потребне обуке.

Као посебан облик сарадње у области франкофоније амбасадор је навео међууниверзитетску сарадњу и да је циљ да што више студената из Србије оде на студије у Француску.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Povezane vesti

“Живимо-у-земљи-где-се-за-здравље-деце-не-консултују-педијатри,-а-за-дешавања-у-школама-не-питају-просветни-радници”

“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић. Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе,...

Модел-наставе-мења-се-и-у-Војводини

Модел наставе мења се и у Војводини

Као што је познато, друго полугодиште за средњошколце у Војводини почело је у другој недељи јануара. Недељу дана касније, 17. јануара у клупе су сели и основци у Покрајини и ове недеље радили нормално, по првом моделу. Foto: Canva Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас одлуку да ће друго...

Пет-правила-која-ће-важити-у-школама-од-понедељка

Пет правила која ће важити у школама од понедељка

Одлуку о моделима наставе у другом полугодишту данас је саопштио министар просвете Бранко Ружић. Министар је апеловао и на све учеснике образовног процеса да поштују мере заштите од вируса, те да се придржавају правила. Ово су правила која важе за све од 24. јануара, када почиње друго полугодиште: – За...

ministar-saopstio-konacnu-odluku-o-modelima-nastave-za-sve-djake

Министар саопштио коначну одлуку о моделима наставе за све ђаке

Настава у Централној Србији почиње у понедељак, а ђаци ће овако ићи у школу: најмлађи основци од 1. до 4. разреда наставу похађају непосредно, од 5. до 8. имаће комбиновани модел. По комбинованом моделу ићи ће и ђаци средњих школа, пише Блиц. Foto: Screenshot N1 Комбиновани модел и за основце...

“Наставнице,-гребе-ме-грло,-боље-да-идем-кући”,-ђаци-користе-корону-као-изговор,-избегавање-школе-никад-није-било-лакше

“Наставнице, гребе ме грло, боље да идем кући”, ђаци користе корону као изговор, избегавање школе никад није било лакше

Нису само одрасли ти који користе ситуацију са короном да понекад изостану с посла или раде од куће. На то нас подсећа данашњи текст на порталу Новости, где се наводе не баш маштовити изговори ученика који би да избегну обавезе у школи. А корона је постала баш згодна за то....

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT